Innfører nytt system for registrering av positive hurtigtester
Flere kommuner innfører selvregistrering av positive hurtigtester: – Rekker ikke å ringe alle, sier smittevernoverlege.
- Tor-Arne VikingstadJournalist
- Kristian Oftedal KvendsethNyhetsredaktør

På grunn av stor pågang på smittesporingstelefonen har Stavanger kommune vært nødt til å tenke nytt om registrering av smittetilfeller, skriver kommunen på sin nettside torsdag ettermiddag.
Endringen innebærer at du nå selv må gå inn på Stavanger kommunes hjemmeside og registrere deg dersom du avlegger en positiv hurtigtest.
– Dette effektiviserer og kvalitetssikrer arbeidet vårt. Når du har registrert deg får du en sms med instrukser om hvordan du skal forholde deg, sier smittevernoverlege Ruth Midtgarden i en pressemelding.
Svaret på PCR-testene vil komme via Helsenorge slik det også har gjort tidligere.
– Det er jo også positivt at folk ikke trenger å stå i telefonkø lenger når de skal informere om at de er smittet. Nå kan de gå inn på kommunens nettside og enkelt registrere dette selv, sier Midtgarden.
Stigende smittetall
Nå kan du registrere positive hjemmetester på kommunenettstedene til blant annet Stavanger, Sandnes, Hå, Sola, Klepp og Eigersund.
Midtgarden sier til Aftenbladet at arbeidet med systemet startet så snart de hørte om omikron-varianten. Snart ble telefonene for mange.
– I begynnelsen av denne uken steg smittetallene så brått at vi ikke rakk å ringe alle som er positive, selv om vi har oppbemannet, sier Midtgarden til Aftenbladet.
Smittevernoverlegen sier at de rekker å ringe 50–100 per dag. Nå må de prioritere de eldste.
– Nå går trykket på telefonen ned, og det blir lettere å komme gjennom på telefonen. Vi ser mange som registrerer seg allerede, sier hun til Aftenbladet.
Om du registrerer en positiv selvtest på kommunen sine nettsider, får du en autogenerert sms med informasjon om gjeldende regler for isolasjon og karantene.
Registreringen av prøvesvaret gjøres her.
Håper på videre utvikling
Midtgarden sier at de ser at mange bruker tjenesten allerede, og håper på en videre utvikling av portalen.
– ... slik at de som registrerer seg kan legge inn om de er nærkontakt fra før, eller om de er vaksinert eller ikke. Det er viktig informasjon for oss, sier hun til Aftenbladet.
Midtgarden presiserer at de som ikke er fullvaksinerte og de som føler seg alvorlig syke, bør kontakte fastlegen for medisinsk oppfølging.
– Denne portalen er i utgangspunktet et supplement i tilgjengeligheten vår, slik at folk ikke sitter og venter på telefonen, sier hun.
Siste om koronaviruset
- UTENRIKS
WHO: Covid-19 er fortsatt en global helsekrise
- INNENRIKS
Kjerkol om ny koronabølge: – Kan trappe opp tiltak ved behov
- DIREKTE
Norge venter på EU om oppdatert Moderna-vaksine
- UTENRIKS
Studie: Koronavaksinen reddet 20 millioner liv
- DEBATT
Vi må aldri igjen stenge ned reiselivet
- INNENRIKS
Kraftig nedgang i nye sykmeldte med koronarelaterte diagnoser