Penværsdager og andre sommerdager

Husker du sommeren 1997, som bare varte og varte? Det året hadde vi hele 11 penværsdager i juli. Men hva gjør egentlig en dag til «penværsdag»?

Tall Ships Race 1997. Tidenes folkefest i Stavanger! Det var hett og herlig. Men se på skyene i bakgrunnen! Kanskje kvalifiserte likevel ikke denne dagen til en penværsdag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Været blir som det blir, ikke så mye å gjøre med det. Sommeren 2017 har hittil vært begredelig i Sør-Rogaland: kaldt og vått. Bare to penværsdager og fem sommerdager.

Les også

Juli 2017: Kaldeste på 17 år

Les også

Så lokalt var tirsdagens styrtregn

Men det viser seg at det du og jeg synes er en fin sommerdag, ikke nødvendigvis er det samme meteorologene mener når de snakker om penværsdag, klarværsdag og sommerdag:

Penværsdager

Meteorologene legger vekt på skydekket, som observeres tre ganger i løpet av en dag (klokka 08, 14 og 20 om sommeren). Skymengden oppgis i antall åttendedeler av himmelen som er dekket av skyer ved observasjonstidspunktet. Summen av skymengden fra tre observasjoner vil dermed bli et tall mellom 0 og 24 (henholdsvis helt klart vær og helt overskyet ved alle observasjoner). For at det skal kunne kalles en penværsdag, kan ikke mer enn halve himmelen være dekket av skyer ved alle tre observasjonstidspunktene. I tillegg må summen av skymengden være mindre eller lik 9 for hele dagen.

En penværsdag kan altså være både kald og våt for oss ikke-meteorologer.

Klarværsdager

Summen av skymengden er 4 eller mindre.

Sommerdager

Meteorologer registrerer sommerdager i sommermånedene juni, juli og august. Det kvalifiserer til betegnelsen «nordisk sommerdag» om temperaturen stiger over 20 grader.
Meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo har levert oversikten over penværsdager registrert i juli på Sola fra 1986 og fram til i dag. Som grafen viser, er variasjonene store fra år til år. I år hadde vi altså to. Men juli i både 1988, 1993 og 2005 suste forbi uten en eneste penværsdag.

Grafikk: Viktor Klippen.

Husk 1997!

Juli 1997, derimot. Da hadde vi hele 11! Nå vet vi at både regn og kulde kan forekomme på en penværsdag. Men sommeren 1997 klaffet alt. Sol og varme og legendariske sommerdager både i juli og august. Det var sommeren da Stavanger for første gang hadde besøk av Tall Ships Race og vi hadde tidenes folkefest. Da det var lange køer på legevakten på grunn av solforbrenninger, da det ble satt nesten uslåelige rekorder i salg av is, øl og flaskevann. Da badetemperaturen beveget seg opp mot 22 grader, og høyeste dagtemperatur i Stavanger (ikke Sola) ble målt til 29 grader. Og vi nesten var leie av sommervarme et stykke uti august.

Varm, men ikke pen

Roar Inge Hansen i StormGeo har også sett på de historiske sommerdagene i vårt distrikt. Her utmerker sommeren 2014 seg, med hele 22 julidager med mer enn 20 grader. Juli 2014 holder jo også rekorden for middeltemperatur i juli på Sola, med 18,7 grader. Likevel: meteorologene sier at vi bare hadde sju penværsdager i juli det året.

Hele sommeren teller

Om én sommermåned er begredelig, kan det fort oppveies av at den neste er fin.

Sydenstemning på Orrestranden en juliformiddag i 2014, den nyligste drømmesommeren vi har hatt i Sør-Rogaland.

Men om denne sommeren skal komme i mål med et anstendig antall sommerdager, for eksempel middeltemperaturen for juni-august de siste 20 årene, må august 2017 ifølge Hansen by på 18 sommerdager. Foreløpig er det ingenting som tyder på at det skal skje.

Publisert: