Saksøker menneskerettighetsleder for internettgambling

Økokrim mener lederen for den mystiske menneskerettighetsorganisasjonen i Stavanger gamblet bort nesten 11 millioner kroner før konkursen. Nå går bostyret til retten for å få pengene tilbake.

Advokat Kjell M. Brygfjeld (i forgrunnen) sier at hans klient avviser å ha gamblet bort penger som tilhørte en mystisk menneskerettighetsorganisasjon i Hillevåg. Både Økokrim (politioverbetjent Rolf Bjerke og statsadvokat Håvard Kampen) og bostyrer Fredrik Bie mener lederen av GNRD underslo millioner for å gamble på nettet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Både politiet og bostyrer Fredrik Bie mener Loai Deeb maskerte tappingen av Global Network for Rights and Development (GNRD) ved å late som om pengene gikk til et vannrenseprosjekt i Afrika. I forbindelse med det påståtte underslaget skal det ha blitt produsert flere falske dokumenter for å skjule at millionene i virkeligheten endte opp hos internettbaserte spillselskaper.

– Denne saken har et volum som gjør at den har betydning for kreditorene. Får vi inn det aktuelle beløpet, vil det gå med til å dekke omfattende skattekrav som er meldt inn til boet og for å dekke lønnsutbetalinger fra NAV til tidligere ansatte i organisasjonen, sier bostyrer Bie til Aftenbladet.

Bostyrer Fredrik Bie stevner GNRD-sjef Loai Deeb for nærmere 11 millioner kroner.

Pengestrøm fra emiratene

Historien om GNRD er innhyllet i mystikk. Fra 2013 begynte det plutselig å strømme inn flere titalls millioner på kontoen til den fullstendig ukjente menneskerettighetsorganisasjonen med hovedkontor i Hillevåg. Store deler av overføringene ble frem til mai 2015 brukt til å bygge opp en internasjonal organisasjon med rundt 140 ansatte i Norge, Sveits, Belgia, Jordan, De forente arabiske emirater, Spania og i England.

Men hvem som var villig til å bruke så mye penger på GNRD, og ikke minst hvorfor, er en stor gåte. Politiet mener millionsummene, som nærmeste utelukkende ble overført fra emiratene, har ulovlig opphav.

I mai 2015 aksjonerte Økokrim mot menneskerettighetsorganisasjonen. Presidenten i menneskerettighetsorganisasjonen ble siktet for hvitvasking av flere titalls millioner kroner. I fjor utvidet politiet siktelsen mot Loai Deeb også til å omfatte grovt underslag.

Loai Deeb var president for GNRD fra oppstarten og frem til den mystiske menneskerettighetsorganisasjonen gikk konkurs i 2016. Bildet er hentet fra hjemmesiden til GNRD.

Økokrim mener Deeb brukte mer enn ti millioner kroner som GNRD angivelig skulle bruke til menneskerettighetsarbeid over hele kloden, til pengespill hos aktører som Betsson, Nordic Bets og Vera & John. Den Sola-bosatte presidenten har helt siden pågripelsen benektet alle anklager mot seg.

Slått konkurs

GNRD ble sommeren 2016 slått konkurs av en tidligere ansatt som ikke hadde fått lønn på fem måneder. Pengestrømmen fra Midtøsten hadde stoppet helt opp etter Økokrim-aksjonen i mai.

Før jul forelå en rapport fra bostyrets revisor Bengt Eriksen om konkursen i menneskerettighetsorganisasjonen. Den avdekker at det er gjort store utbetalinger til Deeb uten at det foreligger dokumentasjon på hva pengene har gått til. Dette gjelder penger som er brukt til internettgambling, lån utbetalt til GNRD-presidenten uten låneavtale, private reisekostnader belastet menneskeretthetsorganisasjonen, udokumenterte utbetalinger til Loai Deebs konto som angivelig skulle brukes som støtte til GNRD-aktivitet, dekning av presidentens private husleie og hans egne advokatkostnader.

«Det kan konstateres at det har skjedd omfattende utbetalinger uten tilfredsstillende dokumentasjon av bruken av pengene», skriver borevisor Bengt Eriksen i Deloitte i sin rapport til Stavanger tingrett. På grunn av det uoversiktelige regnskapet er det ifølge borevisor Eriksen ikke «mulig å dokumentere den reelle størrelsen på GNRD sitt tilgodehavende» hos Loai Deeb og enkelte ansatte.

Husleiekrav

Boet har allerede forfulgt et krav på 296.000 kroner som er dekning av privat husleie, og vunnet frem i retten. Boet har sendt utleggsbegjæring, men Deeb har svart med et motkrav fordi han hevder boet formelt ikke har sagt ham opp. Han har dermed angivelig store lønnsutbetalinger utestående i boet.

Bare husleiekravet og internettunderslaget vil bli fulgt opp.

– Vi har valgt å la det andre ligge som følge av prosessøkonomiske hensyn, sier bostyrer Fredrik Bie til Aftenbladet.

Vannprosjekt

Angivelig er det gjort store anstrengelser for å maskere internettgamblingen. I forbindelse med politiaksjonen mot GNRD i mai 2015, beslagla etterforskerne en påstått samarbeidsavtale mellom menneskerettighetsorganisasjonen og et sørafrikansk vannselskap. GNRD skulle ifølge avtalen være sponsor for et prosjekt kalt «Water of Life», mens det sørafrikanske firmaet skulle gjennomføre oppdragene i Tsjad, Kongo, Kamerun og Den sentralafrikanske republikk.

Men kontaktpersonen som har skrevet under avtalen for sørafrikanerne har aldri jobbet for selskapet, og ingen ved vannbedriftens hovedkontor i Johannesburg kjenner til at det er inngått noen avtale med GNRD i Norge.

Kontrakten mellom GNRD og vannselskapet ble inngått 12. januar 2013. Den viser til et svært høyt antall transaksjoner som skal finne sted mellom februar 2013 og april 2014. I henhold til avtalen skal GNRD overføre penger til sørafrikanerne 860 ganger fordelt på 114 avtalte dager.

Avviser forfalskningsanklager

Det viser seg at disse utbetalingene i stor grad sammenfaller med nettspillutbetalinger gjort fra GNRDs eller presidentens konti i månedene etter at avtalen med vannselskapet angivelig ble underskrevet. Økokrim-etterforskerne mener derfor at avtalen er laget i etterkant for å skjule presidentens gambling.

– En slik påstått forfalskning er helt ukjent for min klient, sier Loai Deebs forsvarer, advokat Kjell Brygfjeld.

Han forteller at GNRD-presidenten bestrider at han skal ha spilt vekk midler som tilhører menneskerettighetsorganisasjonen.

– Økokrim har laget en omfattende oppstilling der det fremkommer et svært høyt beløp, men etter vår oppfatning er dette beløpet ikke dokumentert. Uansett viser denne sammenstillingen ikke hvor pengene har havnet. Vi har bedt retten om midler til å få gjennomføre vår egen analyse av pengestrømmen, men foreløpig uten å ha fått samtykke til dette. Dersom det skulle vise seg at GNRD-midler er brukt til gambling, er min klient klar på at det ikke er han som står bak, sier Brygfjeld.

LES OGSÅ:

Les også

Stavanger-advokat ulovlig overvåket av PST

Publisert: