Sandnes-bok med kuriøse fakta

Visste du at Jonas Øglænd, i 1918, ved en feil, bestilte 86,4 millioner trykknapper i én forsendelse fra USA? Ny faktabok inneholder langt mer enn tørr kunnskap.

Publisert: Publisert:

Foto: Helene Andreassen

  • Helene Andreassen
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

De er ganske stolte der de blar i den knall oransje flunkende nye boken «Sandnes. Hva hendte — og når?»

Arne Hove, Sigbjørn Stangeland, Gro Persson og Olav Skjellevik har dypdykket i gamle kilder og levende menneskers minner om mangt og mye som har skjedd fra 1300 til 2007. Her er tragiske hendelser, hyggelige hendelser, industrihistorie, rene fakta og en mengde små, kuriøse fortellinger som vil være helt ukjente for mange i Sandnes samt et omfattende bildemateriale. Dermed blir boken folkeopplysning, ikke bare for byens mange tilflyttere, men også for ekte sandnesgauker.

Hell i uhell

Historien om Jonas Øglænd og trykknappene er slik:

1918: I krigstiden var det ikke trykknapper å oppdrive hjemme, noe som var et stort problem for tekstilproduksjonen. Fra sønnesønnen Jonas Bjarne Øglænd i New York kom det telegram om at han kunne skaffe trykknapper for så og så mye per great gross. De hjemme fant saken meget gunstig og ga aksept på 50.000. Det mentes gross og ikke great gross. Ettersom et great gross er 12 ganger mer enn vanlig gross, hadde man dermed gitt aksept på 86,4 millioner trykknapper. Disse skulle fraktes hjem på to forskjellige skip, men bare halvparten kom fram. Det ene skipet forliste utenfor havnen i New York med trykknappene om bord. Jonas Øglænd innkasserte forsikringen og kunne puste lettet ut. Men man hadde trykknapper på lager i årevis framover.

For unge og eldre

Det er Jærmuseet som utgir boken, og det er Vitenfabrikken i Sandnes som har påtatt seg oppgaven. Prosessen har vært lang, kildematerialet er omfattende og noen lesere vil kanskje etterlyse årstall.

  • Vårt mål er å gjøre byens historie lettere tilgjengelig for folk, sier Vitenfabrikkens leder Gro Persson.
  • Målgruppen for denne boken er både patriotene, men vel så viktig de unge, sier Olav Skjellevik. - Min nevø på 14 har fått lese manus og ble veldig fascinert. Det håper jeg flere tenåringer blir. Det er jo de som skal forvalte framtiden for Sandnes, og det er viktig at de kjenner historien, sier han.

Boka har et register der en kan lete på navn og finne de aktuelle årstallene. Her er grafer som viser utviklingen av folketallet i Høyland og Sandnes. Her er den lange listen av menn som har vært ordførere både før og etter kommunesammenslåingen.

Sterk kvinne

Da er det også på sin plass å trekke fram en markant kvinne fra Sandnes; Aaslaug Aasland. Hun fungerte nemlig som statsminister i statsminister Oscar Torps fravær. I 1945 ble hun konsultativ statsråd i Einar Gerhardsens regjering. Da sosialminister Sven Oftedal ble syk i 1948, trådte hun inn i hans posisjon. Så ble hun selv statsråd i Sosial- og helsedepartementet i 1951 - som den første kvinnelige statsråd i Norge.

helene.andreassen@ aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Dette hotellet går mot sin beste juli siden 1914

  2. Stavanger: Trafikkuhell på Bergelandsbrua

  3. – Forholdet har aldri vore betre enn no

  4. Politiet kjørte beruset ung jente hjem. Der ble hun senere utsatt for vold for å ha brakt skam over familien sin

  5. Menn på byen spør hvor mye Cechell (31) koster

  6. Dette helikopteret sto til lading over natta