Strand: Kunne spart 13.000 i året på HjemJobbHjem

Pendlere i Strand kan spare over 1200 kroner i måneden, hvis de får være med på HjemJobbHjem ordningen.

Pendlerne i Strand har hittil ikke fått være med på HjemJobbHjem-ordningen. (Illustrasjonsfoto)
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi opplever det som urettferdig at to personer som deler kontor ikke skal få benytte samme tilbud, sier Irene Heng Lauvsnes (H), ordfører i Strand kommune.

Hun har tatt saken opp med fylkesordføreren flere ganger det siste året, uten å få en avklaring.

Om lag 1500 mennesker dagpendler fra Strand kommune til Nord-Jæren. Mange av disse reiser med båt og buss, blant andre Alf Henning Heggheim. Når han går av Tau-ferja på Fiskepiren, tar han bussen videre til Forus. Ferje- og busskort koster totalt 1710 kroner i måneden. Kollegaer som er dekket av HjemJobbHjem-ordningen, betaler bare 500 kroner. Dersom Strand kommune hadde fått være med på ordningen, ville Heggheim spart over 13.000 kroner årlig.

LES OGSÅ:

Les også

De vil også reise billig

– For lang tid

HjemJobbHjem er finansiert av statlige midler som fylkeskommunen har fått gjennom belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene. Strand-ordføreren mener retningslinjene for midlene gir aksept for å bruke dette på personer som har sitt arbeidssted i de respektive kommunene, ikke hvor de kommer ifra.

– Saken er spesielt viktig for oss, fordi vi ønsker å redusere bilbruken på ferjene, sier Lauvsnes, som synes det har tatt altfor lang tid å få en avklaring.

Alf Hennig Heggheim kunne spart 13.000 kroner årlig i pendlerutgifter på HjemJobbHjem-ordningen.

Utviklingen ser imidlertid til å gå motsatt vei. Det nye anbudet for Tau-sambandet i 2018 og 2019 betyr at fylkets utgifter stiger fra 20 til 143 millioner kroner årlig. For å redusere utgiftene skal rutetilbudet på ferjene kuttes med 15 prosent. Dessuten skal takstene økes.

– Baklengs

Det paradoksale er at fylket vil få størst inntekter dersom de som reiser kollektivt fra Strandalandet begynner å bilpendle med Tau-sambandet.

– Det er en lite helhetlig måte å tenke på hvis fylket jobber for gode kollektivløsninger i Stavanger og samtidig legger opp til en politikk som fører til økt bilpendling fra Strandalandet. Det er å gå baklengs inn i framtiden. Jeg forventer at Rogaland fylkeskommune finner gode løsninger, sier Irene Lauvsnes.

Les også

Føler seg ekskludert av Kolumbus

I tillegg er det aktuelt å legge ned fire daglige hurtigbåtavganger mellom Jørpeland og Stavanger, både for å spare penger og for å få vri trafikken over på ferja, slik at det gir økte billettinntekter - og mindre utgifter for fylket. Derfor er det lite sannsynlig at fylket går inn på en ordning som øker kostnadene. Hvis HjemJobbHjem-ordningen skal gjelde for Strand, må noen dekke ekstrakostnadene.

– Hvis rutetilbudet i Tau-sambandet reduseres, kan gode busstilbud på begge sider av fjorden og tilbud om å bli med i HjemJobbHjem «sukre pillen». Dessuten vil dette legge et grunnlag for at flere reiser kollektivt når Ryfast åpner, mener Alf Henning Heggheim.

Strand pendlerforening har jobbet for å utvide ordningen.

– Slik systemet fungerer er det en forfordeling av offentlige midler som føles urettferdig, mener pendlerleder Kåre Henry Hauge.

Han påpeker at dagens takstsystem ikke legger til rette for at pendlerne skal kunne kombinere bil og buss.

– Det er mange som bruker bilen i jobb, men som noen dager kunne benyttet buss. Dagens takstsystem legger ikke til rette for dette, og stimulerer ikke folk til å bruke buss en, to, tre dager i uken. Dette har pendlerforeningen påpekt flere ganger, men vi har ikke nådd fram. Vi føler at miljøargumentet er noe som tas ut av skuffen når det gavner noe fylkeskommunen vil. I andre sammenhenger tillegges det minimal vekt, uttaler Kåre Hauge.

LES OGSÅ:

Les også

 1. - Trenger ikke drøss med ferjer når ingen reiser

 2. Etter sommeren kan 35.000 gjøre som Roy

Publisert:
 1. Strand
 2. Ryfast
 3. Alf Henning Heggheim
 4. Strand kommune
 5. Buss

Mest lest akkurat nå

 1. Mandag morgen går strømprisen til værs

 2. – Utfallet har blitt som det har blitt. Familien har hatt, og har, det tøft.

 3. Medaljehåpet lever for Viking etter sterk borteseier

 4. Viking-børsen: «Fansen herjet på tribunen, får 10 på børsen»

 5. Nå er det nesten umulig å få tak i ved i Stavanger og Sandnes

 6. – Vi skulle helst vunnet med et par mål til