Slik blir alkoholreglene under Landstreffet

Politiet forbyr medbrakt alkohol under årets Landstreff i Kongeparken 5. til 7. mai. - Merkelig at vi straffes, sier Russepresident Terje Hetland for Sandnes.

Publisert: Publisert:

Selv om politiet i vårt distrikt har gode erfaringer, vil de ikke tillate medbrakt alkohol under årets russetreff i Kongeparken. Foto: Carina Johansen

 • Torkel Anstensrud Schibevaag
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det skjer etter at politidirektoratet har bedt politidistriktene slutte å se gjennom fingrene på at russen medbringer alkohol på arrangementer på offentlig sted.

– Vi vil følge anmodningen fra politidirektoratet, og håndheve loven på den måten som er mest hensiktsmessig. Det betyr at personer som drikker medbrakt alkohol under Landstreffet kan bli påtalt. Det er ikke sikkert at alt blir anmeldt, men vi vil gi pålegg, sier fungerende visepolitimester Leif Ole Topnes i Sør-Vest politidistrikt.

I nærmere to uker har russen hatt de røde og blå buksene på, og snart står Landstreffet i Kongeparken for tur. Den hete poteten før årets utgave av den populære festivalen, har vært om russen får medbringe alkohol.

– Det er omtrent det eneste vi har pratet om de siste ukene. Dette kommer til å bli veldig dårlig mottatt av russen. Flere sier de vil selge billetten om det ikke går an å medbringe alkohol, sier festsjef Adele Mork på Akademiet VGS.

Russepresident i Sandnes, Terje Hetland og festsjef ved Akademiet VGS, Adele Mork, er ikke fornøyd med politiets forbud. Foto: Fredrik Refvem

– Kollektiv straff

Russepresident i Sandnes, Terje Hetland, har gjennom et leserinnlegg i Aftenbladet stilt seg kritisk til det han omtaler som en kollektiv straff.

– Hovedsakelig så kan dette bety et kjedeligere Landstreff for mange, mer smugling og høyere aktivitet utenfor festivalområdet, sier han.

Forbudet mot medbrakt alkohol på Landstreffet i Kongeparken, skjer etter en diskusjon i Halden i Østfold. Landstreffet på Fredriksten festing i byen ved svenskegrensen har fått forbud mot medbrakt alkohol.

Kommunen har ment at det har vært et problem med for mange overstadig beruset på treffet, og tok derfor kontakt med Helsedirektoratet for å få en forklaring på hvordan alkohollovens bestemmelser skal tolkes, ifølge Dagbladet.

Politiet skriver på sine hjemmesider at Helsedirektoratet har ansvaret for å tolke Alkoholloven, og at de har sagt klart ifra om at russearrangementer krever skjenkebevilling.

– Men på vårt Landstreff har det ikke vært noe problem tidligere. Derfor er det merkelig at vi straffes, sier Russepresident Hetland.

– Erfaringsmessig har den tidligere håndhevingen av alkoholloven fungert greit i vårt politidistrikt, men i år vil vi ikke godta drikking av alkohol på offentlig sted. Dermed er det i praksis forbudt å ha med alkohol på Landstreffet, og det kan ikke nytes i biler eller busser på festivalområdet, forklarer Topnes i politiet.

LES OGSÅ:

Les også

Rullet i gang russetiden

Les også

Russen kan få medbrakt alkoholstopp

– Ingen forskjell

Presseansvarlig Aasmund Lund for Landstreffet forteller at arrangementet vil gå som vanlig og at det ikke blir noen forskjell fra tidligere år.

– Vi forholder oss til de lover og regler som gjelder i Norge. Det er forbudt med drikking på offentlig sted, og det forholder vi oss til. Denne innstrammingen gjelder ikke kun Landstreffet, men også alle andre festivaler, brygger, parker, campingplasser og strender i hele Norge, påpeker Lund.

– Vi forventer ikke at denne tolkningen av alkoholloven forskjellsbehandler 18-, 19- og 40-åringer, legger han til.

Lund forteller at de vil opprettholde de skjenkeområdene, som Landstreffet alltid har hatt.

Prisene på alkohol er enda ikke fastsatt.

– Hele festivalområdet har alltid vært et skjenkeområde, så det gjelder kun campene, forteller pressesjefen.

– Frykter du at alkoholnekten kan føre til mer smugling av narkotika og sprit?

– Det regner jeg med at politiet har evaluert, svarer Lund.

– Vi har ikke grunnlag for å si at dette vil skje, svarer Topnes i politiet.

Topnes påpeker at samme lovforståelse og praktisering vil gjelde for alle typer arrangementer, ikke kun russetreff.

– Det er arrangøren sitt ansvar å følge dette opp, og vi har hatt et møte med dem. I utgangspunktet vil ikke forbudet ha noe å si for politiets ressursbruk under Landstreffet, forteller Topnes.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

 1. Choice-hotellenes russefrokost «dagen derpå» får kritikk

 2. Politiet tror russen presser sjåfører

 3. Russen kastet egg fra bil - føreren mistet lappen

Mest lest akkurat nå

 1. Oilers kriger seg til en seier. Den var viktig

 2. Sameie i Sandnes tilkjent nær 6 millioner etter mangler ved boligprosjekt

 3. 150.000 i gebyr for ulovlige boliger

 4. Tiltakspakkene og den voldsomme oljepengebruken må ta slutt

 5. Gulvet er åpnet, men arkeologene får ikke grave

 6. Her forlater Trump intervjuet - etterpå publiserte han hele seansen

 1. Landstreffet
 2. Kongeparken
 3. Helsedirektoratet
 4. Politiet
 5. Alkohol