Regje­ringen vil lov­feste lekser: – Det er en inn­stram­ming jeg reagerer sterkt på

I forslaget til ny opplæringslov skal skolene kunne pålegge at elever gjør lekser på fritiden. Det er det flere som reagerer på.

SV, MDG og Rødt reagerer på regjeringens ønske om at skolene kan pålegge elevene å gjøre lekser utenfor skoletiden. Forslaget kommer fram i forslag til ny opplæringslov, som ble sendt ut på høring i sommer. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Regjeringen åpner for å pålegge elevene oppgaver på fritiden. Det er en innstramming jeg reagerer sterkt på, sier stortingsrepresentant for SV, Mona Fagerås til NRK.

Hun får støtte av både MDG og Rødt. Samtlige av de tre partiene går til valg på at skolen bør sikre barn en leksefri ettermiddag og kveld.

I forslaget til ny opplæringslov, som ble sendt ut på høring fra regjeringen 26. august, heter det at:

«Skolen kan pålegge elevene å gjøre oppgaver (lekser) utenfor skoletiden. Loven bør også presisere at det skal tas hensyn til elevenes rett til hvile og fritid.»

– Det er ulike syn på lekser blant medlemmer og tillitsvalgte. Vi får en spennende og muligens litt krevende prosess, sier leder Ottar Stordal for Utdanningsforbundet i Agder. Forbundet skal si sin mening om forslaget i høst.

Kjersti Lien Holte forsker på lekser ved Høgskolen i Østfold og reagerer på bruken av ordet «pålegge» når det kommer til lekser.

– Elever har rett til medvirkning i det daglige faglige arbeidet. Da blir det feil å bruke ord som «pålegge» i opplæringsloven, mener hun.

Kunnskapsdepartementet er ikke enig.

– Det står bare at skolen kan gi lekser. Samtidig er elevdemokratiet styrket i lovforslaget, sier statssekretær Anja Johansen (V).

Høringsfristen for lovforslaget er 20. desember.

Publisert:
  1. Skole

Mest lest akkurat nå

  1. Denne hekken kan koste 1000 kroner dagen

  2. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

  3. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

  4. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

  5. Oilers-sjefen hyller matchvinneren: – Veldig kjekt at det lykkes for ham

  6. Tenåring uten førerkort krasjet i busskur