Gir ikke Skaarlia-foreldrene garantier om tomt

Foreldrene i Skaarlia ønsker kommunal tomt til etablering av privat friluftsskole, men det kan verken Wirak eller Borgli love dem.

– Vi bygger skoler når vi har bruk for dem, sa Sandnes-ordfører Stanley Wirak da kommunestyret behandlet budsjettet 12. desember i fjor. Like før møtet fikk han og varaordfører Pål Morten Borgli boller av Skaarlia-foreldrene.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I helgen kunne Aftenbladet fortelle at foreldrene i Skaarlia ønsker å starte egen friluftsskole. Det skjer etter at politikerne i Sandnes har utsatt planene om skole på ubestemt tid. En svært ordknapp Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) ønsker ikke å forhåndsprosedere saken i media.

Følg bystyremøtet direkte her.

– Jeg kjenner ikke til planene, men saken skal til behandling i Utdanningsdirektoratet. Senere vil vi få den på høring. Først da setter vi oss inn i saken og uttaler oss til direktoratet. Det blir helt feil av meg å uttale meg om dette nå, sier Wirak.

– På generelt grunnlag så har vi åpnet for livssynsskoler og friskoler med alternativt utdanningsopplegg, legger han til.

Skaarlia-foreldrene ønsker å bygge skole og flerbrukshall på tomta som ligger i skillet mellom Skaarlia, Kleivane og Vedafjell, ei tomt som kommunen allerede har satt av til skole.

– De blir nødt til å se på hvilke tomter som er tilgjengelige og ute for salg. Det er tidlig i prosessen enda. Hvis dette prosjektet ser dagens lys, må de sette opp budsjettrammer for hva erverving av bygg og grunn vil koste, sier varaordfører Pål Morten Borgli (Frp).

– De kan ikke få tomta av kommunen?

– Det spørsmålet er ikke tema nå. Da må det eventuelt være en prinsippsak om dette i kommunen. Slik at vi får en fast holdning til slike spørsmål. Der er ikke kommunen i dag, svarer Borgli.

– Hvis noen har lyst å kjøpe tomta, må de henvende seg til tomteselskapet, svarer Wirak.

LES MER:

Det ulmer i SandnesWirak føler seg mobbet av Skaarlia-foreldreKommunens tomteselskap lokket med skole som ikke kommer

– Modige planer

Foreldrene har søkt om å starte barneskole fra 1.-7. trinn med plass til 392 elever. Det er samme størrelse som kommunen i sin tid planla.

– Vi får se hvilket konsept de planlegger og hva de legger opp til, sier varaordfører Borgli.

Friskoler mottar statsstøtte tilsvarende 85 prosent av det som brukes på offentlige skoler, og kan ta inntil 15 prosent i skolepenger. Skaarlia-foreldrene forteller at de ønsker å holde egenandelen så lav som mulig.

– Det kan bli en utfordring for skolen om det er tilstrekkelig med foreldre som er villige til å velge vekk Sandnes-skolen for en skole med skolepenger. Det er modige planer, konkluderer han.

– Er dette realistisk eller kun et PR-stunt?

– Det kan være et PR-stunt, men man skal aldri kimse av noen som har en idé, svarer Borgli.

Det avkrefter Helene Barkved. Hun er en av initiativtakerne til friluftsskolen.

– Det er en omfattende prosess å søke om etablering av friskole. De signalene vi får fra kommunen er at det ikke vil bli bygget skole i Skaarlia med det første, og ønsker vi en skole så er dette alternativet, sier Barkved.

Skaarlia-foreldrene er opptatt av å opprette en god dialog med kommunen og skal i møte med rådmannen.

– Tomtespørsmålet er avgjørende for videre fremdrift. Det er vanskelig å si hvilken avtale vi kan komme frem til, men forhandlingen ønsker vi å ta direkte med administrerende og politisk ledelse i kommunen.

En gruppe foreldre har etablert aksjeselskapet Skaarlia friluftsskole AS. Målet er å starte barneskole fra 1.-7. trinn med plass til 392 elever. Her vil foreldrene i Skaarlia starte friskole. I forgrunnen Alfred Sværen-Hjulstad (5) og Isak Idland (5). Bak fra venstre Helene Barkved, Victor Jensen, Hilde Katrine Sværen-Hjulstad, Birte Tjelhovd, Harald Sværen-Hjulstad og Albertine Sværen-Hjulstad (2).

Heier på foreldrene

Høyre-topp Thor Magne Seland mener kommunen må gå en runde om tomteønsket til Skaarlia-foreldrene.

– Det kom litt brått på, men dette er noe kommunen må vurdere. En friluftsskole kan gjøre en offentlig skole i Skaarlia mindre aktuell. Hvis kommunen ikke trenger tomten, kan det være en løsning, sier Seland.

Han er positivt til planene og hyller foreldrenes stå-på-vilje.

– Jeg heier på alle gode private initiativ med gode pedagogiske grunnlag. En friluftsskole er midt i min gate om vi kan få barn og unge engasjert i friluftsliv og biologisk mangfold, sier Høyre-politikeren.

LES MER:

De ble beskyldt for å mobbe ordførerenSandnes: «Er Skaarlia skole og flerbrukshall bare en gulrot for å lure folk til å kjøpe bolig?»Sandnes-budsjettet vedtatt: Wirak lover verken skole eller andre boller
Publisert: