Slik får du råd til å være hjemme

Mange stresser med økonomien når barnehageplassen uteblir. Her er 10 tips til hvordan du får råd til å være hjemme.

Barnehageplass668.jpg
  • Familieverden
  • Elisabeth Rongved
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Mange foreldre får lett panikk når permisjonen går mot slutten, man ikke har fått barnehageplass, og alle de flinke dagmammaene har fulle ventelister. Men med litt planlegging, økonomisk sans og selvdisiplin, kan selv moderne småbarnsfamilier med huslån og utgifter få råd til å leve på én inntekt en periode. Vi har spurt økonomiekspert Gisle Høyland og et utvalg hjemmeforeldre om deres beste tips.

Les også: Karoline venter på barnehageplass (Familieverden)

1. FÅ OVERSIKT

-Det viktigste er å sette seg ned med husholdningsbudsjettet og få en tydelig oversikt over hvilke inntekter og utgifter man har, sier seniorrådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi.

-Mat,forsikringer og faste utgifter er de postene du bør gå nøye igjennom.

2. SPAR PÅ DE FASTE POSTENE

Når du har fått oversikt over økonomien, ser du tydelig hvor pengene går. Kan du stramme inn noe her? Mobiloperatørene har til dels store prisforskjeller. Handler du på Rema eller 7-11? Kanskje kan du kutte ut fasttelefonen, si opp noen TV-kanaler eller endelig si opp støttemedlemskapet på treningssenteret. Mange bekker små gir en stor å!

3. SE PÅ BOLIGLÅNET

Lån, spesielt boliglån, er den absolutt største utgiftsposten for de fleste som eier sin egen bolig.

-Dersom det ikke er nok å knipe inn på de faste kostnadene, kan det være mulig å søke om avdragsfrihet den perioden dere har redusert inntekt. Kontakt rådgiveren i banken din og be om et møte der dere diskuterer alternativer.

For enkelte kan det også være en mulighet å stoppe avdragene en periode.

-Her må man være forsiktig. Det vil føre med seg ganske store kostnader på sikt. Det påløper renters renter, og du vil forlenge lånets løpetid. Da anbefaler jeg heller å se på om du kan bruke fleksilån i en slik situasjon, sier Høyland.

Les også: Sparetips fra A til Å ( Familieverden)

4. DAGMAMMA ELLER DELTIDSJOBB?

Hvis du allikevel skal være hjemme med et barn en periode, kan det kanskje være aktuelt å passe andres – og få litt penger i kassa samtidig?

På skatteetatens nettsider kan du lese om skattereglene ved barnepass.http://www.skatteetaten.no/no/Brosjyrer-og-boker/Skatteregler-ved-barnepass/

For mange kan det også være aktuelt å jobbe deltid. Mange av våre forumbrukere forteller at de jobber noen helger, kvelder eller nattevakter, eller de har egne småbedrifter der de styrer tiden selv og kan jobbe når barna er lagt.

Helse— og omsorgssektoren i kommunene rundt om har ofte behov for nattevakter og ringevikarer – ta en telefon og hør!

6. LEIE UT?

Har du noen tomme rom i kjelleren?

-Mange kan ha mulighet for å leie ut en del av boligen som hybel eller leilighet, og få skattefri leieinntekter. Hos skatteetaten kan du få informasjon om hvilke regler som gjelder her, sier Høyland.

7. SØK HJELP

Dersom du trenger hjelp for å få oversikt eller merker at dine egne tiltak ikke monner, så er det råd å hente.

— Snakk med rådgiveren din i banken om privatøkonomi, skatteetaten om skatt og regler rundt ekstrajobb, skattekort eller utleie, og hør med Nav om du kan ha rett til ekstra hjelp dersom det kniper skikkelig, sier Høyland.

På vårt diskusjonsforum kan du også hente råd og tips fra andre i samme situasjon.

Les også: Ble foreldre - fikk pengetrøbbel ( Familieverden)

8. TA EN TITT PÅ LIVSSTILEN

”Champagne-livsstil på et ølbudsjett” er et uttrykk oversatt fra engelsk. Har dere vært vant til å ha to inntekter og et barn som stort sett ernærer seg på morsmelk og smaksprøver, kan overgangen bli stor når den ene inntekten forsvinner og barnet blir dyrere i drift. Med små grep kan du endre vaner, og dermed få bedre råd.

— Vi gikk fra 7000 til 2000 kroner på mat i måneden da vi begynte å planlegge bedre, forteller en forumbruker.

En annen familie har hjemmeværende mamma og deltidsjobbende pappa, men klarer seg allikevel fint:

— Vi handler en gang i uka og har alltid under 1000 kroner på kassalappen. Har middagsplan og handler bare etter lista. Vi har bare en bil, og reiser på billige ferier. Vi spiser sjelden ute, og når vi vil se en film, låner vi gjerne av venner.

En trebarnsmamma på forumet har vært hjemmeværende i mange år, og er blitt vant til å spare.

— Klær og utstyr kan en fint få tak i brukt, matvarer kan man lete etter på tilbud, og det går an å være effektiv på restemiddager. Vi sparer litt over alt, men vi koser oss også.

10. FORBERED

Dersom dere vet i god tid at dere vil eller må ta ulønnet permisjon, er det lurt å sette i gang med sparingen snarest. Noen av foreldrene på Babyverden og Familieverdens diskusjonsforum har vært gode til å planlegge og høster fruktene i dag:

— Jeg har vært hjemme et år ekstra med begge ungene. For å få råd til det har vi tatt 100 prosent lønn i permisjonen begge gangene, men bare brukt 60 prosent. Resten har vi satt av på sparekontoen. I tillegg har jeg jobbet hver tredje helg. Sammen med kontatstøtte og ingen utgifter til barnepass, så har vi ikke kommet så galt ut..

— Vi planlegger å ta ut én ulønnet dag i uken. I tillegg skal hver av oss spare en ferieuke fra i år. Jeg bruker ikke noe ferie til neste år og han sparer to ferieuker. Vi skal heller ikke ta ut avspaseringer.

Publisert: