Flertallspartiene i Sandnes får mer kritikk

De har fått mye ros for sitt utradisjonelle samarbeid, men det siste året har posisjonen i Sandnes fått tøffere tilbakemeldinger.

Varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) og ordfører Stanley Wirak (Ap) er duoen som har satt Sandnes på kartet. Foto: Torkel Anstensrud Schibevaag

 • Torkel Anstensrud Schibevaag
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Jordbær med fløte sto på menyen da flertallspartiene Ap, Frp og Sp gjorde opp status for året som har gått mandag formiddag. På en benk i Lanternen i Langgata trakk de frem at Sandnes endelig har fått full sykehjemsdekning.

– Det var det ikke mange som trodde vi skulle klare, men vi har vist at vi har gjennomføringsevne, mener ordfører Stanley Wirak (Ap).

De har blitt kalt «regnbuealliansen», og det var få som trodde de skulle lykkes. Etter seks år med hendene på rattet kan ingen ta fra Wirak og kompani at de har satt Sandnes på kartet. Valgresultatet i 2015 vil for alltid stå som et bevis på gaukenes tilfredshet med den politiske ledelsen.

– Jeg var veldig skeptisk selv, men de ideologiske forskjellene er ikke like tydelige i lokalpolitikken, mener ordfører Stanley Wirak (Ap).

– Da den første telefonen begynte å ringe etter valget i 2011, trodde jeg det hadde rablet for noen. Vi har hatt en tett dialog og bygget tillit til hverandre gjennom disse årene, sier Senterpartiets gruppeleder, Sofie Margrethe Selvikvåg.

– Vi har hatt et felles mål om å løfte byen. Det har alltid ligget i bånn for samarbeidet vårt, forteller varaordfører Pål Morten Borgli (Frp).

LES OGSÅ:

Les også

Sandnes med milliongave til Kjerag

Fra venstre: Tore Andreas Haaland (Frp), varaordfører Pål Morten Borgli (Frp), ordfører Stanley Wirak (Ap), Annelin Tangen (Ap) og Sofie Margrethe Selvikvåg (Sp). Foto: Torkel Anstensrud Schibevaag

Flere omdiskuterte prioriteringer

Det siste året har derimot den populære posisjonen i Sandnes møtt større motstand i sine veivalg.

– Vi har fått mer kritikk, men det har vært en krevende situasjon rundt oss. Vi har opplevd konjunkturnedgang, sviktende skatteinntekter og høy arbeidsledighet, forteller Selvikvåg.

Flere mener Sandnes-skolen blir nedprioritert, og samtidig blir det stilt spørsmål rundt kommunens investeringer i nytt rulleskianlegg og fotballstadion.

– Vi har fått mye positive tilbakemeldinger og får det fortsatt. Vi må finne oss i at folk gir oss forskjellige tilbakemeldinger, men det er litt spesielt at alle problemer skal løses med de 40 millionene vi bruker på ny stadion, sier Wirak.

Han viser til at mange mente det var galt å bevilge penger til Blink-festivalen i dens spede begynnelse.

– Nå er 99,9 prosent enige i de prioriteringene vi gjorde den gang. Kommunen har vokst med 8000 innbyggere i de årene vi har styrt, vi ligger midt i smørøyet av distriktet og blir bare mer og mer attraktivt både for næringsliv og turisme. Vårt mål er å bygge byen sammen med innbyggerne våre, sier Wirak.

Angrer på mobbeutsagn

Han gikk i vinter ut og mente seg utsatt for mobbing av Skaarlia-fordeldrene, nå har han ingen problem med å se at den uttalelsen var gal.

– Det var en feil av meg. Jeg sturer ikke selv om jeg får kritikk, men vi må skille mellom å gi kritikk og oppføre seg ordentlig, mener ordføreren som foreløpig ikke har bestemt seg om han stiller til gjenvalg i 2019.

Varaordfører Pål Morten Borgli er bestemt på at flertallspartiene har levert så langt.

– Så vil det alltid være noen som ikke er fornøyd. Kritikken kommer fra dem som ikke får det slik de ønsker, sier Frp-politikeren.

Han ser frem mot å skape den nye, store reiselivskommunen i regionen. Akkurat som flertallskoalisjonen i Sandnes, starter nye Sandnes med samme skepsis mot seg.

– Skepsisen til sammenslåingen er størst utenfor kommunegrensen. Det skal vi motbevise. Vi skal spinne videre på det vi har fått til i byen, og ønsker at flere turister stopper opp og tar innover seg mulighetene som finnes i den nye kommunen, forteller Borgli.

LES OGSÅ: Preikestolen skal selge nye Sandnes

Publisert:
 1. Sandnes
 2. Pål Morten Borgli
 3. Sofie Margrethe Selvikvåg
 4. Skaarlia

Mest lest akkurat nå

 1. Fortsatt anbefaling om å unngå besøk

 2. Emilie (22) skulle ut for å kjøpe Pepsi Max, havnet i Oslo

 3. Sandnes, Sola og Randaberg letter delvis på koronatiltakene

 4. Brudd på vannledning i Sandnes

 5. Koronatrenden er nå synkende her i landet

 6. – Det har vært en utfordrende natt