Over 500 annonser om sex-massasje i Stavanger

<p> I løpet av de siste tre årene har Albertine ved bymisjonen i Stavanger registrert 537 forskjellige telefonnummer som alle tilbød sexmassasje og eskorte i Stavanger.<br/></p>

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

De aller fleste av dem har stått på trykk i sex-annonser i ukeavisa Søndag Søndag og viser med all tydelighet at det finnes et betydelig innendørsmarked i byen.

— Men antall kvinner som prostituerer seg på innendørsmarkedet kan være mye høyere enn antall annonser. Vi har oppdaget at det finnes flere kvinner bak mange av annonsene og telefonnumrene som oppgis.

Det er June Lilleland i Albertine som sier dette. Hun leder et prosjekt i Albertine som prøver å kartlegge omfanget av innendørsprostitusjonen i Stavanger.

  • Dessuten er det langt fra sikkert at vi har klart å fange opp alle som prostituerer seg innendørs. Vi har kun registrert annonser i Søndag Søndag. Tidligere brukte vi nettet også, men fant ut at det var de samme annonsene som gikk igjen der, sier Lilleland og fortsetter: - Mange av telefonnumrene går igjen fra år til år. Men i fjor registrerte vi 92 helt nye nummer. Det kan være nye kvinner som kommer til, eller at de rett og slett har byttet telefonnummer. Vi har også registrert færre annonser i Søndag Søndag i 2005 enn året før. 130 i 2005 mot 204 i 2004. Vi vet ikke hva det betyr - om Stavanger er blitt mindre «attraktiv», eller om man har valgt andre annonsekanaler.

Reiser fra by til by

Sist september nøyde June Lilleland seg ikke bare med å registrere telefonnummer og annonser. Da begynte hun å ringe de oppgitte numrene. Siden da har hun snakket med 38 forskjellige kvinner, som forteller at de prostituerer seg hovedsakelig fra leiligheter og hotell i byen. I tillegg kommer to nye kvinner siden nyttår.

Noen drar også hjem til kundene.

  • De fleste, nærmere 80 prosent, er utenlandske, resten norske. De kommer fra Latin-Amerika, Øst-Europa, og da særlig fra Russland, Latvia, Estland og Litauen, samt Polen og Tsjekkia. Noen kommer også fra Afrika og Østen, da mest fra Thailand, Filippinene og Kina. De reiser fra by til by. Blir her et par dager eller mer. Deretter reiser de videre.
  • Ei av de prostituerte fortalte meg at hun brukte rundt 30.000 kroner i måneden på reise og opphold. Så da sier det seg selv. De må tjene en del for at det skal lønne seg, sier June Lilleland.

Denne reisevirksomheten foregår over hele landet. Reisene blir planlagt i god tid og behørig annonsert på forhånd.

  • Er det noen tid på året det er større aktivitet på innendørsmarkedet enn ellers?
  • Det ser ut til å fordele seg nokså jevnt. Men vi vet jo fra før at når det er oljemesse i byen eller andre lignende arrangement, er det flere gateprostituerte enn vanlig. Så da er det nærliggende å tro at det samme skjer på innendørsmarkedet.
  • Har dere fått informasjon om at det finnes massasjeinstitutter i Stavanger slik som i Oslo?
  • Vi spør ikke om slikt. Så det vet vi ikke. Og ingen har fortalt oss om det.

Lever et dobbeltliv

Noen av de prostituerte kvinnene fortalte til June Lilleland at familie og venner ikke visste hva de drev med i Stavanger. Noen av de utenlandske sa at de var gift og hadde barn i hjemlandet.

  • Har du spurt om det sto bakmenn bak, eller om de gjorde dette frivillig?
  • Nei! Og de sa selv lite om hvordan de organiserte prostitusjonen. Målet vårt med disse telefonene var heller ikke å spørre dem ut. Hensikten med prosjektet vårt er å finne ut hvor stort innendørsmarkedet er, og hvordan vi kan hjelpe disse kvinnene på best mulig måte, sier June Lilleland.

toril.risholm@aftenbladet.no

Publisert: