Prater gjerne om prostata

Torbjørn Fidtje visste at han mest sannsynlig ville få prostatakreft. Nå jobber han for å få andre til å sjekke seg i tide.

Torbjørn Fidtje er leder i den lokale prostatakreftforeningen, og er i november ekstra opptatt med å sette søkelyset på kreftformen. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Janne Håland
  Janne Håland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det går jo på det mest intime i menns liv, for mange handler det om den mannlige stoltheten. Istedenfor å dysse det ned, bør man heller ta en enkel test, sier Torbjørn Fidtje.

Som leder i Prostatakreftforeningen i Stavanger og omegn, har han det travelt i disse dager.

– November er måneden hvor prostatakreft er i søkelyset, sier han.

Foreningen har arrangementer til inntekt for blå sløyfe-aksjonen, tilsvarende brystkreftkampanjens rosa. De innsamlede pengene går til forskning på kreftformen som årlig rammer 5000 nordmenn. I snitt dør tre nordmenn hver dag av sykdommen, som er den hyppigste kreftformen i Norge.

Var tabu i familien

Både Torbjørns farfar og far hadde prostatakreft, men det var det ingen i familien som snakket åpent om. Torbjørn hadde nettopp kommet hjem fra studier i England i 1973, da han skulle hente sin nyopererte far på sykehuset.

– Han var ganske sjaber. Da vi kjørte hjemover, lurte jeg på hva slags operasjon han hadde hatt. «De greiene der nede», svarte han. Det var et ikke-tema, sier Torbjørn.

Prostatakreft kan være arvelig. Har mor hatt brystkreft, er man enda mer genetisk disponert for å bli rammet.

– Da mor 59 år gammel døde av brystkreft, visste jeg at sannsynligheten var rimelig stor.

Ikke redd

Tegnene kom da han var fylt seksti. Mistanken vokste i takt med hvor ofte han måtte late vannet. Han tok blodprøve, en såkalt PSA-test, hos legen, som viste høye verdier. En biopsi av prostatakjertelen viste celleforandringer, som i løpet av de neste par årene utviklet seg til kreft.

– Faktisk var jeg ikke redd. Reaksjonen min var at nå var det min tur, sier han.

Han skryter av helsevesenet, og blir nesten blank i øynene når han snakker om behandlingen han har fått. Torbjørn var heldig, og fikk ingen nevneverdige bivirkninger etter operasjonen, slik noen kan få.

– Også fordi jeg kom tidsnok, sier han.

Ikke nok å føle seg frisk

Han understreker at å føle seg frisk, eller ikke å være genetisk disponert, ikke er grunn til å la være å teste seg. En god venn av ham var hos fastlegen av andre årsaker, men siden han var over 50, krysset legen av for PSA-test på blodprøveskjemaet. Noen dager etter fikk kameraten beskjed om at han var alvorlig syk.

– Det ble virkelig et veiskille i livet hans, men det er bedre å få en nesten-bombe enn en bombe som langsomt tar livet av deg.

Nå jobber han for å få alle menn over 50 til å sjekke seg. Kort fortalt går det ut på å ta en årlig blodprøve for å kunne følge med på om PSA-verdiene stiger.

– Nesten som «sjekk deg»-kampanjen Kreftforeningen har for livmorhalskreft. Jeg misunner kvinners evne til å prate om slike problemer på en lettere måte. Mannens intimsoner har tradisjonelt vært et tabuemne, sier han.

Kanskje frykter mange derfor å be legen om en sjekk.

– Fingertesten, som jeg kaller det, kommer som oftest først hvis blodprøven eller andre ting vekker mistanke, sier han.

Vil være åpen

Torbjørn har store forhåpninger til en ny testmetode som står på trappene, og han håper Pet-senteret på SUS snart vil prioritere prostatakreftpasienter.

Han snakker uanfektet om mulige behandlingsbivirkninger som urinlekkasje og ereksjonssvikt. Lederstillingen i foreningen gjør at han må være åpen om slike temaer.

– Med min bakgrunn, hvor dette var tabu, er det forfriskende å være åpen om det på en konstruktiv måte. Det er et veldig viktig tema, om det ikke akkurat er et fest-tema.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Tre av fire i Løgnaslaget fikk prostatakreft

 2. Kvinner ringer om prostatakreft

 3. Helseministeren oppfordrer menn til å snakke om egen helse

 4. - Sårt å miste potensen

Publisert:
 1. Prostatakreft
 2. Kreft

Mest lest akkurat nå

 1. Minst 100 smittede ved 15 skoler og fem barnehager i Stavanger

 2. Bensinstasjon-ansatt koronasmittet - ber kunder være obs

 3. Vil utvide Europas største steinbrudd – naboene fortviler

 4. Folkemengder jublet da Derek Chauvin ble dømt for drapet på George Floyd

 5. Ordførerne diskuterer koronatiltakene fredag

 6. 63-åring tiltalt for drapsforsøk i Sandnes