Mona Anita Espedal melder seg ut av Høyre – partiet svarer

Mona Anita Espedal har meldt seg ut av Høyre, etter at partiet har gått imot et forslag om lik erstatning for omsorgssvikt for barn – uavhengig av kommunetilhørighet.

Mona Anita Espedal følger samvittigheten sin, og melder seg ut av Høyre.
 • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:

Jeg ville bruke politikken til å rydde opp i systemet for barn som blir utsatt for vold. Men Høyre sviktet meg, sier Espedal til Nettavisen.

Mona Anita Espedal ble i fjor utpekt til Norges modigste kvinne av magasinet Tara for sin kamp for erstatning og oppreisning – først mot Sandnes kommune og deretter mot sin tidligere stemor.

Kampen tok hun etter en barndom med systematisk misbruk, vold og omsorgssvikt. På tross av alvorlige forhold, tok det flere år før barnevernet grep inn.

I tiden etterpå har Espedal engasjert seg i politikken, og ble valgt inn i kommunestyret for Strand for Høyre. Der var hun blant annet medlem i Levekårsutvalget.

Men i desember i fjor, etter bare et par møter, søkte hun om permisjon fra politikken.

Samvittighetsspørsmål

Nå har hun bestemt seg for å melde seg ut av partiet.

– Jeg har meldt meg ut etter at Høyre stemte mot store deler av et representantforslag som gjelder erstatning for voldsutsatte barn og foreldelsesfrist for saker med vold mot barn. De sviktet meg, sier Espedal til Nettavisen. Og legger til:

– For meg er dette et samvittighetsspørsmål, og jeg må stå for de sakene jeg brenner for, forklarer hun.

Les også

Mona Anita Espedal tilkjent erstatning fra tidligere stemor

Les også

Tidligere stemor anker erstatningsdom etter voldsbruken som gjorde Mona Anita Espedal medisinsk invalid

Vil ha lik erstatning

Representantforslaget fra SV handler om å sikre lik erstatning for barn i lignende situasjoner – uavhengig av hvilken kommune personen bor i. Høyre har gått mot store deler av forslaget.

Etter behandling av saken i justiskomiteen, er det bare Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti som støtter hoveddelen av forslaget. I en mildere formulering har partiene fått med seg Fremskrittspartiet, og har dermed flertall.

Høyre svarer

Først vil jeg si at jeg har stor forståelse for Mona Anita Espedals reaksjon etter alt det vonde hun har opplevd. Hun løfter en utrolig viktig sak på vegne av veldig mange, skriver Ingunn Foss (H) i en kommentar til Espedals utmelding av Høyre. Foss sitter i justiskomiteen og representerer Agder på Stortinget.

Hun bekrefter at representantforslaget fra SV i all hovedsak ble nedstemt av Høyre, KrF, Venstre og Frp.

– Ikke fordi vi ikke er opptatt av denne utfordringen men fordi vi har andre tanker om hvordan vi best kan ivareta dette feltet.

Det prinsipielle i saken er at de alminnelige erstatningsreglene, som alle kommuner omfattes av, gjelder likt for hele landet. Barn som har vært utsatt for svikt av det offentlige har like rettigheter til erstatning fra kommunen etter alminnelig erstatningsrett. Skadeerstatningsloven åpner for å dekke det fulle økonomiske tapet når vilkårene er til stede. I tillegg kan reglene gi grunnlag for oppreisning.

– Frivillige ordninger om oppreisning eller erstatning kommer i tillegg til den alminnelige erstatningsretten, og vi mener at dette må være opp til kommunene selv å bestemme. Det er et grunnleggende prinsipp i erstatningsretten at den som gjør feil bør stå ansvarlig. I så måte har dette en preventiv virkning. En nasjonal ordning, der staten påtar seg ansvaret, vil etter vårt syn være uheldig. Også fordi det potensielt kan utvanne effekten av prinsippet, skriver Foss.

Les også: Mona Anita Espedals stemor anker dommen fra Jæren tingrett der hun er dømt til å betale 175.000 kroner i oppreisningserstatning.

Les også

 1. Mona Anita Espedal kåret til Årets modigste kvinne av Tara

 2. Stille fakkeltog i Sandnes til støtte for Mona

Publisert:
 1. Politikk
 2. Strand
 3. Barnevern
 4. Erstatningskrav

Mest lest akkurat nå

 1. Glimt snudde og vant

 2. Noen pensjonister spiller golf. Terje Sjeggestad (70) venter barn – igjen

 3. Sykkelritt sperret beboere inne i timevis i helgen

 4. Tror mennene som er siktet for gigantbedrageri i Stavanger vil forsøke å flykte

 5. Verdens Barn: – Forstår ikke hvordan dette kunne skje

 6. Militært treningsfly styrtet i USA