Miljøpartiet vil forby burhøns

Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil forby burhøns så fort som mulig og vil umiddelbart innføre påbud om merking av egg fra høner som lever i bur.

Høner i bur med miljøinnredning har tilgang til vaglepinne, sandbad og verpekasse. Gruppestørrelsen er ofte 7–9 høner.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Før påske vil vi komme med forslag i Stortinget om å forby produksjon av egg fra burhøner. Det kan ikke gjøres over natten, og vi ser for oss at de må være en omstillingsfase. Men vi ønsker å gjøre det så fort som mulig, og vi vil umiddelbart å innføre påbud om merking av buregg i butikk slik at forbrukerne vet hva de velger. Mange forbrukere er bevisste på hva de velger så lenge de har den informasjonen de trenger, sier Anna Kvam, som er førstekandidat for MDG i Rogaland før høsten stortingsvalg.

Rema 1000 kuttet buregg allerede i 2012. Norgesgruppen har også kuttet buregg i Meny-butikkene og vurderer å gjøre det samme i de andre kjedebutikkene. Det er ikke tatt noen endelig beslutning, men signalene er det går mer i retning av frittgående høner.

– Ikke noe verdig liv

– Hvorfor vil MDG innføre forbud mot burhøner?

– Vi mener at det er umulig å opprettholde god dyrevelferd i bur. Det er ikke noe verdig liv for en fugl å ikke få strukket på vingene, flakset og beveget seg fritt, og de får heller ikke hakke i jorda så lenge de står i bur, sier Kvam.

Les også

Butikker vil vrake buregg

Frittgående høner kan bevege seg fritt i et større hønsehus med maks 9 høner per kvadratmeter.

Hun ser at hønene har det bedre i de nye burene med innredning enn i de gamle burene som ble forbudt i 2012, men mener at dagens bur er en middelmådig løsning.

– Hva med bønder som nokså nylig har investert i bur med innredning ut fra de nye kravene som kom for bare fem år siden?

– Det er noe vi må finne en modell for og gi en form for støtte til de som nylig har lagt om. Vi vil ikke gjøre det vanskelig for næringen, men er opptatt av å ta hensyn til hønene sine behov for å flakse med vingene og pikke i jorden, sier Kvam.

Leder Tone Steinsland i Rogaland Fjørfelag peker på at det ble gjort en stor omlegging i 2012 basert på grundige vurderinger og hvor nakne bur ble erstattet med innredede bur. Hun mener det er uheldig for næringen at det kommer nye forslag om forbud mot burhøner bare drøyt 4 år etter at de nye kravene ble iverksatt. Merking av egg har hun ingenting imot.

– Merking av egg er uproblematisk. Vi er opptatt av at forbrukerne skal være best mulig informert. Det som er viktig å få fram er at burhøner i Norge i dag lever i bur med innredning som vaglepinne, sandbad og verpekasse. Du har tre lovlige produksjoner i Norge, og dyrevelferden blir ivaretatt i alle disse, sier Steinsland.

Kan gi mer eggkasting

Nortura er den største leverandøren av egg i Norge og mener at det er viktig med god forbrukerinformasjon. Men peker på at eggene i stor grad er merket allerede.

– I dag er de fleste egg merket om de er økologiske eller frittgående. De som ikke er merket vil i stor grad være fra miljøinnredning, men kan også være overskudd av frittgående. Det blir viktig for oss å passe på at det ikke fører til mer kasting av egg fordi de ikke passer inn i en absolutt-kategori. Selv om jeg forstår utspillet til MDG (om merking, red.anm.), så styrer vi mot en gradvis større overgang mot egg fra frittgående høner, og jeg tror det er fornuftig å ta dette i et tempo som ikke fører til uhensiktsmessig matsvinn, skriver kommunikasjonsdirektør Ellen Flø Skagen i en epost til Aftenbladet.

Les også

– Hønene har det like bra

Samvirkebedriften, som er eid av norske bønder, mener at høner i bur med miljøinnredning og frittgående høner er gode og likeverdig produksjonsformer, men registrerer at markedet dreier i retning av å ønske mer egg fra frittgående enn fra miljøbur.

– For oss er det selvsagt viktig å forsøke å imøtekomme dette, og vi er i gang med en prosess for å styre framtidig produksjon mot større grad av frittgående. Det er en prosess som vil kreve en gradvis omlegging over en viss tid. Det må gjøres slik at våre bønder, som bare for få år siden i omstilte seg til den nye formen for miljøbur, kan klare en ny omstilling. Det tror vi vi skal klare, men det er ikke gjort over natta, skriver Skagen.

Publisert: