Vest-Agder-kommuner vil ha Landbruksdirektoratet til Rogaland

– Vi er svært avhengige av en sterkt og robust næring i vest, skriver ordførerutvalget fra de seks vestligste kommunene i Vest-Agder.

Illustrasjonsfoto. Landbruk på Jæren.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det såkalte Listerrådet, som består av Sirdal, Farsund, Flekkefjord, Hægebostad, Kvinesdal og Lyngdal, har enstemmig gått inn for å støtte forslaget om å legge Landbruksdirektoratet til Rogaland.

Dette melder Listerrådet i en pressemelding.

Les også

Stortingstopp tror direktorat glipper for Rogaland

«Enten Landbruksdirektoratet velger å plassere seg i storbyområdet i Stavanger og Sandnes eller på Jæren, vil det befinne seg i en av Norges aller mest internasjonale regioner der 355.000 mennesker bor, arbeider og studerer innenfor en radius på under én time og med mindre enn en halvtime til en internasjonal flyplass. Regionen har god tilgang på høyere formell kompetanse for nye statlige virksomheter. Lavkonjunktur innen olje- og gassnæringen sikrer også god tilgang på egnede kontorlokaler og rikelig tilgang på boliger av høy kvalitet. Sør-Vestlandet er i tillegg den regionen i Norge med lavest andel statlig virksomhet, noe som gjør det naturlig å lokalisere nye statlige kompetansearbeidsplasser til vår region», skriver rådet, som trekker fram det gode samarbeidet med Rogaland i sin argumentasjon.

Her er noen av punktene:

Agder, særlig vestre del, samarbeider mye med Rogaland.

  • Det geografiske, felles fagområdet strekker seg derfor ut over fylkesgrensa til Rogaland fylke. Det er naturlig å her snakke om landsdelen Sør-Vestlandet.
  • Konkret leveres nesten alt som produseres i Listerregionen og Vest-Agder til Rogaland: melk, kjøtt (sau, storfe, svin, kylling) og egg. Eneste unntak er honning og korn som går østover.
  • Alt som produseres går ut av Listerregionen, vi er derfor svært avhengige av en sterkt og robust næring i vest.

Listerrådet legger også vekt på viktigheten av utvikling av E39.

«Med en ny E39 får Lister en regionutvidelse som tilsier at reiseavstand til Kristiansand og Stavanger ligger godt innenfor akseptabel pendlingstid. E39 er et samfunnsprosjekt som ikke bare må ha rask fremkomst mellom Stavanger og Kristiansand som hovedmål, men like mye bidra til en positiv samfunnsutvikling for hele Sør-Vestlandet. Her mener Listerrådet at utflytting av statlige arbeidsplasser er et viktig virkemiddel.»

Publisert: