Alt om byttene i regjeringen

Torsdag kom meldingene om bytter i regjeringen. Selv om byttene ikke offisielt blir offentliggjort før fredag, har mange kommet med sine reaksjoner på omrokeringene.

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen sammen med resten av regjeringen på plass under den høytidelige åpningen av det 162. Storting. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, klima- og miljøminister Vidar Helgesen kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, fiskeriminister Per Sandberg, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, utenriksminister Børge Brende, helseminister Bent Høie, justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen, EU minister Frank Bakke-Jensen, oljeminister Terje Søviknes og landbruksminister Jon Georg Dale.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Både Ketil Solvik-Olsen (Frp) og Terje Søviknes (Frp) forlater sine stillinger i regjering.

Les også

Søviknes og Solvik-Olsen går av - Dale og Hoksrud inn

Flere medier omtaler avgangen til Ketil Solvik-Olsen som en bombe. For pappa, Aksel Solvik-Olsen, Erna Solberg og Siv Jensen var det gammelt nytt.

Les også

Solvik-Olsen har visst om sønnens avgang i et halvt år

Les også

Erna Solberg og Siv Jensen visste om Ketil Solvik-Olsens ti år gamle exit-plan

Avskjedspresangen fra samferdselsministeren til sine kritikere på Nord-Jæren er beskjeden om at fem ordførere torsdag misbrukte sjansen til å stoppe hele den nye bomringen.

Les også

Ketil Solvik-Olsen tar farvel med et smell: – Veldig rart at ordførerne ikke ønsket å utsette bomringen

At Ketil Solvik-Olsen går av er en del av en ti år gammel plan. En plan som Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) har vist om siden Solvik-Olsen ble en del av regjeringskabalen i 2013.

På lederplass skriver Aftenbladet at Fremskrittspartiet mister sin viktigste statsråd.

Les også

Leder: Frp har mistet sin viktigste statsråd

Entreprenøren fra Jæren, Bjørn Risa bruker store ord når han deler sitt syn på jobben som Solvik-Olsen har gjort.

Les også

Risa: - Solvik-Olsen er den beste statsråden vi har hatt

Det landbruksminister Jon Georg Dale som skal overta som samferdselsminister. Posten som landbruksminister er det Bård Hokksrud som skal fylle.

Les også

Ny landbruksminister: – Hoksrud har store sko å fylle

Frp-toppene i Rogaland sier det blir trist å miste det de mener er to av regjeringens beste statsråder.

Les også

Borgli: – Ikkje kjekt at to av regjeringa sine beste forsvinn

Avtroppende olje- og energiminister Terje Søviknes utmerker seg som den ministeren som har gått lengst i å følge oljeselskapenes og ikke fellesskapets beste i norsk oljepolitikk, mener Truls Gulowsen i Greenpeace Norge.

Les også

– Søviknes har vært en dyr mann for Norge

I et debattinnlegg lurer Bård Vegar Solhjel på hvor ordene klima og miljø har vært i tiden Søviknes har vært oljeminister.

Les også

Kor blei orda klima og miljø av, Søviknes?

I oljebyen har derimot pipa en annen tone. Både Christine Sagen Helgø og «oljemessen» gir Søviknes de beste skussmål.

Les også

Søviknes hylles i oljebyen

Det er Kjell-Børge Freiberg (Frp) fra Hadsel kommune i Lofoten som blir ny olje- og energiminister. Konserntillitsvalgt i Equinor, Bjørn Asle Teige, håper at nye områder blir åpnet for oljebransjen.

Les også

Equinor-tillitsvalgt håper ny oljeminister vil gi mer trøkk på Lofoten-åpning

Avgangen til Søviknes kommer samtidig som det ble offentliggjort at Riksadvokaten skal avgjøre om Søviknes-saken skal gjenopptas. Advokaten til kvinnen som vil ha gjenopptakelse, sendte nylig en utfyllende klage. Dette skal ikke ha noen sammenheng med avgangen.

Les også

Gjenopptakelse av Søviknes-saken på Riksadvokatens bord

Statsviter og førsteamuensis ved Universitetet i Stavanger (UiS), Svein Tuastad mener skiftet i regjeringen kan få dramatiske følger for Frp. Solvik-Olsen er i dag også nestleder i Frp, og vil gjerne fortsette i den stillingen, om han får lov. Tidligere har Per Sandberg trukket seg som nestleder. Mandag møtes toppledelsen i Frp for å ta stilling til om Solvik-Olsen skal erstattes.

Les også

Tuastad om statsråd-skiftet: - Dette er litt dramatisk

Ser man situasjonen med Rogalands-øyne er det også dramatisk. Rogalands representasjon i regjeringsapparatet har blitt redusert betraktelig på forholdsvis kort tid.

Publisert: