- Matfylket Rogaland står sterkt

Rogaland er godt representert med seks lokale bidrag i finalen av Det Norske Måltid.

Elisabeth Grønvik og Grønvik gard har imponerende nok to produkter i finalen av kategorien «årets det grønne foredlet».
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Prisutdelingen foregår på Clarion Hotel Energy 6. januar i Stavanger. Etter to runder med utsiling gjenstår 37 produkter i konkurransen. Seks av disse er fra Rogaland.

– Det er en veldig god representasjon fra Rogaland i finalen. Fylket har alltid vist seg som et sterkt matfylke, sier Kristin Austigard i Det Norske Måltid.

LES OGSÅ: Klosterlammet ble roset

– Hva sier det om matproduksjonen i fylket?

– Det forteller mye om Rogaland som matfylke. Her finnes det dyktige produsenter som leverer produkter av stor kvalitet. Fylket er representert i flere kategorier, noe som forteller om bredden på hva som produseres her. Rogaland er definitivt et av de sterkeste matfylkene i landet, og det gjenspeiler seg i finalen, svarer hun.

Produktene som gjenstår i konkurransen bedømmes visuelt, på smak, hvordan det kjennes i munnen, emballasje og hvordan emballasjen kommuniseres.

Fire lokale vinnere i nasjonal matkåring
Anders Schanche Rettedal på Klostergarden er i finalen av årets kjøtt.

Store vinnersjanser

Grønvik gards eplemost fra Fister har ikke mindre enn to bidrag i kategorien «Årets det grønne foredlet». Både originalen Grønvik eplemost og varianten Summerred er i finalen.

– Overraskelsen var stor når jeg fikk beskjed om at vi var representert i konkurransen, så viste det seg at vi til og med hadde med to produkter. Det er en veldig viktig anerkjennelse av hva vi driver med, sier Elisabeth Grønvik ved Grønvik Gard.

LES OGSÅ: Landets beste eplemost er fra Hjelmeland

Gården produserte i fjor mellom 25 og 30 tusen liter eplemost, men har i år økt produksjonen til om lag 50 tusen liter.

– Det er stor prestisje knyttet til konkurransen. Jeg innbiller meg at det vil gi en effekt for den videre driften, og har litt forventninger til at etterspørselen vil øke. Vi har kapasitet til å drive i større skala. Det er veldig inn i tiden å være opptatt av hva man putter i seg, så det gir oss et konkurransefortrinn, mener Grønvik.

Næringsutviklende

Alle vinnerne får gavekort på 10.000 kroner til merkevarebygging. I tillegg venter velfortjent heder og ære. Tre av kategoriene har premiepenger på 100.000 kroner, men her er ingen lokale representert.

– Målet med Det Norske Måltid er å drive næringsutvikling. Vi ser at bedriftene som deltar i konkurransen øker synligheten og får større anerkjennelse for produktene de lager, sier Austigard.

LES OGSÅ: 750.000 kroner til Det Norske Måltid

I finalen er 15 av fylkene i landet representert gjennom både små og store aktører. Austigard sier noe om mangfoldet i norsk matproduksjon.

– Heder og ære er viktig for matprodusentene, men flere av prisene som skal deles ut vil bidra til økt vekst for dem. Vi ønsker gjennom prisene å bidra til at vinnerne skal bedre kunne følge opp den økende etterspørselen etter deres produkter, forteller hun.

Bo Jensen er i finalen i kategorien «årets ost» med sin ost Lille aske.

Ost fra Sandnes

Danske Bo Jensen fra Sandnes er i finalen i kategorien «årets ost» med osten Lille Aske.

– Jeg er både stolt, spent og tilfreds med at dommerne har likt osten og at den er med til finalen, sier Jensen.

LES OGSÅ: Bo Jensen fikk ny, fornem pris

Han mener konkurransen bidra gir god markedsføring for produktet.

– Det blir en økt interesse rundt osten og forhåpentligvis gir det et større salg, sier han.

Salgssjef, Ketil Hatleskog, i Domstein sjømat (i midten) mottok prisen for «årets sjømat, villfanget» for sin ulkefilet i 2016. I 2017 kan det bli mer jubel. Domstein er igjen i finalen i samme kategori. Denne gangen med sin villkveite filet. Her er Hatleskog flankert av prisutdeler Kjartan Skjelde (t.v.) og programleder Arne Hjeltnes (t.h.).

Arrangementet 6. januar er åpent for alle og billetter ligger ute for salg. Aftenbladet.no vil sende hele arrangementet.

Publisert: