Ledige oljefolk åpner Norges største dyrebutikk

De hadde gode konsulentjobber i BP da oljenedturen kom. Nå er de etter ett år som gründere på Bryne, klar på Forus for et nytt, norsk kjedekonsept de håper skal bli dyrebutikkenes svar på XXL.

Publisert: Publisert:

Dette store lokalet på Tvedtsenteret skal fylles med alt til kjæledyr og slike stormarked kan nå komme i de største byene i Norge, er håpet til varehussjef Ole Martin Simonsen (t.v.) og grunderne Tom Erik Hansen og Mass Kåre Løyning. Foto: Geir Sveen

 • Geir Sveen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Første butikk åpner 1. juni i Tvedtsenteret på Forus, og blir ikke bare landets største med sine 1800 kvadratmeter:

PetXL får egen veterinær, egen dyrefrisør og det planlegges også en fysioterapiavdeling med motstrømsbasseng for hunder.

– Det må helst gå godt. Jeg har jo pantsatt alt, hus og bil, smiler initiativtaker Tom Erik Hanssen.

Fikk hund, så ny jobb

Han var innleid konsulent i BP, var prosjektleder for optimalisering av lager, da oljeprisen fikk enda et fall som gjorde at selskapet innførte full stillingsstopp og kraftig kutt i bruken av konsulenter.

Som arbeidsledig skaffet 46 åringen seg hund, men så raskt at dette var en dyr hobby og oppdaget at dyrebutikkene ikke hadde hatt samme utvikling med stordrift som dagligvarer, elektro og sport.

Han kontaktet tidligere kollega Mass Kåre Løyning, som etter fem år i BP, sist som innleid HMS rådgiver på Valhall, også var klar for nye oppdrag. 49-åringen hadde dessuten doktorgrad i biologi og drev sitt eget firma for oppdrett av humlebol til gartnerinæringen. Og familien har alltid hatt hund.

I Kina koser man seg med hund - for milliarderEn av disse er Norges mest populære hund

Storbanken sa ja

De slo seg sammen. Så at dette kunne bli stort. Fikk seg kontor i Høghuset på Bryne, der de i ett år har samlet alle trådene. De har ingen kjede eller norsk grossist i ryggen. De tar selv inn alle varene direkte fra utlandet.

– Men bankene så ikke det vi så. Vi gikk med lua i armen fra bank til bank for å få finansiering. De lokale bankene vendte tommelen ned. Av åtte banker, ble det til slutt ja hos storbanken DNB, lyder det ivrig.

Inspirert av XXL

De vil vise at deres konsept kan bli like overraskende som butikken over veien, XXL Sport og villmark, som er Nordens største og raskest voksende sportskjede.

– XXL kom på banen da det var mange små sportsbutikker. De samlet alt på et gulv i et enormt utvalg. Det samme har vi sett i mange andre bransjer, men ikke for dyrebutikker. Her ligger vi mange år etter utlandet, mener grunderne.

De har reist rundt i Europa og de har besøkt store supermarked for dyr, der folk kan kjøpe alt man kan tenke seg.

Opplegget

Nå blir det som skal være Norges største utvalg av produkter til kjæledyr og hest å finne i nabolokalet til G-max og Staples.

Innredningen pågår etter et konsept fra Willy Karlsen som har bygget over 1500 butikker for Stein Erik Hagen.

– Målet de neste årene er å etablere stormarked for kjæledyr over hele landet, og da i de største byene. Men nå får vi først se hvordan det går her på Forus, sier Tom Erik Hanssen og Mass Kåre Løyning.

PetXL har i drift en landsomfattende nettbutikk, der 50.000 artikler pakkes og sendes av Allerservice fra et lager på Åsen.

Og de ledige oljearbeiderne har allerede skapt 12 nye jobber i tillegg til at de har skaffet seg mye arbeid til seg selv.

– Vi fikk 380 søkere, og kunne ansette en ekspert for hvert dyrefelt, opplyser Ole Martin Simonsen, kjedens første varehussjef som tidligere hadde samme stilling i Expert Stormarked på Forus.

Satsingen

– Og hvor mye er investert?

– Vel, det er mye. Vi ligger dårlig an hvis det går galt, sier Mass Kåre Løyning.

Katt dro offshore - kom hjem etter ni dagerSandnes-skilpadde nyter solsteikenThomas René (13) reddet bror og kjæledyr fra brennende husSe hvem som her henter opp fredet skatt fra elvebunnen på Jæren
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Tidligere Bryne-spiller har alvorlig sykdom. Her har han akkurat fullført gåturen fra Bergen til Oslo.

 2. Stavanger-politiker kalte Abid Raja "klovn" etter å ha drukket flere øl

 3. Folk unngår hverandre og naboer har sluttet å hilse. Verdensarvområdet splitter øysamfunnet

 4. Vil stoppe riving av moskéen i Verksgata

 5. Politiet undersøker dødsfall i Mandal

 6. Syklist syklet mot kjøreretningen i Hundvågtunnelen

 1. XXL
 2. Kjæledyr
 3. Bryne
 4. Stein Erik Hagen
 5. Dyr