Kommunen vurderte aldri tvangstiltak

Stavanger kommune mener det ikke var mulig å gripe inn overfor de seks svakt fungerende unge menneskene i Kampensgata ut fra informasjonen hjelpeapparatet satt på sommeren 2010.

 • Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Vi var bekymret for livssituasjonen deres. Vi prøvde å komme i posisjon slik at de fikk medisiner eller fikk dekket andre behov for hjelp. Men det var aldri mistanke om noen voldsproblematikk. Derfor ble det aldri vurdert at det var behov for tvangstiltak, sier levekårssjef Marit Bore i Stavanger kommune.

Levekårsjef Marit Bore hadde med tre medarbeidere da Aftenbladet skulle intervjue henne om Kampen-saken. Til venstre kommunikasjonsrådgiver Vigdis By, jurist Ragnhild Øvrebø, levekårsjef Marit Bore og spesialrådgiver Bjørn Jørgensen. På andre siden av bordet sitter Aftenbladets journalister Hans Petter Aass og Thomas Ergo. Foto: Rune Vandvik

Hun sier at selvbestemmelsesretten står svært sterkt for brukere av hjelpeapparatet. — Men de fleste av de seks i leiligheten var utviklingshemmede, deriblant en høygravid kvinne. En jente var bare 15 år. En av mennene var kjent for volds- og aggresjonsutbrudd, en annen er kjent som en manipulator med psykiatrisk diagnose. Ifølge flere rapporter bør ikke disse være sammen fordi det blir bråk. Hvordan kunne kommunen stå og se på at disse samlet seg i en leilighet uten tilsyn?

Kan ikke fotfølge

— Vi har ikke makt og myndighet til å fotfølge noen av brukerne våre. De tar imot hjelp hvis de vil. Vil de ikke ha hjelp, kan vi ikke tvinge oss på dem, sier Bore.

Men hun forteller at flere ansatte gjorde seg sine tanker om menneskene som samlet seg i den private leiligheten på Kampen. Bore medgir at kommunen sviktet når det gjaldt å komme i posisjon til å gi de involverte bistanden hjelpeapparatet ønsket å gi dem.

— Vi visste ikke hva som foregikk der inne, men vi var bekymret for livssituasjonen deres. Men vi hadde ikke grunn til å tro at det var fare for liv og helse, sier levekårssjefen.

Aftenbladet har i sin gjennomgang av dokumenter funnet to journaloppføringer (hos Nav og hos helse- og sosialkontoret på Madla) som tydelig forteller at Jonny Risvik ønsket oppfølging fra miljøtjenesten i Kampensgata, etter at han og kameraten flyttet dit. Det finnes ingen senere oppføringer om dette i materialet Aftenbladet har hatt tilgang til.

Artikkelen fortsetter under dette skjemaet

Ikke mistanke om alvorlig avvik

Da Aftenbladet torsdag i forrige uke spurte Marit Bore om miljøtjenesteoppføringene, ba hun om å få undersøke dette nærmere. I svaret som kom fra kommunen denne uken, hevdes det er mest sannsynlig at Jonny ikke ba om miljøtjeneste til Kampensgata. Kommunen hevder miljøtjenestespørsmålet trolig knytter seg til Jonnys henvendelse til hjelpeapparatet i januar 2010. Da fortalte han at ble undertrykket og utnyttet av kameraten han bodde hos.

— Var ikke opplysningene Jonny ga da han ba om hjelp til å komme seg bort fra kameraten, sterke nok til at ham burde blitt hjulpet raskt?

— Det står ikke nødvendigvis bolig klar på dagen. Vi hadde ikke informasjon som tilsa at situasjonen var så dramatisk som den var. Da hadde det nok stilt seg annerledes, også i forhold til vår anledning til å bruke tvang, sier jurist Ragnhild Øvrebø i Fagstab oppvekst og levekår i kommunen.

- Er det ikke litt spesielt at dere ikke har foretatt en evaluering i en sak som endte med et dødsfall?

— Ja, den endte med et dødsfall. Men en annen ting er om kommunen har gjort grove feil og om det er avvik i saken. I saker der vi avdekker eller har mistanke om alvorlig avvik, vil vi foreta en internrevisjon og gjennomgå saken systematisk. Vi opplevde nok ikke at det var mistanke om slikt i denne saken, selv om vi ser at det er forbedringspotensiale, sier Øvrebø.

Les også

 1. Håpet på hjelp til det siste

 2. Jonnys siste uker

 3. Varsler etterspill i Kampen-saken

 4. Kommunen vil ikke granske Kampen-saken

 5. Jonnys sjanser

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Flere forlater vaksinelokalet når de får vite at de skal få Moderna. Kommunen må også avbestille vaksiner

 2. Miller taper tid - har 5 kilometer igjen av OL-debuten

 3. Ropstad bekymret over porno-trend

 4. – Vet at mange av konkurrentene ikke har stålkontroll

 5. Simen endelig i mål etter å ha løpt Norge på langs

 6. Farevarsel om styrtregn i Rogaland