Nå skjer det ting i Havneparken

Høyhus på 78 meter, utendørs svømmebasseng på piren, sportsplass og 350 nye boliger skal gjøre Havneparken til byens nye perle. Men naboene er skeptiske.

Publisert: Publisert:

Slik kan den midtre delen av Havneparken bli seende ut. Planen for området er ute på høring. Foto: Spacegroup

 • Julie Teresa Olsen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Vi ser bare muligheter i Havneparken og har kjempetro på området. Dette kommer til å bli et attraktivt område for byens befolkning, beboere og for bedrifter, slår Helge Eggja fast. Han er regionsjef for Kruse Smith Eiendom i region Vest.

Sju byggetrinn med til sammen 20.000 kvadratmeter næring og 25.000 kvadratmeter bolig er på tegnebrettet.

– Det første byggetrinnet med 70 boliger langs sørfronten av havna blir lagt ut for salg i mai. Målet er å starte byggingen i løpet av året, forteller Eggja.

Forvandlingen av den gamle industrihavnen er godt i gang. Våren 2016 flyttet Sandnes sparebank inn det første bygget som stod ferdig. I mars blir det byggestart på nabotomta der nytt rådhus skal stå.

Les mer:

Les også

Kruse Smith får bygge rådhuset i Sandnes

Nye planer

Base Property AS og Ineo Eiendom jobber med utviklingen av de to neste kvartalene i Havneparken, hvor det er planlagt konferansehotell, leiligheter og kontorer.

Og nå står også den midtre delen av Havneparken for tur. Områdeplanen er ute på ny høring og innen 13. februar kan du sende dine innspill til kommunen.

– Det har visst seg vanskelig å gjennomføre de opprinnelige planene. Hotellet som var planlagt i høyhuset lå for langt fra sentrum og folkebadet som var tegnet inn har vist seg å bli for kostbart, forklarer Ole Tonning, arkitekt og fagleder for utviklingen i Sandnes.

Slik blir det første bygget som skal reises i den midtre delen av Havneparken. Utbygger Kruse Smith håper å starte byggingen i løpet av året. Foto: Spacegroup

Grøntområde utformet som en sjøeng, havnepromenade, utendørs svømmebasseng, bytorg, lekeplass og en stor sportsplass skal gjøre området levende og attraktivt både for beboere og turgåere.

– Sportplassen blir på om lag 1700 kvadratmeter og skal ha dekke til ballspill og ulike typer styrkeapparater. Torg med hyggelige kafeer og butikker skal sørge for at folk har det de trenger i områder, sier prosjektleder Floire Nathanael Daub i Spacegroup til Aftenbladet.

Tirsdag holdt Sandnes kommune informasjonmøte for en gjeng engasjerte tilhørere.

21 etasjer

Flere i salen var skeptiske til et høyhus på 21. etasjer og 78 meter.

– Jeg bor i Gand terrasse som vil miste både utsikt og sol. Har dere vurdert om det er riktig å bygge så høyt? spurte en nabo.

– Jeg synes dette ser høyt ut. Dere er ikke redde for å stenge ute byen for dem som kommer sjøvegen? undret en dame.

– All ny bebyggelse vil ta sol, men slik høyhuset er plassert, vil det gi minimalt med skygge for bebyggelsen rundt fordi skyggen hovedsaklig går ut i havet. Vi har ellers valgt en beskjeden høyde på 5–6 etasjer med flere inntrukne partier, forklarer Daub.

Elvegata stengt for godt

Elvegata, som har vært en av de mest trafikkerte vegene inn til sentrum, er stengt på grunn av gravearbeid. Trolig blir den aldri åpnet igjen for vanlig trafikk.

– Pumpeledningen under det nye rådhuset og området rundt skal flyttes slik at den ikke er i veien for videre utbygging. Elvegata skal stenges i minst ett år og det er minimale sjanser for at den noen gang åpnes for normalt biltrafikk igjen, sa Mona Stangborli i Sandnes tomteselskap på møte.

Også resten av Elvegata forbi kulturhuset skal stenges for biltrafikk når den nye bussvegen åpner. Bussveien som tidligere er planlagt i St.Olavsgate, er nå lagt i Jernbaneveien, ned Olav Kyrres gate forbi tinghuset og inn i Elvegata forbi kulturhuset.

På spørsmål om hva som skulle til for at folk i salen skulle kjøpe bolig i Havneparken, kom svaret kontant.

Les mer:

Les også

Borgli løper til Oslo om han får fornybarfondet til Sandnes

– Vi må ihvertfall ha nok parkeringsplasser, svarte flere.

En annen mente at et utendørsbasseng som kunne være åpent hele året, ville gjøre området mer attraktivt.

Et av byggene mot Elvegata får parkeringskjeller og det er lagt opp til 0,8 p-plasser per. bolig og 0.7 p-plasser per. næring.

Det var for lite mente folk i salen.

– Denne bydelen får den beste kollektivdekningen fordi den får et eget bussvegstopp, så her vil det være mindre behov for p-plasser, svarer Daub.

Flere var også opptatt av trafikken inn til Havneparken når Elvegata og Strandgata stenges for privatbilister.

– Havneparken skal være bilfri, men det vil gå en tverrforbindelse fra Jernbanevegen over Elvegata og inn til parkeringshuset, forklarer Daub.

Kruse Smith synes det er vanskelig å spå når hele området er ferdig utbygd.

– Det er umulig å si, men vi håper og tror at Sandnes blir en attraktiv næringsadresse. Når vi er ferdig med de to første byggene, går vi gang med å detaljregulere de tre neste byggene. Høyhuset kommer i siste fase. Det er naturlig at vi bygger oss utover slik at de som først flytter inn ikke føler at de bor på en byggeplass, forklarer Eggja.

Etterspørselen i markedet avgjør når Havneparken er endelig utbygd.

Havneparken

 • Hva: Utvikling av industrihavnen der det nye Sandnes rådhus skal ligge i en helt ny bydel.
 • Innhold: Rådhus, boliger og næringsbygg, hotell.
 • Investeringer: 4 milliarder kroner.
 • Størrelse: 153.000 kvadratmeter.
 • Boliger: 350.
 • Handel/service/kultur: 20.000 kvadratmeter.
 • Kontor/næring: 75.000 kvadratmeter.
 • Hotell: 12.000 kvadratmeter.

Les også:

Publisert:

Les også

 1. Ruten kan få høyhus på 60 meter

 2. Havneparken frister en ny bank

Mest lest akkurat nå

 1. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

 2. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 3. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 4. Leteaksjon etter mann (63)

 5. Mann koronasmittet i Sola

 6. To nye smittetilfeller i Sandnes fredag

 1. Havneparken
 2. Sandnes
 3. Kruse Smith