Hellestø-hvalen er en spermhval

Marinbiolog Zoë Allen har vært ute og sjekket og er sikker i sin sak: Hvalen på Hellestø er en spermhval.

Publisert: Publisert:

Her kjennetegnene på en spermhval avmerket.

 • Elisabeth Bie
  Journalist
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Jeg kan identifisere hvalen som en spermhval. Hvalen ligger på høyre siden og derfor får man mulighet til å se en del særtrekk av en spermhval, sier marinbiolog Zoë Allen. Hun har like godt sendt oss bilder der særtrekkene er avmerket.

— Nå er det ikke lett å si hva slags type det er ut fra de bildene som er vist. Det kan også være en grindhval. Men de blir maks tre meter langre, og opererer som oftest i flokk. Derfor tipper jeg spermhval, sier forsker Lise Dokksæter Sivle ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

Akkurat hva som får en hval til å strande inne på grunnen, er det ingen som vet sikkert.

— Men ofte viser undersøkelser i ettertid at hvalene som strander har vært syke. En annen årsak kan være at de av en eller annen grunn har mistet retningssansen. For eksempel kan militære sonarer i området være en årsak til det, sier Dokksæter Sivle.

Vil antakelig synke

Siden hvalen på Hellestø blir slept til havs etter bare et døgn, regner hun med at den vil synke av seg selv.

— Blir den liggende så lenge at forråtnelsesprosessen får komme godt i gang, kan den fylles med gass. Da bør den sprenges for at den skal synke. Og det har vært tilfeller der hvalkadavere som er slept til havs har blitt ført tilbake med strømmen etterpå, sier hun.

Spermhvalen er den største av tannhvalene og har kun tenner i underkjeven. Hver tann veier rundt ett kilo. Hannene blir normalt 15-20 meter lange og veier normalt 45-57 tonn som fullvoksne. Hunnene blir vanligvis 11-13 meter lange og kan veie inntil 20 tonn som fullvoksne. Den finnes i alle hav unntatt i Arktis.

Skrukkete hud og klump

Spesielle kjennetegn er skrukkete hud og en markant klump på hodet. Kroppen er kompakt og fargen varierer normalt fra brun eller mørk grå overside til en lysere bukside. Halefinnen er stor og kraftig og omkring 4-5 meter bred. Hode utgjør minst en tredel av kroppen og har en kantet profil. Spermhvalen har den største hjernen av alle pattedyr. Blåsehullet sitter langt fremme på venstre side av «snuten», noe som gjør denne hvalen lett gjenkjennelig.

Les også:

Les også

En hval på land er alltid en god historie

Les også:

Publisert:

Les også

 1. Hvaler flyter i land på Senja

Flere kjennetegn på spermhval. Foto: Zoë Allen

Mest lest akkurat nå

 1. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

 2. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

 3. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

 4. Prins Harry og hertuginne Meghan har bosatt seg i Santa Barbara

 5. For farlig å dykke i elva nå, håper på lavere vannstand

 6. Rasutsatt vei i Suldal kan være for farlig å sikre

 1. Sola