- Høye kvinner har en sirkuseffekt

Da Mette Fortescue var 15 år gammel, målte hun allerede over 180 centimeter. I dag blåser hun i frekke kommentarer fra korte menn og søker samhold i klubben for de høye.

Mette Fortescue måler 183 centimeter. Hun har vært medlem i De Høyes Klubb siden 1996.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

«De Høyes Klubb. Høydekrav: Kvinner: 180 cm. Menn: 195 cm.»

Det lille visittkortet ligger gjemt mellom reklame og flyere på en restaurant i Sandnes. Det er ironisk. Kortet er så vidt synlig i papirmengden. Like enkelt er det ikke alltid for personene det representerer.

— Noen kan være veldig frekke. Jeg sto i en heis i Oslo en tid tilbake. En liten mann kom inn i heisen og kikket lenge opp på meg. «Jøss, du må være over to meter!» Sier han. «Spiller du basketball?». Jeg ble sint, bøyde meg over han og sa: «Nei, spiller du minigolf?» .

Høyest i klassen

Mette Fortescue fra Sandnes har nettopp fylt seksti år, eller sexy år som hun selv forestrekker å kalle det. I dag plages hun ikke av høyden sin, 183 cm. Det var verre som tenåring.

— Jeg var høyest i klassen. Det var ikke så kult. Selv om jeg ikke var brei, følte jeg meg svær. Det største problemet var å finne klær som passet meg. Heldigvis var mormor sydame og lagde bukser til meg. Jeg følte meg lenge veldig alene om høyden, sier Mette.

Hun mener høye kvinner har en annen effekt på mennesker rundt seg enn menn.

— Det er mer sirkus med veldig høye damer. Med menn er det ikke alltid sånn. Alle har respekt for en høy mann.

Jaken på klær

Første gang Aftenbladet møtte Mette var i 1996. Da skulle hun ut i Stavanger for å finne bukser. Hun måtte gå tomhendt hjem. 18 år etterpå har hun fremdeles ikke lykkes i å finne bukser som passer i Norge. Heldigvis har verden vært i forandring siden den gang.

— Nå kjøper jeg klær på nett. Det finnes gode spesialbutikker i England. Det å finne klær som passer, er absolutt den største praktiske ulempen ved å være høyere enn snittet, sier hun.

— Det er nok ikke mange kvinner i min generasjon som er like høye som meg. For noen høres det nok ikke så mye ut, men jeg har alltid følt meg veldig høy, sier Mette Fortescue.

I 1996 ble hun medlem av klubben som forandret synet på høydeproblemene for godt.

De høyes klubb

Klubben med høydekrav for medlemmene ble dannet på 60–tallet. I dag har gruppen nærmere 1500 medlemmer på Facebook. Medlemmene må være over en satt høyde og styret arrangerer jevnlig treff rundt om i landet.

— På mitt første høydetreff i Oslo møtte jeg Norges daværende høyeste dame. Hun var 2,04 meter og hadde sko i størrelse 45–46. Den stakkars kvinnen måtte gå med herremokasiner og herretrøyer. Etter det innså jeg at jeg ikke skulle klage igjen, sier Mette.

I slutten av juni arrangerte hun, sammen med andre, høydetreff i Sandnes.

— Åtte personer møtte opp midt i fellesferien på kort varsel. Det var virkelig gøy, og jeg håper vi får til det samme i september.

Aldri hæler

Søstergruppe til De Høyes Klubb, Høye Kvinner i Høye Hæler, har blitt godt kjent i media de siste månedene. Mette har hørt om klubben og synes det er et kjempetiltak.

— De er tøffe, disse høye damene som trer på seg stiletthæler og går stolte ut i byen. Noen av dem blir jo over to meter med hælene.

— Kan det hende vi ser deg i byen med ti centimeter på hælen?

— Nei, det skjer aldri. Jeg har ikke prøvd. Er det ikke vanskelig? Man skal visst få så fin holdning av det.

Publisert: