Kielland: Fransk rapport har vært tilgjengelig lenge, Arkivverket ser på mulighet for å åpne mer

Arkivverket presiserer at store mengder arkivmateriale om Kielland-ulykken allerede er tilgjengelig for alle. Likevel vil det gjøre sitt ytterste for at arkivene de kan offentliggjøre blir tilgjengelige, digitalisert - og at søkefunksjonen blir mer forståelig.

Dramatisk bilde tatt rett etter at ulykken var et faktum.
 • Tommas Torgersen Skretting
  Tommas Torgersen Skretting
  Leder Lokal, Aftenbladet
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Vi tror det har oppstått en begrepsforvirring i denne saken. Ord som «unntatt offentlighet i 60 år», «klausulert» og «taushetsbelagt» kan ha bidratt til at det har oppstått en misforståelse omkring Kielland-arkiver, og at materialet oppfattes som hemmelig. Hovedregelen er at arkivstykkene er fritt tilgjengelig, men det skal i henhold til loven gjøres unntak for eksempel når materialet inneholder helseopplysninger eller andre personsensitive opplysninger. Disse «merkelappene» er et signal til medarbeidere i Arkivverket om at materialet inneholder slike opplysninger. De betyr ikke at folk ikke har anledning til å søke innsyn i mateialet, presiserer Erland Pettersen, fagdirektør seksjon for brukertjenester i Arkivverket til Aftenbladet.

Bildet viser dekksdagbok 09.11.1977 - 28.05.1978. Hentet ut av plattformen etter snuingen i 1983. Nå vil Arkivverket tilrettelegge for bedre tilgang til Kielland-materiale.

Etter at Aftebladet fredag skrev at SVs Solfrid Lerbrekk har stilt spørsmål til justisminister Tor Mikkel Wara om hvorfor Kielland-arkivene er lukket for offentligheten, og at hun fikk med seg Aps Hege Haukeland Liadal på det, ble Arkivverket kontaktet av Justisdepartementet.

– Justisdepartementet kontaktet oss i forbindelse med at dette ble tatt opp i spørretimen for å få rede på detaljer, noe som førte til at vi gjorde opp status og så på hva vi kunne oppklare av misforståelser, sier Pettersen.

Stavanger Drillings arkiv ble åpnet i 2016

Tirsdag ettermiddag sendte Arkivverket ut en pressemelding der det presierer at det meste av Kielland-arkivene allerede er tilgjengelig for offentligheten, ikke minst gjennom det omfattende arkivet etter Stavanger Drilling, rederiet som eide ulykkesriggen. Etter at Aftenbladet ba om innsyn i dette arkivet ble det, etter en faglig gjennomgang av sensitivt innhold, åpnet arkivstykke for arkivstykke våren 2016 og gjort allment tilgjengelig. En gjennomgang av flere hundre sider med dokumenter fra dette arkivet var blant grunnlaget for nyhetsdokumentaren Kiellands dype hemmelighet. I dette arkivet ligger også den mye omtalte franske granskningsrapporten etter ulykken, også den fritt tilgjengelig, og denne var sentral i nyhetsdokumentaren Kiellands rungende taushet.

– Vi skal nå gjøre vårt ytterste for å gjøre tilgjengelig de arkivene vi kan offentliggjøre. Dette er viktig dokumentasjon av en alvorlig hendelse i norsk historie, sier Pettersen.

– Vi tror det er en del begrepsforvirring der ute og ser at vi har en pedagogisk jobb å gjøre, sier Erland Pettersen, fagdirektør, seksjon for brukertjenester i Arkivverket.

Arkivverket vil nå skanne det som er fritt tilgjengelig i arkivet etter Stavanger Drilling og gjøre dette tilgjengelig i Digitalarkivet fortløpende.

Den engelske utgaven av den franske granskningsrapporten, som altså er en del av det nevte arkivet etter Stavanger Drilling, foreligger som PDF og blir publisert i Digitalarkivet snarest.

Håper pårørende søker innsyn

Dessuten arbeider Arkivverket med å gjennomgå Kommisjonsarkivet, som er arkivene etter den norske granskningskommisjonen som undersøkte Kielland-ulykken, for å se om mer av dette kan gjøres allment tilgjengelig.

Vi håper vi nå får fram at publikum, pårørende og andre, fremdeles kan søke innsyn, selv om arkiv-materialet har en klausul. Vi har nok et pedagogisk jobb å gjøre akkurat her.

– Vi har nå også flyttet klausulene til stykkenivå, som er den enkelte eske med dokumenter i et sakskompleks, slik at ikke «klausulert» og «taushetsbelagt» er det første som møter publikum når de søker etter arkivmateriale. I denne saken har det vært uheldig at klausulen har vært satt på et så høyt nivå. Vi håper vi nå får fram at publikum, pårørende og andre, fremdeles kan søke innsyn, selv om arkiv-materialet har en klausul. Vi har nok et pedagogisk jobb å gjøre akkurat her, medgir Pettersen.

Pettersen presiserer at Arkivverket ikke har råderett over alle arkiver som inneholder opplysninger om Kielland-ulykken. Ikke minst gjelder dette andre involverte selskaper og dokumenter som oppbevares i deres private arkiver.

Les også

Odd Kristian Reme mistet broren i Kielland-ulykken. De lukkede arkivene kan gi han svar på hva som egentlig skjedde.

Les også

SV og Ap krever innsyn i hemmelige Kielland-arkiver

Les også

Kielland-ulykken: Wara vil ikke gi fri tilgang til arkivene etter Kielland-tragedien som krevde 123 liv

Les også

Kielland-arkivene må åpnes

Publisert:
 1. Taushetsplikt
 2. Tor Mikkel Wara
 3. Hege Haukeland Liadal
 4. Alexander L. Kielland-ulykken
 5. Justisdepartementet

Mest lest akkurat nå

 1. Å se og høre a-ha framføre «Take On Me» er som å bevitne Jesus komme tilbake og lese Bibelen, med kommentarer

 2. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 3. Borgli blir sirkusdirektør

 4. Det blei ikkje litt stort, det bildet av Erling Braut Haaland?

 5. Carmen fra Bryne var 14 år da en ukjent kvinne prikket henne på skulderen

 6. Wirak har bestemt seg: – Jeg skal ikke bli noen sjuende far i huset