Ferdig på Stortinget – sjekk hvem som skal bygge fly

Sju eks-politikere fra Rogaland forbereder et nytt liv utenfor Stortinget. Planene varierer fra jobbsøking til flybygging.

Venstre søyle fra toppen: Siri Meling, Bente Thorsen og Geir Toskedal. Midten: Iselin Nybø. Høyre søyle fra toppen: Eirin Sund, Arve Kambe og Helge Thorheim.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Verdens beste gjest, står det på et digert diplom som Eirin Sund (Ap) plukker ned fra veggen på kontoret sitt.

50-åringen er blant syv representanter på rogalandsbenken som nå gir seg på Stortinget.

Geir Toskedal (KrF) og Iselin Nybø (V) måtte vente til valgresultatet var klart, mens Sund, i likhet med Siri Meling (H), Arve Kambe (H), Helge Thorheim (Frp) og Bente Thorsen (Frp), har hatt god tid til å forberede et farvel.

– Jeg må jo ha en jobb, jeg må jo ha en lønn

– Jeg har jo visst siden september i fjor at jeg skal slutte, så det kommer ikke som noe sjokk, sier Sund.

Hun har drevet valgkamp samtidig som hun har forberedt seg mentalt på å forlate kolleger, venner og andre folk som har betydd mye for henne siden hun begynte i finanskomiteen i 2005.

Sund viser fram de lyseblå øreklokkene som var premien hun fikk for månedens tåkeprat av et PR-byrå.

– De har vært i kontakt, svarer Sund på spørsmål om PR-byråer har vist interesse etter at hennes stortingsexit ble kjent.

– Jeg gleder meg til å slippe å mene noe om alt og ta ansvaret for det. Samtidig blir det nok en utfordring å mene noe samtidig som du ikke lenger kan sette makt bak meningene på samme måte som før, sier Sund, som ikke vil kommentere hvilke jobbhenvendelser hun har fått.

Eirin Sund (Ap) har oppnådd mye i sin tid på Stortinget, blant annet diplom for årets gjest, delt ut av den nå nedlagte Presseklubben.

Etter 30 år som folkevalgt har hun ingen konkrete planer om politisk comeback lokalt. Bosted framover avgjøres av jobbsituasjonen.

– Jeg vet faktisk ikke hva jeg skal gjøre. Jeg må jo ha en jobb, jeg må jo ha en lønn, sier Sund, som nå bor på Kverneland.

Les også

Nye oppgaver for Ap-Sund

Les også

– Kjøper nettverk og kjennskap av PR-byråer

Les også

Ny Frp-kabal på Stortinget

Advokat på jobbjakt

Nybø er «veldig spent» på hva framtiden bringer.

– Jeg hadde egentlig bare en plan A.

– Var det en sjokkartet opplevelse ikke å bli gjenvalgt?

– Nei, jeg kan ikke påstå at det var et sjokk. Når du er i Venstre og sitter på et utjevningsmandat, så kan du ikke påstå at du blir sjokkert, sier Nybø.

Hun har permisjon fram til nyttår som advokat hos Simonsen Vogt Wiig, men har avtalt en prat med advokatkontoret i Stavanger.

Nybø har også permisjon fra bystyret og formannskapet i Stavanger og skal returnere til Stavanger-manesjen på et tidspunkt hun ikke vet helt når er ennå.

Til slutt er det NAV

– De første tre månedene får du fratredelsesytelse. Så kan du gå over på en annen ytelse med redusert inntekt som kan vare i et år. Det anser jeg ikke som aktuelt for meg. Etter det er det Nav, sier Nybø om økonomiske ordninger for representanter som er ferdig på Stortinget.

– Jeg skulle gjerne ha fortsatt, men det er sånn livet er, og jeg må forholde meg til at jeg ikke er valgt inn på Stortinget. Så får vi se framover hva jeg gjør og hva partiet gjør, sier hun.

Hypotetisk sett kan Venstre i regjering muligens åpne en dør for en rolle i et regjeringsapparat, men verken det eller regjeringsspørsmål vil 36-åringen kommentere nå.

– Er du helt koblet av prosessene som nå går i partiet rundt regjeringsdeltakelse?

– Nei... Et stortingsvalg har konsekvenser. Én av dem er at jeg ikke sitter på Stortinget. Da er jeg ikke en del av landsstyret lenger. Formelt har jeg ingen posisjon som gjør at jeg skal ha en mening. Men vi snakkes jo, og jeg har jo opparbeidet meg erfaringer på de fire årene som har gått.

– Hva tenker du rundt Venstre i eller utenfor regjering?

– Nei, det vil jeg ikke uttale meg om.

– Men det er vel nå du har sjansen siden du er ute av Stortinget?

– Ja, men ikke til deg. Jeg skifter ikke personlighet selv om jeg ikke lenger sitter på Stortinget, sier Nybø.

Helge Thorheim (Frp) gleder seg til å fortsette på flyprosjektet sitt.

Pilot

Helge Thorheim (Frp) skal gjenopplive sitt eget rådgivningsselskap der han vil tilby tjenester innen prosjektledelse i bygg og anlegg, omstillingsprosesser og bedriftsrådgivning.

Thorheim fortsetter som folkevalgt i Karmøy og vil stille til gjenvalg i lokalvalget i 2017 om partiet ønsker det.

– Og så har jeg et stort hobbyprosjekt som jeg dessverre har fått litt lite tid til. Jeg har holdt på å bygge et fly, et to-seters småfly av typen RV-7A, sier Thorheim.

Han har flysertifikat, men regner med at han må fornye «flylappen» før han kan teste ut flyet han håper står klart om to-tre års tid. Nå er Thorheim ferdig med flyets haleparti og har påbegynt arbeid på selve flykroppen.

– Jeg holder på der jeg har hytte. Jeg har en stor, god snekkerbod, men jeg må kanskje finne et større lokale.

– Ja, for det er vel ikke alle som har plass til et fly i boden sin?

– Nei, det er ikke det, sier Thorheim og ler.

Ny rådgiverjobb

Toskedal (KrF) er ferdig med politiske verv lokalt og nasjonalt med mindre han må steppe inn som vararepresentant for Olaug Bollestad (KrF) på Stortinget.

Han har hatt permisjon fra rektorstillingen på kulturskolen på Karmøy siden stortingsvalget i 2013, men returnerer til Karmøy kommune 1. januar 2018 som rådgiver i staben til skole- og kultursjefen i kommunen.

Toskedal sier avtalen kom i boks for godt over et halvt år siden.

– Jeg ga beskjed allerede for fire år siden at det kanskje var greit at jeg ikke kom tilbake til rektorstillingen. Kulturskolen har 30 ansatte og må få utvikle seg videre. Jeg hadde vært der i 19 år og forberedt kommunen på det, sier Toskedal, som ikke har noen planer om å jakte lokalpolitiske verv.

– 1. oktober har jeg helt ute av politikken både på kommune-, fylkes- og nasjonalt nivå. Det er på en måte befriende. Jeg har ikke vært uten politiske verv på over 30 år. Sånn sett er det litt deilig. Derfor har jeg nå bevilget meg noen måneder fri der jeg kan slappe av og tenke litt i en periode, sier Toskedal.

(F.v.) Hans Olav Syversen (KrF), Hans Andreas Limi (Frp), Siri Meling (H) og Terje Breivik (V) avbildet under presentasjonen av skatteforliket på Stortinget.

Comeback som direktør

Arve Kambe (H) ønsker ikke å kommentere hva sin nye tilværelsen vil bringe.

Han var blant representantene (på vei ut av Stortinget) som ifølge Dagsavisen 12. august ikke svarte klart på hvorvidt de hadde blitt kontaktet av PR-bransjen om jobbtilbud.

Siri Meling (H), som har vært leder for rogalandsbenken denne perioden, sier hun ikke har lyst til å kommentere spørsmål rundt PR-byråer, men bekrefter at hun har fått et tilbud.

1. oktober er hun tilbake som regiondirektør i Fiskeridirektoratet for en region som ifølge Meling strekker seg fra Hordaland til svenskegrensen. Meling har hatt permisjon fra direktørjobben så lenge hun har sittet på Stortinget.

Direktoratet foreslo i perioden å flytte regionkontorfunksjonene fra Egersund til Bergen, men stortingsflertallet Høyre, Frp, KrF og Venstre stoppet dette. Meling sa den gang at hun ikke involverte seg av hensyn til permisjonen.

Les også

Arve Kambe (H) gir seg på Stortinget

Les også

Valgthriller i Høyre - idyllen sprekker

Les også

- En seier for Rogaland

– Jeg gleder meg til å komme tilbake til organisasjonen som jo har utviklet seg på de åtte årene jeg har hatt permisjon. Medarbeidere har kommet og gått, så dette blir kjekt og spennende, sier Meling.

– Jeg synes også at fiskeri og havbruk har fått et relativt sterkere søkelys på seg etter hvert som oljeprisfallet har synliggjort bransjens betydning for andre næringer også, sier hun.

Region sør har kontorer i Kopervik, Egersund og Fredrikstad. Det innebærer en del reisevirksomhet for Meling. Det er hun godt vant med.

– Jeg tror ikke jeg kommer til å savne pendlervirksomheten på Stortinget, sier hun.

– Hva kommer du til å savne mest?

– Når du er på Stortinget, er du veldig tett på begivenhetene og ser de litt fra innsiden, særlig når du er en del av en regjeringskonstellasjon. Du får kjennskap til alt som rører seg, hvorfor ting skjer, baktanker og nye mål og strategier for samfunnsutviklingen, sier Meling, som også vil savne rollen som ombudsmann, døråpner og tilrettelegger.

Bente Thorsen (Frp) avbildet med partifelle Ketil Solvik-Olsen (Frp) under en middag på Slottet i 2014.

– Ingenting i kikkerten

– Jeg blir jobbsøkende og har ingenting i kikkerten, sier Bente Thorsen (Frp), som nå vender hjem til Åkra på Karmøy.

Etter åtte år på Stortinget takket hun ja til et jobbsøkerkurs som hun nå har fullført.

– Neste år er det nominasjonsmøte før kommune- og fylkestingsvalget, og jeg avviser ikke at jeg kommer til å stille. Jeg har et åpent sinn til det, sier hun.

Thorsen kan tenke seg noe innen samfunnskontakt, politisk rådgivning, organisasjonsarbeid, maritim sektor eller fiskeri.

– Det har forbauset meg voldsomt i løpet av disse åtte årene at store bedrifter, uten å nevne navn, ikke har tenkt mer på hvordan samfunnet er bygget opp eller vet hvordan vedtak fattes og påvirkning skjer. Det nytter ikke bare å gå til en statsråd som du gjerne kunne før med en ren flertallsregjering. Jeg er overrasket over at mange rett og slett ikke bruker politikerne godt nok. Så jeg ser ikke bort fra at flere store bedrifter har behov for en person som kan drive med samfunnspåvirkning, prosedyrer og prosesser og som vet hva som skal til for å løfte en sak inn til Stortinget.

– Hva kommer du til å savne?

– Det meste. Alt i alt har det vært en veldig spennende tid på Stortinget, men så har det litt med din innstilling til det å gjøre også. Når samme sak fremmes for fjerde gang i komiteen, så er det ikke så interessant. Det har vært voldsomt kjekt å delta på de mange møtene med organisasjoner og næringsliv og få ivareta ombudsrollen på en god måte. Jeg fikk også oppleve å gå fra opposisjon til posisjon. Det har vært fantastisk kjekt å få ha den kontakten med statsråder og muligheter for direkte dialog og påvirkning tidlig i prosessen, sier Thorsen.

Publisert: