Nå skal mange av oss sortere plast igjen – slik blir det i din kommune

Alexander Rügert-Raustein sorterer plast og leverer det på ett av de tre returpunktene i Randaberg.

Enkelte kommuner gjeninnfører plastsekker og henteordning hjemme. Andre ber innbyggerne levere plast på returpunkter eller gjenvinningsstasjon. Her får du full oversikt over hvordan kommunene vil komme i gang med kildesortering av plast etter IVAR-brannen.

Publisert: Publisert:

Med ettersorteringsanlegget til Ivar har innbyggerne i IVAR-kommunene blitt vant til at plast ikke trenger sorteres: Putt plastemballasjen i restavfallet og et høyteknologisk søppelanlegg tok seg av sorteringen. Men etter den voldsomme brannen som skadet 25 prosent av anlegget på Forus i sommer, har kommunene måttet sende plastavfallet til forbrenning.

Etter IVAR-brannen i sommer har det meste av plasten fra innbyggere i 12 rogalandskommuner gått til forbrenning. Nå forbereder flere kommuner seg på å gjeninnføre plastsortering.

11.000 tonn i året

Totalt får IVAR inn cirka 30 kilo plast per innbygger - hvert år. Dette betyr at den totale plastmengden som håndteres, er rundt 11.000 tonn.

– Hvis dette går til forbrenning, gir det ekstra, fossil, CO2 ut i atmosfæren. Når du materialgjenvinner, reduseres CO2-utslippet, dermed er materialgjenvinning av plast et godt tiltak for å redusere klimagassutslipp, sier Tord Tjelflaat, assisterende avdelingsleder for gjenvinning i IVAR.

Langt frem i tid

Fortsatt er det høyst uvisst hvor lang tid det går før ettersorteringsanlegget på Forus er i drift igjen.

Trolig vil det gå over ett år, kanskje opp mot to til tre år. Faktorene som spiller inn er nemlig mange: Hvor komplisert og tidkrevende rivings- og byggingsarbeidet etter brannen blir og leveringstider på avansert utstyr er bare to av tingene som vil spille en avgjørende rolle for når teknologien tar seg av plastsortering igjen.

– Sorterer med glede

Alexander Rügert-Raustein i Randaberg har alltid sortert egen plast, og gjør det med glede.

– Disse sorteringsboksene var noe av det først jeg fikk på plass da jeg bygde om huset, sier Rügert-Raustein, som er MDG-politiker.

Han er oppvokst i Tyskland, og sier at sortering er noe han har fått inn siden barndommen. Derfor har han alltid sortert egen plast, og levert selv på returpunkter. Randaberg har hatt tre slike frem til nå.

– Det er noe viktig med den pedagogiske tilnærmingen også, plast er ikke søppel, men verdifult råstoff, sier Rügert-Raustein.

Sjekk hvordan din kommune vil håndtere plastsortering fremover:

Les hele saken med abonnement