Stavangers nye ordfører fikk tre ordførerkjeder

Kari Nessa Nordtun (Ap) er valgt til ny ordfører i Stavanger. Men formelt fortsetter Christine Sagen Helgø (H) ut året, til Finnøy og Rennesøy blir en del av den nye kommunen.

Tre ordførerkjeder skal bli til ett. Mandag var det fire ordførere i kommunestyresalen.
 • Jone Østebø
  Jone Østebø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Jeg er utrolig glad og stolt over at jeg skal få være ordfører i den nye kommunen. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å være en god ordfører for alle i kommunen. Tre kjeder skal bli til ett og tre historier skal bli til en, sa Kari Nessa Nordtun i sin første tale som ordfører.

Nordtun ble valgt av 39 av 67 representanter i det nye kommunestyret. Opposisjonens 28 representanter stemte for Høyres John Peter Hernes.

Kari Nessa Nordtun (Ap) ble valgt til ny ordfører med 39 stemmer.

Etter at Nordtun ble valgt til ny ordfører, leverte tre ordførere sine ordførerkjeder og la dem på et bord med hvit duk. Normalt ville den nye ordføreren ha tatt på seg ordførerkjedet, men denne gangen skal tre kommuner bli til en. Stavanger-kjedet skal leveres inn og Finnøy og Rennesøys kommunevåpener skal preges inn i kjedet, som skal være klart til sammenslåingen som formelt skjer ved nyttår.

Christine Sagen Helgø (H), som har vært ordfører i Stavanger de siste åtte årene, vil juridisk være ordfører i byen fram til nyttår.

Henrik Halleland (KrF) vil være det samme i Finnøy, og Dagny Sunnanå Hausken (Sp) i Rennesøy. Begge sitter i det nye kommunestyret. Hausken ble mandag valgt til varaordfører i Nye Stavanger.

I Stavanger vil det dermed være to kommunestyrer fram til nyttår. Det nye styret vil behandle saker som vil gjelde fra 1. januar 2020.

Takketale

Christine Sagen Helgø (H) åpnet mandagens kommunestyremøte med å holde en kort takketale.

Christine Sagen Helgø (H) fikk stående applaus da hun takket for seg.

Hun takket for samarbeidet med Finnøy og Rennesøy og med rådmannen. Og hun ønsket den påtroppende ordføreren, Kari Nessa Nordtun (Ap), lykke til.

– Jeg vil ønske den nye ordføreren lykke til. Det er et privilegium å være ordfører i Stavanger, sa Helgø, før hun til slutt takket for seg.

– Lykke til med arbeidet og tusen takk for meg, sa hun og fikk stående applaus fra hele kommunestyret.

Egentlig er det ikke lov å klappe under et kommunestyremøte, bemerket hun med et smil da hun satte seg ned, men lot det gå for denne gang.

– Loven burde vært endret

Christine Sagen Helgø ville helst ha sluppet fortsatt å være ordfører i «gamle» Stavanger fram til nyttår.

– Det er kommunereformen som er grunnen til dette. Og det er inndelingsloven. Jeg mener at den loven burde vært endret, sånn at det nye kommunestyret hadde trådt i kraft allerede fra i dag. Nå vil det være fire ordførere fra 21. oktober og ut året. Juridisk er det jeg som er ordfører i Stavanger fortsatt, men symbolsk er det Kari Nessa Nordtun, og innbyggerne har også en forventning om at det er hun som nå overtar, sier Helgø til Aftenbladet.

Helgø blir sittende på ordførerkontoret i rådhuset. Etter nyttår skal rådhuset pusses opp, og den nye ordføreren vil dermed ikke flytte inn før det er ferdig renovert. Nordtun og de andre sentrale politikerne i den nye opposisjonen vil ha kontorer i administrasjonsbygget i Olav Kyrres gate 23.

Nordtun tenner granen

Selv om Helgø juridisk sett fortsatt er ordfører i Stavanger, vil Nordtun ta over representasjonsoppgaver.

– Vi har hatt en god dialog og vi har fordelt oppgaver. Det er Nordtun som skal tenne julegranen og åpne pepperkakebyen. Jeg og det gamle kommunestyret skal avslutte en del oppgaver, svare på høringer og behandle tertialrapporten og noen reguleringssaker. Og så skal jeg rydde ut av kontoret. Jeg får nok mer normale arbeidsdager resten av året, sier Helgø.

Nordtun bekrefter at fordelingen av oppgaver ut året har gått fint, og hun ser fram til fire år som ordfører i den nye kommunen.

– Jeg er veldig spent. Jeg ser mange muligheter i en ny og sammenslått kommune. Stavanger er allerede energihovedstaden. Nå skal vi også bli store innen landbruk, og vi blir fjerde størst på havbruk i landet. Det er ikke mange store byer i Norden og Europa som har et slikt næringsgrunnlag, sier Nordtun til Aftenbladet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Stigende koronatall: Flere innlagt og flere smittet

 2. Flere pasienter utviklet spredning av kreft mens de deltok i norsk kreftstudie. – Vi er veldig lei oss

 3. Utenlandsk storklubb vil se mer av lokalt talent

 4. Her sto det en hytte. Så forsvant landskapet rundt, bit for bit. Nå får eieren ikke bygge den opp igjen

 5. Mange hoster. Slik finner du lettere ut hvilket luftveisvirus du er smittet av

 6. Mikal Stømne (24) gikk ned 84 kilo på egen hånd. Fem grep ble avgjørende.