Begge ble født tirsdag kveld: Mariam i baksetet ved en bussholdeplass. Kasper i et framsete utenfor Ikea.

Hva er den statistiske sjansen for dette? Tirsdag ettermiddag ble Mariam født i baksetet på en bil ved Tjensvollkrysset. Tre timer senere ble Kasper født i forsetet på en bil på E39 ved Ikea.

 • Thomas Ergo
  Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De to foreldreparene kjente hverandre ikke før Aftenbladet forente dem på barselavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus i dag, onsdag. Det er to idrettsfamilier som møtes, innehavere av til sammen nærmere 60 NM-gull i turn og langdistanseløping. Men ingenting kan trolig måle seg med adrenalinrushet de nå har opplevd. Og ikke minst gleden dagen derpå.

– Når ble hun født? spør nybakt far Lars Zachariassen, og peker på den lille bylten med rosa lue som ligger i nybakt mamma Sorati Hadi Muhammeds favn, og som sykehusansatte allerede har døpt «Turboprinsessen».

– 18.40.

– Og når ble han født? spør nybakt far Adam Ahmad Muktar (25), og peker på den lille bylten med lyseblå lue i nybakt mamma Carolines favn, omtalt som «Turboprinsen».

– 21.11.

– De får møtes på idrettsarenaen senere, sier Lars.

Da Aftenbladet reiste til sykehuset i Stavanger onsdag formiddag, kjente vi bare til at ett ektepar hadde født på motorveien i regionen det siste døgnet. Men under besøket ble vi klar over at to barn på barselavdelingen var kommet til verden i hver sin bil kvelden før.

Turboprinsen møter Turboprinsessen! Begge ble født i hver sin bil i Stavanger-området tirsdag kveld. Onsdag møttes Kasper og Mariam og deres foreldre Caroline (f.v), Lars, Sorati og Adam på Stavanger universitetssjukehus.

Bilfødsel nummer 1

Adam og Sorati var på sykehuset natt til tirsdag, men ble sendt hjem igjen. Klokka tre ringte Adam sykehuset igjen, fra deres hjem på Tasta, og fikk beskjed om å vente til riene kom oftere. De ventet spent på sitt første barn.

– Det var litt vanskelig å tolke kona min. Hun smiler og er alltid blid, også hvis hun har det vondt. Men så forsto jeg at, nei nå må vi kjøre. En kompis av meg kjørte. Hvis ikke hadde jeg kjørt av veien, forteller Adam.

– Da vi kom til rundkjøringa ved Tjensvoll sa hun: «Babyen kommer! Babyen kommer!»

De stanset på bussholdeplassen etter rundkjøringa.

– Jeg tenkte: «Åh, nå må jeg gjøre noe, forteller Adam.

Han åpnet døra til Sorati, som satt i baksetet. De fikk skjøvet framsetet fram, og Adam gjorde henne klar.

– Da jeg kom inn i situasjonen, var jeg ikke redd lenger. Jeg dro i hodet. Babyen kom så raskt ut. Det tok sikkert ikke mer enn ti sekunder. Da jeg hørte at babyen skrek, tenkte jeg: «Hun er frisk!», sier Adam.

Begge er opprinnelig fra Etiopia. Han kom til Norge for åtte år siden og er til daglig hjelpepleier. Som aktiv langdistanseløper har han vunnet NM og Tresjøersløpet flere ganger. Sorati kom til Norge for to år siden, og går på skole på Johannes Læringssenter i Stavanger.

– Jeg var redd. Det var helt utrolig at det kunne gå så raskt. Jeg tenkte på hvordan det skulle gå med babyen. Nå er jeg veldig glad, sier Sorati.

– Min største prestasjon noen gang, sier Adam.

De nybakte foreldrene Adam Ahmad Muktar og Sorati Hadi Muhammed - og deres nyfødte Mariam.

Bilfødsel nummer 2

Lars og Caroline Zachariassen har to sønner fra før, på ett og tre år. Men da Caroline ropte «Nå må vi dra!», hjalp ikke all verdens rutine. Barnepass var knapt på plass før Lars satt seg bak rattet, og rygget inn i nabobilen. Han hadde ikke rukket å nevne dette for naboen ennå, da Aftenbladet møtte paret på barselavdelingen onsdag formiddag. Men roen, det hadde de. Turen gikk fra Bryne og ut på E39 i retning Stavanger. Så innså de at de kanskje ikke ville rekke det.

Lars og Caroline Zachariassen hørte ikke jordmora på telefonen før Kasper var ute. "Ikke press, ikke press," ropte jordmora.

«Vi må ringe 113,» sa Caroline.

Og sekunder senere.

«Nå kommer han!»

Ved Ikea kjørte Lars inn til sida.

– Jeg vil tippe det gikk to minutter fra jeg stoppet til han var ute, sier han.

Les også

Lars og Carolines historie ble omtalt slik tirsdag kveld: Fødte en gutt på motorveien ved Ikea

Caroline satt i framsetet. Lars forsøkte å fjerne barnesetene i baksetet, som hindret ham i å vippe framsetet bakover.

 • Dette var ikke første gang en fødsel fant sted på E39. Torsdag 3. juli 2014 kom Odin til verden i grøfta på motorveien. Med far som jordmor.

– Men jeg klarte ikke å ta vekk barnesetene før babyen kom. Caroline fødte mens hun nærmest satt i 90 grader. Babyen bare poppet ut, sier Lars, og legger til:

– Så eg tog an i loftå.

Deretter la han deres nyfødte sønn på mors bryst.

– Vi hadde AMK og jordmor på tråden, men hadde ikke hørt noe av hva de hadde sagt. Men da Kasper lå på brystet mitt, hørte vi jordmora si: «Ikke press, ikke press!». «Han er ute,» ropte vi tilbake, forteller Caroline og ler.

Fra turning til tøffe svangerskap

Den hjemmeværende trebarnsmora, opprinnelig fra Drammen, er innehaver av 48 NM-gull i turn, forteller Lars. Karrieren tok brått slutt da hun for noe år siden ble gravid. Lars, til daglig fysioterapeut, kan også svinge seg. På spørsmål oppgir han å ha åtte NM-gull i turn.

– Jeg må få rose Caroline. Det har vært et langt og tøft svangerskap, som det var med de to andre. Men hun er helt enorm. Hun hadde roen hele veien. Og når han kom ut, tok hun han bare rolig opp på brystet. Det var som å vri på en bryter, så var hun tilbake igjen, sier Lars.

– Ja, det har vært noen tøffe svangerskap, medgir Caroline, mens øyene er festet på det nye medlemmet i familien Zachariassen.

– Men fødslene, de går godt.

Født på veien samme kveld: Kasper ble født i framsetet i en bil utenfor Ikea. Mariam ble født i baksetet på en bil ved Tjensvollkrysset.
Publisert:
 1. Baby
 2. Stavanger
 3. Tjensvoll
 4. E39

Mest lest akkurat nå

 1. Satser på nytt daglig­vare­kon­sept i Stavanger: – Tror det kom­mer til å bli veldig popu­lært

 2. Kritisk til planer om stor avlast­nings­bolig på Madla: – Jeg kom­mer aldri til å sende Vegard dit

 3. FHI: Risikoen for syke­hus­innleggelse med omi­kron er 2 promille

 4. La ned blom­ster og lys etter døds­ulykken i Stav­anger

 5. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

 6. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke