Når Blåmann blir en Klåmann

I kveld blir boka «Filiokus og Blåmann-Klåmann, fortellingen om en vond hemmelighet», presentert i Stavanger.  Det er første norske billedboka for småbarn som handler om overgrep, sier forfatteren Marit Hoem Kvam.

Publisert: Publisert:

Ida Margrethe Neverdahl og Marit Hoem Kvam har laget en bildebok for småbarn der temaet er overgrep. Foto: Fredrik Refvem

  • Marie Rein Bore
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Lille Filiokus synes det er spennende å besøke Blåmann, isbjørnen i det blå huset. Foto: Fredrik Refvem

Men Blåmann blir Klåmann Foto: Fredrik Refvem

Blåmann-Klåmann smisker for moren til Filiokus. Men til slutt tør Filiokus fortelle hvordan Blåmann egentlig er. Foto: Fredrik Refvem

Forsker Marit Hoem Kvam har skrevet billedtekstene. Hun født og oppvokst i Stavanger og har jobbet mye med å kartlegge overgrep mot barn. Tegningene er laget av 19 år gamle Ida Margrethe Neverdahl fra Stavanger, og boka er gitt ut på forlaget til Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning i Stavanger. Den blir for første gang presentert i kveld på et arrangement i forbindelse med utstillingen "Hvis klær kunne snakke", en utstilling om overgrep mot barn.

Boka de ventet på

— Jeg har jobbet med boka i tre år. Forlagene i Oslo var ikke interessert, temaet var for vanskelig, mente de. Så sendte jeg teksten til Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning i Stavanger. "Det var akkurat boka vi ventet på"; var svaret. Og de fikk heldigvis Ida til å tegne, og det har vært fabelaktig, forteller Marit Hoem Kvam.

— Å tegne for småbarn om noen som opplever seksuelle overgrep var en interessant utfordring. Vi valgte at hovedpersonen Filiokus ikke skulle være et menneskebarn, det ville bli for nært. Vi valgte en liten hund, en eventyrhund. Og vi valgte at overgriperen skulle være en isbjørn. Det ville være feil å velge ulv, som mange forbinder med å være et "slemt " dyr. Isbjørnen Blåmann var en skapning som Filiokus hadde tillit til, forteller Ida Margrethe Neverdahl.

Som i virkeligheten

— Slik er virkeligheten også. I svært mange tilfeller er overgriperen en person barnet har tillit til. Og når vi har fokus på småbarn i denne boka, er det fordi mange av de som sier de har opplevd overgrep som barn, forteller at overgrepene begynte før de var sju år, sier Marit Hoem Kvam.

— En annen utfordring var at boka ikke måtte bli for mørk og skummel. Jeg har vært opptatt av fargebruken, lyst til å begynne med, så mørkt, og til slutt lysere igjen. For til slutt tør Filiokus å fortelle moren sin hva som skjer. Det er en god slutt, sier Neverdahl

En fagdel bakerst i boka

— Boka har også en fagdel, men henvisninger til billedteksten. Det betyr at den som leser billedboka høyt for småbarn, også kan bli litt klokere. Med kunnskap kan det også være lettere å oppdage forhold og oppførsel som kan tyde på at et barn kan være utsatt seksuelle overgrep, sier Marit Hoem Kvam.

— Denne boka er et verktøy og et hjelpemiddel for å begynne samtaler med barn om omsorgssvikt og overgrep, sier Zoe Øyestad i Redd Barna. Organisasjonen anbefaler ansatte i barnehager og småskole å lese historien om Filiokus for barna de arbeider med. Det er svært viktig at alle barn får informasjon om seksuelle overgrep. På den måten kan de kjenne igjen overgrepssituasjoner. Det er også viktig at de vet at det ikke er deres skyld dersom de blir utsatt, og at det er forbudt å begå seksuelle overgrep mot barn, sier Redd Barna.

Publisert:

Les også

  1. Seksuelle overgrep begynner ofte tidlig

Mest lest akkurat nå

  1. Åpner gigant­butikk på Forus - alle konkur­rentene er borte

  2. Kommunen har gjeld til langt opp over ørene: - Uten den lave renta hadde dette vært en økonomisk katastrofe

  3. Ytter­ligere én buss­passa­sjer har fått på­vist koro­nasmitte

  4. Stavanger-politiker søker om fritak fra sine politiske verv: – Livet sier «stopp litt nå» til meg

  5. 13 fikk bot på E39

  6. Lærere med hoved­fag klarer ikke løse nye eksamens­oppgaver for mate­matikk i videre­gående: – Vi føler oss maktes­løse

  1. Stavanger