Litauere til Norge for å stjele

De tre litauerne startet innbruddsraid i Hordaland en fredag i august i fjor og endte etter omfattende tokt i Sirdal i september.

Publisert: Publisert:
  • Randi Mydland
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Dalane tingrett har dømt de tre mennene, fra 18 til 21 år gamle, til ubetinget fengsel i ett år og seks måneder for innbrudd og tyverier. De må ut med omkring 350. 000 kroner i erstatning til huseierne og forsikringsselskaper.

Bortsett fra en eneste fritidsbolig, er det bolighus i grisgrendte strøk litauerne har besøkt ved å bryte opp dører og vinduer. Felles for husene er at de har stått tomme på dagtid. Tyvene undersøkte om folk var hjemme ved å ringe på og spørre om vann til bilen i de husene de fant noen hjemme.

De har gjort ett eller flere innbrudd følgende steder i Hordaland: Kvam, Kvammeneset i Lindås, Nord-Aurdal, Bergegrend i Fusa og Gjervik — Indre i Lindås. I Rogaland har de gjort flere innbrudd i Eigersund og ett i hver av kommunene Flekkefjord, Lund, Sirdal og Bjerkreim. De ble pågrepet av politiet i Sirdal 4. september.

Tyvegodset er stort sett smykker, men også klokker, pc-er, kameraer og kontanter. I ettertid er det kjent at alt er fraktet ut av Norge til Litauen.

Måtte erkjenne

Da hovedforhandlingene startet i Dalane tingrett tidligere denne uken, erkjente ingen av de tiltalte skyld for noe som helst. De hevdet å ha tatt i mot tyvegods fra en tredje person og levert dette videre til en sjåfør som skulle ta det med til Litauen.

Etter at bevisførselen var over, erkjente de imidlertid å ha begått deler av innbruddene, 10 – 12 av tilfellene. Retten fant bevis for at de tre var sammen om ugjerningene og har dermed behandlet dem likt i forhold til skyld og straff.

Retten legger videre til grunn at de tre, samtlige studenter, ble rekruttert til å dra på innbruddsturnè til Norge.

Profesjonelt

Tingretten bemerker til straffeutmålingen at handlingene er planlagte og har profesjonelt anstrøk. Ingenting taler i formildende retning for de tiltalte. Samtlige er dømt til fensel i ett år og seks måneder. Retten har i tillegg inndradd bilen, penger og diverse utstyr som ble brukt under innbruddene.

randi.mydland@aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Så dypt skal det være under stupebrett

  2. 60-åring kjørte gjennom bomringen med tildekkede skilt

  3. 100 restauranter konkurs som følge av korona

  4. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

  5. Tilsto både narkotika, tyveri og våpen. I tingretten ble han frifunnet for alt

  6. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

  1. Sirdal