Dommen mot Mazyar Keshvari ankes

Statsadvokaten anker straffeutmålingen i saken mot Mazyar Keshvari som i oktober ble dømt til sju måneders fengsel for grovt bedrageri mot Stortinget.

Mazyar Keshvari ble 23. oktober dømt til sju måneders fengsel. For mildt, mener påtalemyndigheten, som har anket straffeutmålingen. Foto: Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Påtalemyndigheten mener at tingretten har utmålt en for mild straff. Tingretten har etter påtalemyndighetens oppfatning i skjerpende retning lagt for liten vekt på at det grove bedrageriet er begått i anledning vervet som stortingsrepresentant, heter det i en pressemelding fra Oslo statsadvokatembeter.

Den tidligere Fremskrittsparti-politikeren ble i Nedre Romerike tingrett 23. oktober i år dømt til sju måneders ubetinget fengsel for å ha lurt Stortingets administrasjon til urettmessig å utbetale ham 450.000 kroner i reiserefusjon.

Påstand om 18 måneder

Påtalemyndighetens påstand var ett og et halvt års ubetinget fengsel. Saken vil om kort tid bli oversendt Eidsivating lagmannsrett som skal ta stilling til om anken skal tas under behandling.

Keshvaris forsvarer, John Christian Elden, sier til Nettavisen at de ikke vil ha saken behandlet i lagmannsretten.

– Men dersom den tas opp til behandling, vil vi påstå at straffen settes ned til fire måneders fengsel, sier han.

Innrømmet grovt bedrageri

Keshvari var siktet for og har innrømmet grovt bedrageri ved å ha forledet Stortingets administrasjon til urettmessig å utbetale ham totalt 450.000 kroner i reiserefusjon.

Det var Aftenposten som i fjor avdekket at Keshvari systematisk hadde levert fiktive reiseregninger. Ifølge siktelsen fikk Keshvari urettmessig utbetalt reiserefusjon i perioden desember 2014 til oktober 2018 ved 73 tilfeller. Pengene er nå tilbakebetalt.

Den tidligere Fremskrittsparti-politikeren beklaget overfor Stortinget og det norske folk da han kom med en uforbeholden tilståelse i retten. Saken gikk som en såkalt tilståelsessak, som innebærer en forenklet rettsprosess.

– Jeg har ikke vist meg tillit verdig, uttalte 38-åringen i retten.

Meldte seg ut

Keshvari sa også at han ville ta fullt ut konsekvensene av sine valg og har derfor trukket seg fra alle politiske verv. Han har også meldt seg ut av Fremskrittspartiet.

Keshvari har vært sykmeldt fra vervet som stortingsrepresentant siden oktober i fjor. Det er uklart om og eventuelt når Keshvari kan komme tilbake til Stortinget. En stortingsrepresentant har i utgangspunktet plikt til å sitte perioden ut.

Nok en etterforskning

Keshvari er også under etterforskning i en annen sak. I februar ble han pågrepet i hjemmet sitt i Rælingen i Akershus, siktet for grove trusler. Det ble gjort beslag av våpen i forbindelse med pågripelsen.

Keshvari har ikke erkjent straffskyld i denne saken, som etterforskes uavhengig av bedragerisaken.

Les også:

Les også

  1. Hege H. Liadal (Ap) har levert uriktige reiseregninger til Stortinget i minst fire år

  2. Ap-politikeren forklarte ekstra kilometerkrav med en misforståelse. Disse tallene forteller en annen historie.

  3. Frp-profil erkjenner å ha levert fiktive reiseregninger til Stortinget for 450.000 kroner

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Slik skal møteplassen som startet som en pølsebu, bygges opp igjen etter brannen

  2. Barn har fått påvist smittsom hjernehinne-betennelse

  3. Hanne Sørvaag har fått ny jobb

  4. Rørt verdensmester: – Det er nok det største jeg har gjort

  5. Trener måtte beklage Haaland-prat: – Dumt

  6. Erna Solberg lover ingen åpning for idretten: - Større sjanse for at vi strammer inn enn at vi åpner opp