Fikk pukkellaks i Dirdalselva

Ingve Borsheim fikk en pukkellaks på kroken da han var på fisketur i Dirdalselva søndag. Fisken er ikke et vanlig syn i Rogaland, men ifølge forskere har det vært stor innvandring av den uønskede arten langs hele kysten.

Ingve Borsheim fikk pukkellaks på kroken da han var på fisketur i Dirdalselva.
 • Mariann Eliassen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg har aldri sett typen før. Det var broren min som sa det var en pukkellaks, sier Borsheim, som fanget den lille laksen i helgen.

Ifølge Borsheim var det prikkene på halen som avslørte hvilken art det var snakk om.

– Formen var også litt annerledes enn vanlig laks, forteller Borsheim.

– Jeg har hørt at man kan finne en del av dem i Trøndelag og nordover, men jeg tror ikke det er så mange av dem i Rogaland.

Pukkellaksen har karakteristiske prikker på halefinnen.

Trolig fra Russland

Pukkellaks er regnet som en uønsket art i Norge,og kommer opprinnelig fra Stillehavet i områdene rundt Canada og Alaska.

Forsker for Norsk institutt for naturforskning Karl Øystein Gjelland mener at pukkellaksen i Norske elver kommer fra Russland.

– Grunnen til at den har kommet er fordi det ble har blitt drevet med klekkervirksomhet på Kola-halvøya i Russland, forteller Gjelland.

– Det ble også gjort forsøk på å sette ut pukkellaks i Norge på 70-tallet. Men det er lenge siden, sier Gjelland, som ikke tror det er sannsynlig at all pukkellaksen man finner i Norge i dag stammer fra disse forsøkene.

– Vi er ikke sikre på hvor mye som kommer fra rekruttering i Norge og hva som kommer fra Russland. Russerne har sagt at de ikke lenger driver med klekkervirksomhet av pukkellaks, men flere som har observert at de fremdeles gjør det.

Les også:

 • Mathias fikk laksekjempe i Dirdalselva
 • Bjerkreim kan få VM i laksefiske
Pukkellaksen er tallrik i Finnmark, men uvanlig før for Trøndelag.

Ikke alvorlig for miljøet

Ifølge Gjelland har miljødirektoratet fokus på fisken i Finnmark, hvor det er mye av den. Men han forteller også at de har fått meldinger om pukkellaks langs hele kysten. Han sier også at det trolig er mer av fisken i år enn tidligere.

Til tross for at pukkellaks er en uønsket art i Norge, tror ikke Gjelland at den har alvorlige konsekvenser for miljøet.

– Den gyter tidligere enn både atlanterhavlaksen og sjøørreten. Så gyter den også relativt langt nede i elvene. Den vil derfor ikke ødelegge gytegravene til norsk laks. Så langt ser det ikke ut som den har noen negative miljøkonsekvenser.

Lite i Rogaland

Pukkellaks i Rogaland er ikke en vanlig forekomst, forteller Stig Sandring fra Fylkesmannen i Rogaland.

– Vi har ikke fått mange slike eksempler det siste årene. Jeg det er lenge siden sist, sier Sandring, som ikke ser på Brorsheims funn som et problem.

– Det er nok bare snakk om enkeltindivider. Jeg vil ikke anse det som et stort problem foreløpig.

Han mener likevel at det er bra at slikt blir meldt fra om.

– Ting endrer seg over tid og det kan komme mer. Det er bra at de melder fra slik at vi får mer informasjon om det.

Havner i steikepanna

Ingve Borsheim er fremdeles ikke sikker på hva han skal gjøre med fisken han fanget.

– Jeg skal ta en skjellprøve av den og sende den inn. Men så havner den nok i steikepanna. Vi får se om den smaker annerledes enn vanlig laks.

Fiskerne i Dirdalselva har så langt i år rapportert inn over 500 atlanterhavslaks med en samlet vekt på over tre tonn. I 2016 var den totale fangsten på 6,1 tonn. Med det er Dirdalselva blant elvene i Rogaland med størst fangst. Fiskesesongen varer til og med 31. august.

Publisert:
 1. Rogaland
 2. Statsforvalteren i Rogaland
 3. Dirdal
 4. Miljø
 5. Laks

Mest lest akkurat nå

 1. Flere europeiske land melder om omikronsmitte

 2. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

 3. Wirak varslet snø over Vinterland, og det fikk han

 4. Ryfylke har fått sin første vingård

 5. Ny utrolig rekord for Haaland

 6. Forskarens fem om dagen for eit lukkelegare liv