Ny nemnd skal se på klager etter trygdeskandalen

Det er på sin plass å bruke ordet skandale om Nav-saken, mener statsminister Erna Solberg (H). Hun varsler nå en nemnd som skal se på klager på erstatningskrav.

– Regjeringen vil i nær fremtid opprette en egen nemnd som skal behandle eventuelle klager på erstatningskrav som springer ut av EØS-saken, sa statsminister Erna Solberg da hun tirsdag oppsummerte den politiske høsten. Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:

– Denne høsten har norsk politikk, embetsverk og rettsvesen stått overfor en sak vi tidligere ikke har sett maken til. Ordet skandale blir ofte brukt i det politiske ordskiftet. Men denne saken fortjener faktisk «det ordet», sier Solberg.

Hun oppsummerte den politiske høsten på en pressekonferanse i statsministerboligen tirsdag.

– Regjeringen vil i nær fremtid opprette en egen nemnd som skal behandle eventuelle klager på erstatningskrav som springer ut av EØS-saken, fremholder statsministeren.

Kjernen i trygdeskandalen er at reglene for å ta med sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger fra Norge til et annet EØS-land har vært praktisert feil over mange år.

– Regjeringen skal sørge for at vi kommer til bunns i denne EØS-saken. Hver stein skal snus. Alle fakta skal på bordet, sier Solberg.

– Norge er et samfunn med høy tillit mellom folk og myndigheter. Nav-saken har svekket den tilliten. I denne saken er det flere deler av det offentlige Norge som har sviktet, både i forvaltningen og i rettsvesenet. Vi ser også at feilen i Nav har fått følger i andre sektorer, som for eksempel i Skatteetaten, sier statsministeren.

Les også

 1. Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile

 2. Interne Nav-krav: Skulle øke svindel-anmeldelsene med nærmere 100 millioner kroner på fire år

 3. Granskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp

 4. Nav-rapport: Mangelfull kompetanse og dårlig kapasitet og kommunikasjon årsaken til Nav-skandalen

Publisert:
 1. Trygdeskandalen
 2. Nav
 3. Erstatningskrav
 4. Erna Solberg

Mest lest akkurat nå

 1. Dette er den siste kommunen i Rogaland som tvinger huseierne til å bo der hele tiden

 2. Storaksjonærer slår ring rundt Berntsen: - Klønete og uverdig

 3. Han er 20 år, singel og tror dette løftet kan være et godt sjekketriks

 4. Skole­barn, barne­hage­barn, bok­klubbens barn og barn av regn­buen regnes som samme kahoot, gitt at disse er nær­kontakter

 5. EU kan stenge norske skibakker

 6. Vi må legge vekk våre egne perspektiver og litt nedlatende holdninger, og komme ungdommen i møte om koronatiltakene