- Vekk med bompenger, opp med eiendomsskatt

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) foreslår å øke eiendomsskatten i Stavanger maksimalt. Pengene skal brukes til å betale bompengene for byens innbyggere.

Frode Myrhol (FNB) vil øke eiendomsskatten på bolig fra tre til sju promiller for at stavangerbilister skal slippe å betale bompenger.
 • Margunn Ueland
  Margunn Ueland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

FNB mer enn dobler eiendomsskatten på to år. På bolig vil de øke den fra tre til fem promiller i 2017 og fra fem til sju promiller i 2018. Bunnfradraget på 400.000 kroner skal fjernes. På eiendom vil de heve satsene fra fire til seks promiller i 2017 og fra seks til sju i 2018.

Det utgjør 220 millioner kroner i 2017 og 406 millioner kroner i 2018.

Pengene skal settes av i et fond som skal brukes til å dekke folks bompengeutgifter. Dette er den store nyheten i budsjettforslaget til Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB).

– Alle som bor i Stavanger og som passerer bomringen innen kommunens grenser, skal få refundert hele bompengeneutgiftene sine, sier Frode Myrhol som er gruppeleder for FNB sin bystyregruppe på tre representanter.

– Mer rettferdig

Myrhol og FNB mener dette vil være en mer rettferdig måte å finansiere bypakken (utbygging av bussvei, sykkelveier og veier) på:

– Hvis du har et hus på 120 kvadratmeter på en 500 kvadratmeters tomt, vil vårt forslag føre til rundt 2000 kroner ekstra i året i eiendomsskatt i 2017 og rundt 4500 ekstra i 2018. Mens en familie med to biler kan få en regning på opptil 60.000 kroner i bompenger i den nye bomringen. Skatteøkningen blir altså veldig mye mindre per familie og per innbygger enn bompengene, poengterer han og tar enda et talleksempel:

Eiendomsskatt på fem promiller i 2017 vil bety en økning på cirka 200 kroner i måneden om boligen er 120 kvadratmeter. Det er mindre enn hva tre dager tur-retur i bomringen i rushtiden vil koste en personbil.

Argument nummer to fra FNB:

– De som må betale mest i eiendomsskatt, vil være de med de største husene, og de har forhåpentligvis råd til det. Men bompengeringen slår ulikt ut alt etter hvor du bor og hvor du jobber. De som får den største belastningen, er de som bor på Hundvåg, Forus og Gausel, sier Myrhol.

– Er det rettferdig at folk som går, sykler, busser og tar tog skal betale mer enn dobbelt så mye i eiendomsskatt for å subsidiere bilistene?

– Mesteparten av bompengene går til å bygge ut kollektiv- og sykkelløsninger. Av hele pakken på 25 milliarder kroner, er det bare cirka fem milliarder som går til vei. Det aller beste hadde selvsagt vært om staten betalte for nødvendige samferdselsprosjekt, slik at vi slapp å øke eiendomsskatten, svarer Myrhol.

Dette må du betale

Hvor mye mer må du betale med en eiendomsskatt på sju promille? Økonomiavdelingen i kommunen oppgir disse tallene:

60 kvadratmeter bolig, opp fra 1044 kroner i dag til 2912 kroner.

120 kvadratmeter bolig, opp fra 2686 kroner i dag til 6944 kroner.

180 kvadratmeter bolig, opp fra 4212 kroner i dag til 10.976 kroner.

Dette gjelder med tomt på 500 kvadratmeter.

Frode Myrhol i Folkeaksjonen nei til mer bompenger.

Bombrikkeløsning

– Hvordan har dere tenkt at dette skal gjøres rent praktisk?

– Det må være en løsning med bombrikken. De som bor i Stavanger får fratrekk, så får bompengeselskapet sende regningen til kommunen. Jeg er sikker på at bompengeselskapet vil klare å finne en løsning. Elbiler har jo en egen løsning; de må ha bombrikke, men får ikke regning.

Leif Arne Moi Nilsen i Frp er ikke fristet til å stemme for FNBs forslag:

– Eiendomsskatt rammer skjevt. FNBs forslag vil særlig gå ut over eldre i store hus som ikke har bil. Et bedre forslag ville han vært et lokalt bensinavgiftpåslag, sier han.

– Økt bensinavgift har ikke vi lokalpolitikere mulighet til å bestemme, påpeker Myrhol.

Flere forslag

Siden den nye bomringen ikke er på plass før i 2018, vil FNB sette av 147 av de 220 millionene de vil ta inn i økt eiendomsskatt i 2017 på bompengefondet. Resten bruker de først og fremst på barnehage, skole, eldreomsorg og bedre veivedlikehold.

Sykehjemmenes matbudsjett øker de med to millioner kroner årlig, alle plassene ved nye Lervig sykehjem vil de ta i bruk og hjemmetjenestene styrkes.

Roaldsøy barnehage (som rådmannen vil legge ned og som flertallspartiene vil at private skal overta) vil de drive videre som kommunal barnehage.

Les også

Her er barnehagekuttlista

Les også

Kjemper mot nedleggelse av barnehagen

FNB vil også ha opplysningskampanje om busstilbudet, flere busskur og bysykkel i alle bydeler. Men de vil bruke mindre på å utbedre «flaskehalser» på veinettet og i stedet for la være å stenge veier slik som det legges opp til når den nye bomringen står klar.

FNB er også alene om å foreslå en «Hyde Park»-vri i Mosvannsparken: På sletta på Madlaveisiden, vil de ha benker, bord, grill og kafé og gjerne også kanoutleie. De tenker seg at arbeidsledige kan få praksisplass her på hverdager og at idrettslag får drive kaféen i helgene.

FNB sitt forslag kommer ikke til å bli vedtatt i bystyret den 12. desember. Det som blir vedtatt, er forslaget fra Høyre, Frp, V, KrF, Sp og Pp. De har flertall. Les om deres forslag her:

Les også

112 millioner mer til Stavangerskolen

Les også

Jåtten får både nye klasserom og trygg vei

Les også

Flertallspartiens sykehjemsforslag: Flytter «Dom» til Lervig

Her kan du også lese om budsjettforslagene til Ap, Miljøpartiet og SV:

Les også

 1. Barna viktigst i Aps budsjett

 2. SV vil redde 255 barnehageplasser og skaffe 20 nye helsesøstre

 3. Miljøpartiet: Vil pusse opp Hillevåg og styrke rusomsorgen

Publisert:
 1. Bompenger
 2. Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger (FNB)
 3. Frode Myrhol
 4. Stavanger
 5. Økonomi

Mest lest akkurat nå

 1. Fylket: Budsjett­sam­arbeidet slår sprekker. Ett parti trekker seg ut

 2. Sira Kvinas største magasin er mer enn halvert. Nå ses villreinens gamle trekkvei

 3. Politiet tror husbrannen på Stokka startet i søppeldunk

 4. – Aftenbladets forside er ikke avisen verdig

 5. Hollywood-stjerne kan bli Texas-guvernør

 6. Politiet etterforsker truck-ulykke