Hun har samlet inn 10 millioner kroner til barnehjem

Barn i Kambodsja har en god støttespiller i Eli Svanhild Riska Thorsen på bruktmarkedet på Nytorget i Stavanger. Men det er ikke alltid like lett å bli kvitt alt hun får.

Eli Svanhild Riska Thorsen selger lopper til inntekt for barnehjem i Kambodsja.
 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det har blitt 10 millioner kroner nå, men du trenger ikke å skrive det, sier Eli Svanhild Riska Thorsen (72).

– Jeg må jo skrive det. 10 millioner kroner er jo mye penger.

– Ja, det har jo blitt et stort beløp, sier Thorsen.

Barnehjem og helsetilbud

Hun viser fram en bankutskrift fra 4. mai i år. Da ble et beløp på 126.775 dollar overført til en konto, der pengene går et barnehjem i Kambodsja. Det tilsvarer over 1 million norske kroner. De siste 12 årene er det blitt mange overføringer. Mesteparten av pengene går til barnehjemmet The Center for Children’s Happiness (CCH) i Kambodsja, 1 times kjøretur utenfor hovedstaden Phnom Penh.

Men noe av pengene går også til et helsetilbud som driver med helseopplysning og hjelper barn og andre med hørselsproblemer. Bedre hørsel er viktig både for språkutvikling, sosial kontakt og muligheten til utdanning og arbeid.

Eli Svanhild Riska Thorsen, til venstre, selger alt mulig og umulig på bruktmarkedet på Nytorget. Gerd Gausel vurderer å kjøpe en pingvin i glass.
Les også

Samlet inn 200.000 kroner til Kambodsja

– Jeg regner med at du trenger en ny cap? sier Thorsen til journalisten og prøver å bli kvitt en av alle tingene hun har for salg på bruktmarkedet på Nytorget.

Bak og foran henne er det alt mulig og noe litt mer umulig for salg. Her finnes det både luer, duker, dukker, pyntegjenstander, malerier, en litt ustø, utstoppet gammel rype og en litt falmet orrhøne som fortsatt står stødig på sokkelen.

Siri Kooyman kjøper begge fuglene for 500 kroner for å ha dem på hytta og støtte en god sak. Kooyman har også med seg en hel eske med kasserte høreapparter som er samlet inn av Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) i Stavanger og skal få et nytt liv i Kambodsja, der høreapparater er en dyr luksus som folk flest ikke har råd til.

Les også

Barn i Kambodsja produserer klær for H&M

Kasserte høreapparater fra Norge skal få et nytt liv i Kambodsja.

Garasjen full av lopper

Hjemme på Randaberg har bilen til Thorsen forlengst flyttet ut av garasjen, som er full av alt som er salgbart.

– Det går an å få bilen inn i garasjen, men jeg får ikke opp døren nok til at jeg kommer meg ut av bilen. Mannen min er litt tynnere enn meg, så han klarer det kanskje, ler Thorsen.

Huset er også fullt av lopper, og hun får ofte flere ting enn hun klarer å selge. Så det hender at hun kommer hjem fra bruktmarkedet på Nytorget med flere ting enn hun hadde i utgangspunktet.

– Da gjelder det at mannen er bak i hagen, slik at han ikke ser det. Jeg prøver å holde meg til sannheten, men jeg lyver litt, sier Thorsen.

Hun får også mye penger fra folk som ønsker å gi uten å få noe i retur, og hun har flere faste støttespillere som bidrar med store beløp.

– En del vil bare gi penger uten å kjøpe noe, men jeg vil jo helst bli kvitt noen av tingene også, smiler Thorsen.

Barn på søppelfyllinger

Det hele startet ganske tilfeldig for 12 år siden. Da skulle hun dra til Australia for å besøke broren. På vei ned ville hun innom Kambodsja for å se det berømte tempelkomplekset Angkor Wat, som ble bygd på 1100-tallet og står på Unescos liste over verdens kulturarv.

Eli Svanhild Riska Thorsen, til venstre, selger det meste. Siri Kooyman kjøper to utstoppede fugler for 500 kroner for å støtte en god sak.

I Kambodsja var det ikke bare det imponerende tempelet hun fikk se. Hun så også dødsmarkene hvor et stort antall mennesker ble drept og lagt i massegraver av kommunistregimet Røde Khmer under ledelse av Pol Pot mellom 1975 og 1979. Forskere anslår antall dødsofre til mellom 1,5 og 2 millioner i løpet av Røde Khmers 44 måneder lange styre.

Foreldreløse barn som levde på søppelfyllinger og barnehjem som manglet det meste var noe av det andre hun fikk se.

– Alle sitter og stønner og sier stakkar når de ser bilder av nød. Jeg fikk se elendigheten og bestemte meg for å gjøre noe med det. Det er mange som trenger hjelp, og jeg gjør så godt jeg kan, sier Thorsen.

Hun snakker på inn- og utpust og forteller den ene historien etter den andre. En av de mange historiene handler om fem år gammel jente som skulle selges av faren, men nå har fått utdannelse og jobber som lærer for andre barn.

Publisert:
 1. Kambodsja
 2. Stavanger
 3. Nødhjelp
 4. Nytorget
 5. Angkor Wat

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 3. Avhørte vitner kan ha husket feil

 4. Bygget Norges billigste sykkel- og gangsti, helt uten byråkrati

 5. Slik så det ut ved Vålandstårnet onsdag kveld

 6. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter