Moderne slaveri i Stavanger

NHOs toppsjef og Stavangers varaordfører fikk trøbbel da de ikke ville betale svart. De håper folk skygger unna en svart økonomi tallfestet til svimlende 420 milliarder kroner årlig.

Rundt 400 mennesker deltok på en solidaritetsaksjon mot menneskehandel i september i Stavanger. Nå lanseres boken «Norsk slaveri» der dette blir belyst som samfunnsproblem.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Anslaget, gjengitt i boken "Norsk slaveri", er gjort av Jan-Egil Kristiansen, sjef i Skattekrimenheten i Oslo og leder av fagutvalget i Norsk Øko-forum. Det tilsvarer nærmest 15 prosent av alle produserte varer og tjenester (BNP) i Norge i fjor, en tredjedel av årets statsbudsjett, og det dobbelte av alle olje— og gassinvesteringer på norsk sokkel i år.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund forteller i boken om vanskene hun fikk med å finne noen som kunne vaske huset "hvitt" og konstaterer at det "nesten ikke det finnes konkurranse i det hvite markedet for vaskehjelper."

Fra møte i forhandlingsutvalget i stavanger kommune. Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF).

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) ga opp. Vaskehjelperne hun kontaktet, aksepterte kun svart betaling, som innebærer at skatter og avgifter til staten blir unndratt.— Dette skaper menneskelige lidelser og tar bort arbeid fra ærlige arbeidsplasser. Arbeidstakere skal ha sykelønn og kunne opparbeide pensjon. Vi kan ikke akseptere slik billig arbeidskraft, sier hun.

Tysdal Moe satt på første benk i Stavanger domkirke i 2004 da daværende domprost sa at det finnes slaveri i Stavanger, med henvisning til kvinner som utnyttes i prostitusjon. Dette vekket et engasjement hos Tysdal Moe. I 2009 kom loven mot kjøp av seksuelle tjenester.

— Vi ser nå at holdningene, spesielt hos ungdommen, er i ferd med å endre seg. Samme holdningsendring trenger vi mot svart arbeid. Det ødelegger næringslivet og snyter staten for store summer. Kjøp av svarte tjenester bidrar til å opprettholde tvangsarbeid som i verste konsekvens kan være slaveri og menneskehandel. Dette skjer også hos oss.

- Kun straff nytter

I boken omtales en aksjon i Stavanger i fjor hos aktører i servicebransjen. Politiet, Arbeidstilsynet og brannvesenet avdekket ansatte uten lovlig arbeidstillatelse, personer uten arbeidskontrakter, null kroner i lønn og angivelig hundre prosent uføre og trygdemottakere folk i arbeid.

Hallvard Ween, regiondirektør i Rogaland NHO

— Vi aksepterer aldri at noen tar snarveier for å oppnå konkurransekraft. Vi utarmer oss selv som nasjon på en sånn måte at vi snart ikke har håndverkere igjen, sier Hallvard Ween i NHO Rogaland.Regiondirektøren tror kun én metode nytter: Å anmelde, påtale, dømme og straffe kjøperen av slike tjenester. NHO, KrF, Frp med flere ønsker skattefradrag for oppussing i hjem og hytter etter svensk modell. At Finansdepartementet tror det vil koste 8 milliarder kroner årlig, punkterer svenske erfaringer om statlig gevinst når modellen kan fjerne mye svart arbeid.

Moderne slaveri

Boken belyser også eksempler på menneskehandel:

  • 2013: 34 antatt mindreårige, av totalt 300, fulgt opp som mulige ofre for menneskehandel. 79 tilfeller var knyttet til arbeid eller tjenester med tvang.
  • Barn utnyttes som husslaver og til prostitusjon og narkotikasalg.
  • En mor ble i 2012 dømt til medvirkning til voldtekt av rombarn solgt til ekteskap som 12-åringer.
  • 17-åring ble returnert til barnevernet i Romania. Etter to uker var hun tilbake hos familien som utnyttet henne.
  • Enslige asylsøkende barn forsvinner fra mottak og rammes av kunnskapssvikt i ulike deler av hjelpeapparatet. Andre barn sendes fra Norge til land i dyp økonomisk krise.
Publisert: