Øglændkvartalet skrur på sjarmen

Øglændkvartalet har sminket seg før siste diskusjon om det omstridte prosjektet. Optimistiske eiere vil starte salget av leiligheter høsten 2017.

Publisert: Publisert:
– Vi har lagt stor vekt på å lage et prosjekt det skal være gøy å gå i. Vi vil at det skal gi en god opplevelse å bevege seg rundt i nye smug og plasser, som er lagt inn i kvartalene, forklarer Liv-Kristine Rud i Link Arkitektur.
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Fylkeskommunen har sagt nei, utbygger har truet med å skrote hele prosjektet på grunn av manglende lønnsomhet og politikerne har tidligere godkjent det nye Øglænd-kvartalet stikk i strid med samtlige krav fra kommuneadministrasjonen.

På nyåret skal prosjektet, sentralt plassert i Langgata i Sandnes, til siste politiske behandling.

– Vi har brukt høsten til å kommunisere med politikere, fylkeskommunen og byplan, og bearbeidet prosjektet etter innspill fra dem. Det har prosjektet tjent på, mener arkitekt Liv-Kristine Rud i Link Arkitektur.

Les også

Ruten kan få høyhus på 60 meter

– Bygningene langs St.Olavsgate mot jernbanen er brutt opp i mindre volumer, senket litt her, trukket litt inn der, og nye materialer er introdusert. Mens vi jobbet med fasadene, vokste det frem en helt ny forside i byen, et blikkfang og viktig førsteinntrykk fra jernbanen, utdyper hun.

Stridens kjerne har vært:

Hjørnebyggene på 27 meter er fortsatt like høye som nabobygningene i Bystasjonen, øvrig bebyggelse trappes ned mot eksisterende bygg.

Slik skal det nye Øglændkvartalet se ut fra Krossen i Langgata.

– Gjennomsnittshøyden er på 15 meter. Vi har beholdt høyden i portalen, som markerer hjørnene. Politikerne har godkjent dette før, så det tror vi skal gå bra. Bygningene ved siden av er redusert i høyden, eller har inntrukket toppetasje, forklare Rud.

Ny eier

I april overtok Sparebanken Vest eierposten til Otium, og ble dermed den største eieren i SPG Øglænd, med en eierpost på 39,5 prosent.

Knut Holte i Scandinavian Property Group, som representerer eierne, planlegger å få plass til rundt 100 leiligheter. Resten blir næring og kontorer.

– Vi starter umiddelbart detaljprosjekteringen dersom vi får det godkjent. Forhåpentligvis kan vi starte salget av leiligheter høsten 2017, sier Holte.

Vanskeligere økonomiske tider har fått flere til å tvile på om prosjektet blir realisert i nær framtid.

Optimistisk

– Jeg forstår at noen tenker slik, men nå har vi ventet lenge nok. Det har vært en lang kamp for å få til et prosjekt som er økonomisk bærekraftig, forklarer han.

Øglændkvartalet vil trolig bli bygget ut i flere trinn.

Leiv Rune Mjølsnes (H) i utvalg for byutvikling.

– Vi følger det norske markedet med argusøyne og er sikre på at det snur. Vi håper det skjer allerede i 2017.

Prosjektet ble første gang behandlet av politikerne i september 2014.

Høyrepolitiker Leiv Rune Mjølsnes er klar for å bli ferdig med prosjektet.

– Bra for byen

– Vår plikt som politikere er å sørge for at vi bidrar til at kvartalet utvikles for menneskene som bor i byen. Ikke for å tilfredsstille myndighetskrav og vernemyndigheter, sier Mjølsnes, som er positiv til det han har sett så langt.

– Utbygger har klart å skapet et miljø mellom byggene. Noe som hittil har vært mangelvare i Sandnes. Det er gitt plass til små næringslokaler i smågater, et grep som kan gjøre Langgata mer attraktiv, mener Mjølsnes.

Inger-Lise Erga (Frp), leder for utvalg for byutvikling.

Han får støtte av Inger-Lise Erga (Frp), leder av utvalg for byutvikling.

– Vi er innstilt på å få dette til. Jeg har stor tro på at dette prosjektet blir bra for byen, sier Erga.

– Ut fra det jeg har sett så langt, så blir dette veldig bra. Området trenger sårt en oppgradering og det er ingen tvil om at dette forslaget vil heve inntrykket betraktelig, legger hun til.

Publisert: