Legger ned kveiteslakteriet i Hjelmeland

Sterling White Halibut legger ned kveiteslakteriet i Hjelmeland. Seks ansatte mister jobben. Fra høsten skal kveita slaktes hos Fonn Egersund.

Sterling White Halibut har oppdrettsanlegg i Tytlandsvik og ved Randøy, og disse blir værende i Hjelmeland sammen med hovedkontoret.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det er trist at seks stillinger forsvinner, dette er ikke noe jeg liker i det hele tatt, sier administrerende direktør Magnus Skretting i kveiteselskapet.

I 2016 bestemte oppdrett-giganten Marine Harvest seg for å avvikle Sterling White Halibut (SWH), et datterselskap som har drevet kveiteproduksjon i Hjelmeland siden 2001. De ansatte jublet da Randaberg-selskapet Tec Con Holding AS kjøpte alle aksjene for å fortsette kveiteproduksjonen. Dette reddet - i første omgang - 21 jobber i Hjelmeland, fire i Suldal, fire i Vindafjord og åtte i Rørvik i Nord-Trøndelag.

Les også

Vil flytte kveiteslakteri fra Hjelmeland

Kveiteselskapets hovedkontor og slakteri ligger i dag på Hundsnes i Hjelmeland, samme sted som Ryfisk, lakseslakteriet til Marine Harvest. Etter salget ble det klart at kveiteoppdretterne måtte finne seg et nytt sted å slakte fisken.

Måtte flytte

– Leiekontrakten er sagt opp av utleier. Vi har vurdert flere alternativer: Investering i nytt slakteribygg, leie av slaktelokaler og kjøp av slaktetjenester. Vi har ikke nok belegg i slakteriet. Å bruke enormt med penger på å bygge nytt slakteri fant vi rett og slett ikke tilrådelig. Etter en totalvurdering har vi valgt å kjøpe slaktetjenester hos Fonn Egersund. Som en konsekvens av dette vil slakterivirksomheten nedlegges med den følge at alle stillinger bortfaller. Nedleggelsen forventes gjennomført tidlig høst i 2017, opplyser Magnus Skretting.

Hovedkontoret med fem ansatte blir værende på Hjelmeland, men flyttes til Viga Havn.

– Vi er fortsatt en Ryfylke-bedrift. Fisken skal avlives i Ryfylke, men den skal sløyes og pakkes i Egersund, sier Skretting.

Kveite-sjef Magnus Skretting måtte på flyttefot da leiekontrakten for dagens hovedkontor og slakteri ble sagt opp.
I framtiden skal kveiteselskapet slakte fisken i Egersund.

Hjelmeland kommune er blitt kalt opprettshovedstaden på Vestlandet, men har fått seg noen tilbakeslag de siste årene. I 2014 forsvant 30 arbeidsplasser da Marine Harvest besluttet å flytte en avdeling som drev med logistikk til Bergen.

Henger høyt

Ordfører Bjørn Laugaland (Sp) synes det er bra at hovedkontoret og oppdrettsanleggene til SWH blir værende i Hjelmeland.

– KrF-landsmøtet fikk servert kveite fra Hjelmeland. Det er et begrep og henger høyt. Men det er trist at ikke slakteriet gikk seg til, slik vi hadde håpet på, sier Laugaland.

Kommunen har hatt flere møter med Sterling White Halibut og har prøvd å skissere en løsning i et næringsområde på Vikaneset. Ifølge ordføreren var det ikke mulig å gå for den løsningen kveiteselskapet ønsket.

– Samtidig er det mye annet spennende som skjer i Hjelmeland, så vi kan ikke bare grave oss ned, sier Laugaland.

Han viser til at Fister Smolt planlegger nye smoltanlegg i både Årdal og Tytlandsvik. At det er 30 påmeldte som vil være med på å planlegge hvordan Hjelmeland sentrum skal utvikles. At barnehagen i Jøsenfjorden har fått tilskudd til lekeutstyr, som skal monteres på dugnad, slik at det blir enda mer utstyr ut av det.

Det var aktuelt å etablere kveiteslakteriet i Nordmarka i Strand. Ordfører Irene Heng Lauvsnes og næringssjef Tor Arne Johnsen er skuffet.

– Det er synd. Vi vil gjerne ha mer havbruk og gjorde det vi kunne for å få kveita til Strand, sier de.

Publisert:
 1. Ryfylke
 2. Mowi (tidl. Marine Harvest)
 3. Hjelmeland
 4. Bjørn Laugaland
 5. Irene Heng Lauvsnes

Mest lest akkurat nå

 1. Alvorlig ATV-ulykke mellom Ålgård og Kverneland

 2. Dette sier advokater om Inger-Tone sin sak

 3. Kommunestyret bekymret for knapphet på strøm

 4. Trond Giske innlagt på sykehus

 5. Mette må beskytte seg mot vind, og dusjing er som piske­slag: – Smerter styrer livet mitt

 6. Legevikar skal ha vaksinert folk på parkerings­plass og tatt med seg brukte vaksine­glass hjem