Nettmøte om 17. mai: Still dine spørsmål nå

17. mai kommer, koronavirus eller ei. Har du spørsmål angående nasjonaldagen og smittevernregler? Ekspertene svarer på dine spørsmål onsdag 13. mai, mellom klokken 13 og 15.

Terje Emil Knutsen, prosjektleder 17. mai 2020 (f.v.) , Ann Sesilie Tekfeldt, leder av 17. mai-komiteen i Stavanger og Runar Johannessen, smittevernoverlege i Stavanger kommune, svarer på dine spørsmål. Foto: Stella Marie Brevik

 • Stella Marie Brevik
  Journalist

Hvordan blir egentlig feiringen i år? Nye retningslinjer og anbefalinger kommer stadig vekk, og det kan være vanskelig å holde følge:

Kan jeg ha champagnefrokost? Blir det tog? Må alle holde en meters avstand under festlighetene?

Derfor arrangerer Aftenbladet 17.mai-nettmøte med:

 • Ann Sesilie Tekfeldt, leder av 17. mai-komiteen i Stavanger.
 • Runar Johannessen, smittevernoverlege i Stavanger kommune.

De to svarer på dine spørsmål om 17. mai og smittevern, onsdag mellom klokken 13.00 og 15.00. Du kan sende inn dine spørsmål allerede nå!

Send inn dine spørsmål!
Smittevernoverlegen og leder av 17.mai-komiteen svarer på dine spørsmål.
Send inn
 • av Ann Sesilie Tekfeldt, leder av 17. mai-komiteen
  DEL

  Nettmøtet er nå avsluttet! Tusen takk for alle innsendte spørsmål. Vi har prøvd å svare etter beste evne. 

  Jeg ønsker alle en riktig god og fin feiring av nasjonaldagen på søndag. Ta på finstasen, pynt med flagg i hagen og spis is! 

  Ta godt vare på barna! Hipp hipp hurra!

  Hilsen Ann Sesilie og Runar

 • av Ann Sesilie Tekfeldt, leder av 17. mai-komiteen
  DEL

  Årets 17. mai annerledes. Det vet alle. Stavanger følger, i likhet med alle andre kommuner i landet, de nasjonale smittevernreglene. 

  Dette betyr at tradisjonelle deler av feiringen som barnetog og bydelsarrangementer er avlyst. Av smittevernhensyn er det ikke ønskelig med folkeansamlinger.

  Det synes selvsagt alle er litt leit, men vi er nødt til å følge de reglene som gjelder. Men jeg tror at de aller fleste får en flott nasjonaldag. En nasjonaldag vi kommer til å huske så lenge vi lever. 

  At barnetoget er avlyst betyr ikke at det ikke blir korpsmusikk. Hundrevis av barn og unge kommer til å stå like tidlig opp som vanlig, kle på seg uniformene og marsjere rundt i kommunedelene. Korpsene skal lydsette hele byen. Vi har oppfordret alle til å vinke og rope og synge til dem fra hager, balkonger og terrasser over alt der det er mulig. 

  Årets 17. mai blir enda mer enn vanlig en dag der familier samles. Smittevernreglene åpner for koselige 17. mai-frokoster, lunsjer i hagen med bestemor og bestefar eller en bedre middag med tante, onkel, fettere og kusiner. 

  Det går fint an å arrangere sekkeløp og potetløp i felleshager og parker i små grupper så lenge man følger avstandsreglene.

  Og som jeg har sagt mange ganger: Jeg oppfordrer alle barn til å spise så mye is og pølser som de orker. 

  Stavangers barnehager er i full gang med forberedelser til nasjonaldagen. Barnehagene går som vanlig rundt i nærområdene med sang og flagg. Det blir nok mange barnehagetog i kohort-størrelse.

  Jeg har sett noen videoer av forberedelsene, og det er godt å se at sangene og ropene lever godt. 

  Vi lover også noen godbiter for barn i den store festsendingen fra konserthuset kl. 12. 

 • DEL

  Om du er sammen med en gruppe på 13 personer på morgenen og en annen gruppe på 14 stk senere på dagen, er dette ok? Roy

  Det er ingenting i veien for dette. max 20 stk om gangen er nok for at det skal være greit å ha oversikt og lett for folk å ha god smittehygiene og holde avstand. 

  Runar Johannessen, Smittevernoverlege
 • av Runar Johannessen, Smittevernoverlege
  DEL

  Det er flere spørsmål om anbefalinger: 

  Anbefaling er ikke større grupper enn 20 og med en meter avstand for personer som ikke er i samme husstand. For personer i risikogrupper er det ekstra viktig og helst med enda litt lenger avstand.

  Jeg oppfordrer alle til å holde dette, det er viktig for at vi skal beholde situasjonen vi har i regionen og kontroll videre.  Det er fortsatt lokale utbrudd i Norge og lite som skal til for at dette kan endres. 

  Ha en god feiring! 

 • DEL

  Hva med en som er i risiko gruppen, gjelder samme regler som 1 m avstand og maks 20 personer ? Tarald Håland

  Det er samme anbefalinger for alle, men det er også egne anbefalinger for risikogrupper der de  bør unngå større folkemengder og passe ekstra godt på avstand.  Risikogruppene har høyere risiko for alvorlig sykdom og det anbefales minst 1 meter avstand, men helst 2 m og litt færre personer. Er det god oversikt, alle sitter ned og det er god mulighet for avstand uansett tenker jeg det kan være også 20.  

  Runar Johannessen, Smittevernoverlege
 • DEL

  Er det mulig å invitere en familie på fire til vår familie på fire, når to av barna er i samme kohort i barnehagen? Bør vi fremdeles holde en meter avstand til hverandre? Lene

  Dere bør holde avstand likevel. Dersom en er syk uten symptomer enda kan det være risiko for smitte, og det er vanskelig å si hvem som blir smittet. Samme råd må gjelde hele tiden selv om 2 av barna da er sammen til vanlig. 

  Runar Johannessen, smittevernoverlege
 • DEL

  Når dere sier anbefaling, er det å tenke som en anbefaling eller et krav? Kamilla

  For befolkningen på fritiden er det stort sett anbefalinger.  For arrangementer på offentlig sted, serveringssteder osv gjelder forskrift ( covid-19 forskriften) som da er krav eller lovtekst. 

  Det er jo viktig å følge anbefalinger da det ellers vil være vanskelig å holde kontroll på smitte. Dersom alle kan fortsette med anbefalinger om å holde seg hjemme ved symptomer, god hoste og håndhygiene og mindre grupper og avstand, så er det gode muligheter for at vi kan ha det som nå lang tid framover.

  Runar Johannessen, smittevernoverlege
 • DEL

  Hvordan er det å være inne i forhold til ute om en er 10-13 pers? Er det greit så lenge en klarer og holde avstand? Pernille

  Det er ingen forskjell i anbefalinger inne og ute. Anbefalinger er å ikke være i større grupper enn 20 og at alle som ikke er i samme husstand overholder en meter avstand. 

  Runar Johannessen, smittevernoverlege
 • DEL

  Vil det være kortesje på madla også? Hei

  ​Hei, 

  Jeg kjenner ikke til at det skal være noe kortesje på Madla 17. mai!

  Ann Sesilie Tekfeldt, leder av 17. mai-komiteen
 • DEL

  Hei! Kan jeg invitere 7 venner på feiring, innendørs rundt et spisebord? Det er ikke mulig å holde en meter avstand i stuen og har ikke hage. Hvis ikke, kan jeg invitere 4 venner og ikke holde en meter avstand? kamilla

  ​Anbefalingene er at alle som ikke er fra samme husstand bør holde minst en meter avstand. Lykke til!

  Runar Johannessen, smittevernoverlege
 • DEL

  Hei Hvordan er det å arrangere et lite tog på eget boligfelt, der man avholder avstand på over 1 meter og går samlet i familie grupper. Det vil bli totalt mer en 20stk, men fortsatt husstand for husstand og avstand mellom disse. (Skrev med i stedet for mer i forrige mld, bare sånn det ikke ble en missforståelse). Marianne Gudmundsen

  Dersom det blir mer enn 20 vil det ikke være etter anbefalinger fra helsedirektoratet. ;)

  Runar Johannessen, smittevernoverlege
 • DEL

  Hei Lurer på om når klokken det er greit å være ute i sentrum den 17.05, og det er sannsynlig for at det skjer noe. Tidligere år har jeg brukt å dra ut tidlig på morgenkvisten. Men i år regner jeg med at det ikke skjer så mye før senere. Hvordan blir det med korpsmusikk etc? Sudhir Gupta

  ​Hei, 

  Det skjer dessverre ikke så mye i sentrum denne 17. mai. Alle tog er avlyst, men vi inviterer til en festforestilling som sendes digitalt kl 12.00. Den inneholder en flott kunstnerisk program, med innhold for både voksne og barn. 

  Korpsene vil marsjere eller ha pop up-konserter i bydlene i løpet av nasjonaldagen. Tid og sted blir ikke annonsert pga at vi vil unngå folkeansamlinger. 

  God feiring på søndag!

  Ann Sesilie Tekfeldt, leder av 17. mai-komiteen
 • DEL

  Hvordan foreslår 17. mai-komiteen at tilskuere best kan oppleve høydepunktet der «båt-kortesjene» fra Sandnes og Stavanger møtes med egne lyne dersom de ikke har båt? Tone Giske

  Hei, for å kunne oppleve båtkortesjen på 17. mai anbefaler vi alle utsiktspunkter langs Byfjorden, fra sentrum til Vardeneset. Sandnes-kortesjen og Stavanger-kortesjen samles ved Pinå - som godt kan sees fra Storhaug. Husk avstandsregelen!

  Oversikt over båtkortesje
  Oversikt over båtkortesje
  Ann Sesilie Tekfeldt, leder av 17. mai-komiteen
 • DEL

  Hei Hvordan er det å arrangere et lite tog på eget boligfelt, der man avholder avstand på over 1 meter og går samlet i familie grupper. Det vil bli totalt med en 20, men fortsatt husstand for husstand og avstand. Marianne

  Hei ​

  Dette høres kjekt ut og vil være etter anbefalinger. Han en fin feiring!

  Runar Johannessen, smittevernoverlege
 • DEL

  Ang kakebaking og 17.mai feiring.Hva er best..porsjonskaker etc. Tips? Skal være ute med rundt 17 stk. Alle smittevern er tatt i bruk Ninni

  ​Hei 

  Det høres bra ut slik du beskriver det . det beste er jo om det er få personer som håndterer maten med fokus på god hygiene. God 17. mai!

  Runar Johannessen, smittevernoverlege
 • DEL

  Hei, Kan vi ha 17. mai med besteforeldre? Bør vi i så fall holde oss ute eller kan vi være inne? Lise

  Hei. 

  Se tidligere svar.  Helt fint men bør være ekstra påpasselige med god avstand (2 meter) til de som ikke er samme husstand 

  Runar Johannessen, smittevernoverlege
 • DEL

  Skal kanskje besøke svoger min og hans familie med min familie, er dette ok om eg tar med kaker og vi koser oss litt suzanna freeman-fanuelsen

  ​Det går fint, men anbefaling for personer som ikke er i samme husstand er å holde en meter avstand 

  Runar Johannessen, smittevernoverlege
 • DEL

  Bor på Storhaug og vil savne morgen salutt. Vil det være velkomment i nabolaget om jeg bidrar med er større fyrverkeri i 05-0600 tiden? Tenker det er viktig at alle blir med å bidrar på 17. Mai dugnaden Geir Roger

  Hei, privat fyrverkeribruk er kun tillatt nyttårsaften. Beklager!  

  Ann Sesilie Tekfeldt, leder av 17. mai-komiteen
 • DEL

  Hei! Kan besteforeldre være sammen med barnebarn i hagen og grille? Hva med å spise inne, hvis været er stygt? Caroline Bullen

  Hei. Se tidligere . personer over 65 år og i risikogruppene kan ha risiko for mer alvorlig forløp. Rådene om mindre grupper og avstand er derfor ekstra viktig.  Jeg synes det du beskriver bør gå fint, men at de bør holde avstand og helst 2 meter.

  Runar Johannessen, smittevernoverlege
 • DEL

  Hei! Kan besteforeldre være sammen med barnebarn i hagen og grille? Hva med å spise inne, hvis været er stygt? Caroline Bullen

  Hei. Se tidligere . personer over 65 år og i risikogruppene kan ha risiko for mer alvorlig forløp. Rådene om mindre grupper og avstand er derfor ekstra viktig.  Jeg synes det du beskriver bør gå fint, men at de bør holde avstand og helst 2 meter.

  Runar Johannessen, smittevernoverlege

Flere artikler

 1. - Med reduserte åpningstider i barnehage, vil omsorgsdagene også øke?

 2. Tom Hagen varetekstfengsles for fire uker. Tingretten mener det er sannsynlig med flere involverte.

 3. Ingen konklusjon i Tangen-saken

 4. Tom Hagen nekter straffskyld: - Han er svært preget

 5. Tom Hagen framstilles for varetekt

 1. 17. mai
 2. Stavanger kommune
 3. Koronaviruset
 4. Smittevern