Orkanen som ingen ventet

Byggefolkene til A. Kruse som holdt på å reise høyblokken i Pedersgata, brukte lørdagen til å heve den ene byggekranen. Da de endelig tok helg, visste de ikke at de sju ekstra metrene skulle redde tre menneskeliv.

 • Sven Egil Omdal
  Sven Egil Omdal
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Søndag 21. september 1969 ble akkurat slik værmeldingen i Aftenbladet hadde varslet: våt og sur. Inne på Jørpeland hadde Basso tivoli fått alle vognene på plass og utstyret rigget i løpet av søndagen, etter et vellykket opphold i Stavanger. Brodds småguttelag, som var i Åkra for å spille en avgjørende kamp i kretsmesterskapet, merket at det var noe ekstra på ferde. Flere ganger når keeper spilte ut ballen, blåste den tilbake over eget mål.

Likevel var det ingenting som tydet på at natten til mandag 22. september 1969 skulle bli verre enn litt sure septembernetter pleier å være. Værmeldingen på NRK klokken ti om kvelden varslet sterk kuling på Jæren. Men sterk kuling er jo det Jæren er laget for, så folk gikk til sengs med andre ting i tankene enn været.

Den siste værmeldingen

ved midnatt, var den samme som to timer tidligere. Men de var begge bygget på observasjoner fra klokken 19. Etter at meteorologene hadde avsluttet arbeidet for kvelden, falt plutselig barometeret med 10 millibar i løpet av et par timer. Det var mer enn litt kuling på vei.

Midt på natten våknet folk av at husene ristet, og at takpanner løsnet og fór som prosjektiler ut i mørket. Vinden ulte om gatehjørnene med en kraft som fikk de få nattevandrerne til å tumle forvirret inn mot nærmeste vegg for beskyttelse.

På Obrestad skulle fyrbetjent Johan Havnøy gå over gårdsplassen fra fyret til bolighuset da et vindkast løftet ham fra bakken og slengte ham i plenen. -Jeg fikk tak med begge nevene i noen kraftige grasrøtter og holdt meg fast der inntil det etter to-tre minutter løyet såpass at jeg i krypende stilling kunne ta meg fram til huset, fortalte han da det hele var over.

Hillevågsvatnet var fullt av båter, selv om sesongen var på hell. Vatnet ligger skjermet for de fleste vindretninger, men nå var det plutselig som en kjempeneve var begynt å piske opp sjøen. Noen båter som lå på svai, begynte å dregge. Etter hvert som de kom i fart, dro de med seg andre, slik at det etter kort tid var hele floker av små og større plastbåter og tresnekker som ble kastet fram og tilbake i den opprørte sjøen. Noen smalt i stykker og sank. Luften ble full av seteputer, redningsvester og avrevne presenninger.

Da Gabriel

Schanche Kielland bygget Ledaal rundt 1800, fikk han mestergartner Christian Galbus til å anlegge en barokkhage med snorrette alléer. Den flotteste av dem var den såkalte Kanaans-alléen opp mot hovedhuset. Den hadde stått rank og sterk mot allslags vestlandsvær i 170 år, men mot denne septembernattens krefter holdt ikke røttene. Tre etter tre deiset i bakken. De tunge stammene traff grusgangen med dumpe drønn, mens greiner så tjukke som skøyteløperlår knakk som tannstikker. 15 store trær ble rykket opp med roten av det som nå var blitt en skikkelig orkan.

På Sola ble vinden målt

opp mot 80 knop i kastene. Ute i Nordsjøen var det på det verste kast på over 100 knop. Dette var en storm av et kaliber Rogaland slett ikke var vant med, og det at den kom så tidlig, gjorde skadene desto større. På Hansons Minde på Tjensvoll gikk også 15 trær i bakken. Inne i byen ble gate etter gate sperret av falne trær og telefonstolper. I Holbergsgaten 81 veltet den 60 år gamle og 10 meter høye hagtornen til Sverre Grønnestad og tok med seg hekken i fallet. Treet skulle vært fredet, nå ble det peisved. Rotvelt sperret etter hvert både Byhaugbakken, Skjæringen og Torgveien i Hillevåg, Eiganesveien og Kannik.

I Parken var det vill

uorden av knekte greiner og veltede trær. Da parksjef Arne Berglia et døgn senere gjorde opp regnskap, var 700 trær veltet, og det var bare i byens parker. I tillegg kom alt det som var gått med i Sørmarka og andre friområder.

Båteierne hadde jo heller ikke fått noe forhåndsvarsel, og bare de dristigste av dem våget seg ut i løpet av natten. I følge Aftenbladets referat dagen etter, ble millioner av takstein revet av husene i byen. Så galt var det heldigvis ikke, ellers ville byen vært takløs, men det var mange nok. Med fallende stolper og trær i tillegg, var det livsfarlig å ferdes ute. Ingen ble riktignok skadet i Rogaland, men orkanen feide også over det nordlige Danmark og det sørlige Sverige i løpet av natten, og der døde til sammen 13 mennesker.

Verst sto det på

i de tidlige morgentimene. På nordsiden av Hafrsfjord ble 23 båter enten kastet på land eller slått i stykker slik at de sank. På utsiden av Tanangerbrua ble flere fiskebåter kastet på land og ødelagt. På Vaulen og Gausel ble flere båter knust.

Inne på Jørpeland tumlet fru Basso ut av campingvognen til et sørgelig syn. Hele tivoliet lå i ruiner. -Det er bare å sope det sammen og kjøre det på fyllinga, meldte hun sorgfullt til Aftenbladet noen timer senere.

I Nedre Dalgate 28 lå en ung familie med to små barn og sov. Litt etter halv sju om morgenen våknet moren av et øredøvende brak. Skrekkslagen så hun at veggene begynte å revne. Hun rasket til seg de to ungene og løp inn i hovedbygningen. Bak henne raste takbjelker og veggbjelker over hverandre.

Kruses høye kran

hadde veltet og kløyvd huset. Hadde den ikke blitt forhøyet, ville huset blitt truffet av selve hovedkranen, med enda større ødeleggelser som følge. Nå kom familien, og en hybelboer, seg i sikkerhet sekunder før soverommet ble rasert.

Utpå morgenkvisten stilnet orkanen. Da kjørte Ragnvald Skjærpe fra Sirevåg til Bore. Han telte minst 30 nedblåste eller sundrevne løer på turen.

En beskjemmet direktør Ragnar Fjørtoft ved Meteorologisk Institutt fortalte to dager senere at han hadde bedt om en rapport om hvordan det kunne ha seg at stormen ikke var varslet. Han kunne ikke gjøre noe annet enn å beklage. Og be om godt vær.

Bilder

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. E39 Rogfast: Sju entreprenører vil bygge Kvitsøytunnelen

 2. Stoltenberg: – Skolene er et stort dilemma

 3. Sandnes Ulf forsterker med eliteseriespiller

 4. Sjokk i britiske medier over Harry og Meghans avsløringer

 5. Viking-kvinnene matcher seg mot gutter

 6. 25-30 sykehjemsplasser foreslås nedlagt