Michael Jackson sang om Anne-dukken

I en dokumentar om Michael Jacksons album «Bad» fra 1988 kommer det fram at sangen «Smooth criminal» er inspirert av Laerdal Medicals verdensberømte førstehjelps-oppfinnelse, Anne-dukken.

I en dokumentar om Michael Jacksons album «Bad» fra 1988 kommer det fram at sangen «Smooth criminal» er inspirert av Laerdal Medicals verdensberømte Anne-dukke.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

I ABC-dokumentaren, som er laget som en 25-års markering for albumet og som blir vist på NRK 2 torsdag kveld, viser det seg at Michael Jackson selv gikk gjennom et kurs i hjerte— og lungeredning (HLR) på 1980-tallet.

Are you OK?

I refrenget på «Smooth criminal» synger han «Annie, Annie are you ok?» I USA kalles Anne-dukken «Resusci Anne», men det mer folkelige navnet er Annie.

Siden 1960 regner man med at mellom 3-400 millioner mennesker har lært seg hjerte— og lungeredning på nettopp Anne-dukken.Første punkt i disse kursene er å undersøke om pasienten er bevisstløs. I USA gjøres dette ved å rope " Annie, Annie, are you OK"?

Mistanke

I sangen på "Bad" synger Jackson disse ordene på en rekke forskjellige måter.

Les også

Sammen med Hillary mot barnedødelighet

Markeds og kommunikasjonsdirektør i Laerdal, Jan Holm, sier at enkelte medarbeidere i selskapets USA-kontor har hatt en mistanke om at det kunne være en forbindelse mellom hitlåten og Anne-dukken, men at det først er nå at bekreftelsen kommer.

Tar ikke av

Styreleder Tore Lærdal synes det hele er en morsom historie.

3-400 millioner mennesker har trent hjerte- og lungeredning med Anne-dukken. En av dem var Michael Jackson. (Foto: Laerdal Medical)

— Det kom helt overraskende på oss. Vi har hatt stor glede av den internt, og spilte blant annet videoen på bedriftens julefest, sier Lærdal.- Er dette noe mer enn en morsom historie. Kan linken utnyttes til å spre Anne-dukken og kunnskapen om HLR til enda flere?

— Jeg tror ikke vi skal legge for mye i det den veien. Vi får heller ta det som et hyggelig symptom på at vi er godt kjent i USA og i verden ellers.Når man vet at så mange som 80 millioner amerikanere har gått på kurs i HLR, kan det vel nesten konkurrere med salgstallene til Michael Jackson, sier Tore Lærdal.

Medvirker

ABC-dokumentaren ble vist på Thanksgiving day 21. november i år. Anne-dukken medvirker selv i programmet. Det samme gjør logoen til Laerdal Medical. Jan Holm har ennå ikke merket noe rush av nye bestillinger.

— Så fort går det nok ikke. Hvis det skulle bli en slik effekt vil den først vise seg når folk får tid til å melde seg på kurs i hjerte- og lungeredning. Foreløpig har vi imidlertid merket en enorm stolthet blant våre egne ansatte. De føler selv at de jobber for en god sak, når de hjelper andre å redde liv. At det også var viktig for Michael Jackson å vise at hver og en av oss kan gjøre en forskjell, er selvfølgelig en ekstra inspirasjon, sier Holm.

Publisert: