Kunsten på rådhuset kan havne på Sølvberget

Rådhuset i Stavanger skal bli nytt for 291 millioner kroner. Men «Kunnskapens tre» må nok felles for å gi plass til solceller.

Hit, til Sølvbergets bibliotekavdeling i Stavanger sentrum kan «Kunnskapens tre» ende opp etter 58 år på husveggen i Kleivå.
 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:

Fasadekunsten «Kunnskapens tre» var egentlig laget som dekor på Stavanger bibliotek, som holdt hus i Kleivå fram til 1987, og i dag er Stavanger Rådhus.

Når kunsten nå må vike for solceller, kan «Kunnskapens tre» komme «hjem» igjen, til Sølvberget.

 • Rådhuset skal få på solceller på fasaden, og da må «Kunnskapens tre» vike.
 • Fasadekunsten på rådhuset kan dermed bli flyttet til Sølvberget, og komme tilbake til sin opprinnelige hjem, biblioteket.
 • Demonteringen er allerede i gang. Endelig beslutning blir tatt i august.
Dette bildet av rådhusets fasade ble tatt i 2004. En bit fra kunstverket «Kunnskapens tre» hadde falt ned på fortauet.

Full fyr i debatten

Det ble full fyr i debatten da det ble kjent at glasskunstverket «Kunnskapens tre» kanskje ikke blir en del av det nye rådhuset i Stavanger.

– Historieløst å felle kunnskapens tre, fyrte MDG-politiker Thomas Bendiksen.

Fasadekunsten har fulgt bygget siden 1963. Men når rådhuset er ferdig rehabilitert i 2024, er ikke «Kunnskaps tre» lenger en del av fasaden, slik det ser ut på skissene fra prosjektgruppa.

Rådhuset er allerede pakket inn i plast, og glasskunsten er under demontering. Om det kommer opp igjen, er høyst uklart, mest sannsynlig ikke.

Overraskende nyhet

Prosjektleder Zakarias Chibssa kan både berolige de som trodde kunsten var i fare og komme med overraskende informasjon om kunstverkets framtid:

– Det har vært en forutsetning helt fra starten at «Kunnskapens tre» skulle tas vare på, men det ble ikke laget noe konkret plan for dette i mulighetsstudie-fasen, sier prosjektleder i bymiljø og utbygging i Stavanger kommune, Zakarias Chibssa.

Er det noe som mangler på den nye fasaden?

Blir trolig flyttet

Men det er stor sannsynlighet for at kunstverket ikke kommer opp igjen på veggen til rådhuset. Den nye fasaden skal nemlig bestå av integrerte solceller, slik at bygget kan produsere sin egen strøm. Da må treet vike.

– «Kunnskapens tre» er en del av fasadeplatene som må byttes ut. Det er nødvendig for å få bygget opp til dagens standard. I tillegg har prosjektet høye klima -og miljømål. Det er prosjektert solceller integrert i fasaden og utarbeidet et nytt fasadeuttrykk, noe som gir rom for økt energiproduksjon, sier prosjektleder Zakarias Chibssa.

Rehabiliteringen av rådhuset, som er en verneverdig bygning, startet i februar. I løpet av høsten 2024 skal det være klart til bruk.

«Hjem» til biblioteket

–Hvor «Kunnskapens tre» skal plasseres, er noe kommunen vil gjøre en vurdering av og komme med forslag til ulike passeringer. Forslagene som er dukket opp, Sølvberget eller inne i det nye rådhuset, er interessante, og vi kommer til å ta disse med i den videre vurderingen, sier Zakarias Chibssa.

Kommunen er i gang med demonteringen av fasadekunsten. Dette gjøres i samarbeid med en eksternt innleid kunstkonservator.

Slik ser rådhuset ut i dag. Rehabiliteringen av den verneverdige bygningen startet i februar, og i 2024 skal det være klart til bruk.

Pakkes ned

Glass- og metallkunsten skal pakkes sammen og legges i transportkasser for oppbevaring.

Det er noen mindre fuktskader på kunstverket. Kunstkonservatoren skal gå gjennom tilstanden når verket er demontert.

Endelig beslutning om kunstverkets framtid og rådhusets rehabilitering skjer i august.

– Vi skal legge frem forprosjektet for behandling i Utvalg for miljø og utbygging og i formannskapet i august. Målet er at vi skal presentere plan og alternative vurdering for kunstverket for behandling. Så er det politikerne i formannskapet som tar den endelige beslutningen, sier Chibssa.

Aftenbladet har også snakket med Marita J. Braathen i LINK Arkitektur. Hun henviser til Chibssa, som de har avtalt at er den som skal uttale seg.

Kultursjef i Stavanger, Kristina Ehrenberg-Rasmussen, hadde ikke anledning til å snakke med Aftenbladet tirsdag.

Åpner for publikum

Hovedinngangen til det rehabiliterte rådhuset skal ligge i Lars Hertervigs gate, for å åpne rådhuset opp mot sentrum og besøkende.

– Ved å flytte hovedinngangen, blir rådhuset mer tilgjengelig fra sentrumskjernen. Slik legger vi til rette for at Stavanger rådhus blir et moderne, spennende og inkluderende hus for alle i kommunen, sier Chibssa.

Rådhuset skal bli et smartbygg, det smarteste i landet, skriver kommunen i pressemeldingen. Det vil være smarte løsninger for lys og lyd, og driftskostnadene skal reduseres betraktelig. Et solcelleanlegg skal forsyne bygget med en tredjedel av energien det behøver, og det skal være gode publikumsarealer og arbeidsplasser. Universell utforming har også stått sentralt.

Forprosjektet skal behandles i utvalg for bymiljø og utbygging 18. august og i formannskapet 24. august. Bygget er allerede dekket med stillas og plast.

Les også

 1. Reagerer på bilder av nytt rådhus: – Hvor er det blitt av treet?

Publisert:
 1. Bibliotek
 2. Stavanger kommune
 3. Link Arkitektur
 4. Lars Hertervig

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen

 5. «Det er klart du ikke tror på kjærligheten. Du vokste jo opp med din mor og meg»

 6. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»