Se den spektakulære lyskunsten i Ryfast

Midtveis i Ryfylketunnelen, i dypet under palmeøya Sør-Hidle, har kunstneren Viel Bjerkeset Andersen skapt to opplyste grotter.

Publisert: Publisert:
  • Tor Inge Jøssang
    Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Fjellhallen bader i nyanser av blått. Den undersjøiske grotten er 100 meter lang, 30 meter bred, 12 meter høy, og formet som en dråpe. Her kjører du over noe som ligner ei bru, som nærmest henger fritt i rommet. Rommet er renset for all synlig teknikk og indirekte belyst av LED-lys. En tilsvarende fjellhall er laget i det andre tunnel-løpet.

– Dette er et sikkerhetstiltak som handler om å bryte monotonien i den lange tunnelen, om å redde liv, sier Viel Bjerkeset Andersen (55).

«Bakenfor pusten» er navnet på kunstprosjektet i Hidlehallen. Foto: Pål Christensen

Den Oslo-baserte kunstneren har vært involvert i utsmykkingen av en rekke samferdselsprosjekter, blant annet rundkjøringen utenfor Nationaltheateret i Oslo. Hun ble engasjert av Norconsult, som detaljprosjekterte Ryfastprosjektet for Statens vegvesen. Det var et kriterium i anbudet, som Norconsult vant, at Ryfast skulle inneholde et kunstprosjekt.

Viel Bjerkeset Andersen dirigerer lyssettingen. Foto: Pål Christensen

Onsdag var kunstneren nede i tunnelen for å finjustere lyssettingen. Ryfast kan bades i rødt, hvitt og blått - eller fiolett, azurblått og hvilke farger det enn skal være.

– Blir det stadige endringer?

– Nei, ikke mye - vi skal ikke lage tivoli, sier kunstneren, som ser for seg azurblått og turkis - fargen for pust, for klarhet

Her kan det være fristende å ta en selfie, men du har ikke lov å stanse bilen. Foto: Pål Christensen

Hun ønsker å bidra til at folk med tunnelangst og klaustrofobi skal føle mindre ubehag, når de kjører den 14,3 kilometer lange Ryfylketunnelen. Lyskunsten skal gi bilistene en følelse av å være ute i dagslys i noen sekunder, og blant annet forhindre at føreren sovner underveis.

Ryfast åpnes på tampen av 2019. Foto: Pål Christensen

Skilting underveis i Ryfast viser avstanden man har tilbakelagt. I tillegg vil kunstnerens «bobler» av lys være visuelle holdepunkter og avstandsmerker. Først passerer du en enkelt boble, så en dobbel, deretter den store fjellhallen, så en dobbel boble, til slutt en enkelt.

Tunnelen framstår som nesten ferdig, men arbeiderne skal jobbe utover vinter og vår med tekniske installasjoner. Foto: Pål Christensen

Ryfylketunnelen ser ferdig ut. Veimerkingen starter straks.

– Men vi trenger det kommende året for å gjøre oss helt ferdig. Nå har vi gjort ferdig med veiarbeidet, og holder på med elektro- og traafikkstyringsinstallasjoner. Og det skal vi holde på med fram til neste sommer. Mange hundre tusen komponenter skal gjøres ferdig. Etterpå skal alt utstyret testes ut i 3 måneder. Vi håper å åpne rett før jul neste år, sier Gunnar Eiterjord, prosjektleder for Ryfast.

Kanskje fiolett? Nei, det skal ikke være tivoli. Foto: Pål Christensen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Person døde i ATV-ulykke ved Lysefjorden

  2. - Folk vil få sjokk

  3. Her jubler Dagmar (50) etter «livsfarlig» bragd: Dette har ingen nordmenn gjort før henne

  4. For to år siden døde tre mennesker på Sokn camping - denne gangen var det ikke folk i campingvogna da det tok fyr

  5. Har funne ei rekke grove lovbrot på KNM «Helge Ingstad»

  6. Hele laget satt i karantene: Toppklubben må stille med juniorlaget

  1. Ryfast