Radiobygget

Stavanger Radiocentral AS i Pedersbakken må være en av byens underligste bygninger. Formet som en gammeldags radio er det blitt kalt en «funkisperle».

  • Hans Petter Jacobsen (foto)
  • Helenespahr-iversen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 20 år gammel

Stavanger Radiocentral AS ble bygget i 1938 av Alf Tønnessen. Da byggingen av Tinghuset ble påbegynt på 30-tallet, var det meningen at bebyggelsen mellom det og Domkirken skulle bort. Det skulle være åpent mellom disse to autoritære bygningene, som en balanse mellom geistlige lover og sekulære lover.

Stavanger Radiocentral AS hadde i årevis holdt til her, men bygningen gikk med i en av byens mange branner. Dagens funksjonalistiske byggverk ble oppført med viten om at det kunne få en kort levetid.

Saneringsplanene ble imidlertid forkastet, og radiobygget fikk stå. Tønnessen tegnet en bygning som var svært forskjellig fra nabohusene. I ren funkisstil, og som en lek med former oppsto bygget med den buede fasaden. Den ser ut slik gamle radioer så ut, noe som var langt fra en tilfeldighet.

Ikke langt unna, i Brødregata, ligger et hus som ikke er helt ulikt radiobygget. Det var eid av Tollefsen, som drev hattebutikk. Han likte formen på funkishuset, og fikk laget sin egen bue på mursteinsfasaden til forretningen sin.

I årenes løp, ikke minst etter den siste verdenskrig, ble det bygget mye nytt i Stavanger. Noen av dem avviker sterkt fra bebyggelsen ellers. I 1938 var radiobygget noe helt utenom det vanlige. Til tross for flere skift av arkitektoniske stilarter og dagens hyppige strømninger av internasjonale impulser, er det ennå en av de mest originale, og ikke minst humoristiske, bygningene vi har.

helene.pahr.iversen@aftenbladet.no

Publisert:
  1. Bolig

Mest lest akkurat nå

  1. Forsker har ikke funnet tegn til planten på fem år

  2. Strømsmell for Helgø Meny – tapte 14 millioner i fjor

  3. Drapet i Nilsabakken: Trekker anke etter drapsdom

  4. Ordføreren om Braut Haaland-hyllesten: – Det var denne måten det måtte skje på

  5. De ble fra­tatt sønnen sin av barne­vernet. Så finner helse­syke­pleier en urovekkende kul på lille­brorens hode

  6. – For en glede det må være å spille med fullsatt stadion