Færre butikker blir ranet

I Norge har ran mot handels- og servicenæringen gått fra 233 i 2010 til 62 i 2016, mens i Sverige var det 816 anmeldte butikkran i 2016.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Siden toppåret 2010 har det vært en markant nedgang i antall ran i Norge viser statistikk fra Hovedorganisasjonen Virke. I 2015 ble det gjennomført 59 ran, og så lavt har ikke antallet butikkran vært siden 1994.

– Det er flere grunner til at antall butikkran har gått ned de senere årene. Det er blant annet mindre kontanter i omløp, flere og flere transaksjoner gjøres med kort og systemene for å sikre kontantene blir bedre. Politiet har også gjort en god jobb for å ta miljøene, forteller Thor Martin Bjerke, sikkerhetsrådgiver i Virke.

LES OGSÅ: Butikk på Storhaug ranet med våpenlignende gjenstand

– Norge er blant de mest kontantfrie landene i verden, og vi går uten tvil i den retningen. Det er en fordel både for de ansatte og for butikkene, legger han til.

I 2016 ble det gjennomført 62 ran mot handels- og servicenæringen i Norge. De fordeler seg mellom butikk (21), kiosk (18), bensinstasjoner (14) og annet (bingo, apotek og pizzarestaurant) (9).

– Med mindre vi får en endring hos kriminelle til å begå straffbare handlinger, så vil antallet butikkran minke de neste årene, sier seniorrådgiver Anette Tinglum i Næringslivets Sikkerhetsråd.

Hun mener nedgangen i butikkran skyldes kriminalitetsutviklingen de senere årene.

– Vi ser at vold for vinning går ned, men vi er hyppigere truffet av vinning på nett. Hvorfor skal du rane en person med trussel om lange fengselsstraffer, når du kan lure personer gjennom digitale kanaler. For eksempel via bedrageri eller falske kampanjer på nett. Der er det enklere å stikke seg vekk og ikke minst gjennomføre.

I Rogaland var det tre ran mot handels- og servicenæringen i 2016. Kun i Oslo (32), Akershus(4) og Hordaland (4) var det flere ran.

Raner alene

52 prosent av butikkranene ble utført mot dagligvarehandelen, mens ur- og gullsmedforhandlere ble utsatt for 24 prosent av butikkranene.

– De som begår ran i Norge er stort sett folk fra for eksempel narkotikamiljøet som raner på impuls fordi de trenger raske penger, ikke organiserte bander. Unntaket er de ranene som begås i optikk- og gullsmedforretninger, forteller Bjerke i Virke.

Hele 44 av de 62 ranene som ble gjennomført i 2016 var det kun en gjerningsmann involvert i.

Drastisk nedgang i antall ran mot handels- og servicenæringen siden 2010:

Kilde: Hovedorganisasjonen Virke

ÅrstallRan
2010233
2011188
2012139
2013122
201478
201559
201662

– Få spektakulære ran

Det var kun ett ran mot postbud i 2016, og ingen registrerte ran mot bank eller verditransport.

– Det er svært få spektakulære ran i Norge, sier Tinglum i Næringslivets Sikkerhetsråd

I Sverige var det 13 ran mot bank og 10 mot verditransport i 2016.

– Sverige har generelt et større kriminelt miljø enn Norge. Vi er færre her i landet, og politiet kan dermed ha bedre oversikt over de kriminelle i landet, forteller Bjerke.

NHO Handel mener fokus på tiltak fra butikkenes side har vært en viktig bidragsyter til nedgangen i statistikken.

– Varehandelen har jobbet veldig effektivt de siste årene med tiltak for å sikre seg mot ran. Eksempler på dette er ranstrening, sikring av butikker og hvordan man stiller ut varer, sier direktør Bjørn Næss i NHO Handel.

LES OGSÅ:

Gullsmeder advart av politiet
Publisert: