Tina Bru (26) mot fast plass på Stortinget

Både Bent Høie, Arve Kambe og Siri A. Meling tar gjenvalg til Stortinget. Nå tyder alt på at de får følge av ungdomskandidaten Tina Bru (26) – og kanskje enda flere.

Publisert: Publisert:

Tina Bru (26) får trolig fast plass på Stortinget neste år. Foto: Atle Andersen

  • Atle Andersen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Fristen for å svare nominasjonskomiteen i Rogaland Høyre gikk ut 1. mai og stortingsrepresentantene Bent Høie, Arve Kambe og Siri A. Meling har alle takket ja til å ta gjenvalg.

— Jeg blir sjokkert om ikke disse tre får fornyet tillit og fyller de øverste plassene på listen til Rogaland Høyre, sier nominasjonskomiteens Petter Steen jr. til Aftenbladet. Imidlertid stopper ikke spenningen her. De gode meningsmålingene tyder nemlig på at Høyre får i hvert fall én – og kanskje to – ekstra plasser fra Rogaland etter valget neste år. I tillegg er det svært tenkelig at listetopp Bent Høie blir statsråd i en borgerlig regjering. Dermed kan de seks første kandidatene risikere å møte fast i Stortinget. Dessuten må vararepresentantene også være beredt.

— Det gjør dette enormt spennende. Vi kan ikke se etter listefyll, men må finne dedikerte kandidater som er forberedt på å møte i nasjonalforsamlingen, sier Steen jr.

Fem av seks stiller

Haugesund-ordføreren opplyser at fem av de seks første på listen fra forrige valg, også stiller neste år. Magnus Skretting er den eneste som har takket nei. Ungdomskandidaten Tina Bru var nummer fire sist og inntar trolig samme plass nå.

— Jeg opplever Bru som et ubetinget politisk talent. Det er også positivt for hennes kandidatur at hun er ung, sier Steen jr. Også Bru peker på at det er på tide at Rogaland får inn en representant under 30 år.

— Jeg har vært vararepresentant denne perioden, og det har virkelig gitt mersmak, sier Bru, som krysser fingrene for at hun får fornyet tillit på fjerde plass.

— I så fall er sjansene svært store for en fast plass på Stortinget, medgir Bru. Hun har nettopp kjøpt hus på Ganddal, men har bodd sju år i Stavanger og ble født i Moss i 1986. Den yngste faste stortingsrepresentanten på Stortinget i inneværende periode er for øvrig Mette Hanekamhaug (Frp) som er født i 1987. ## Kamp om femteplassen

Helene Barkved fra Strand var femtekandidat sist og stiller igjen. Der får hun trolig tøff konkurranse fra Jæren hvor lokallagene har opplevd vekst. Det indikeres av at både Klepp, Time og Hå ledes av Høyre-ordførere.

— Det er naturlig at Jæren forventer å komme høyt opp, sier Steen, som ikke vil kommentere kandidater. Aftenbladet har imidlertid grunn til å tro at Staale Grude Haaland fra Time ligger svært godt an. Sjetteplassen kan også ende opp i Stortinget. Petter Steen jr. mener Høyres posisjon i nordfylket gjør at de bør få ytterligere en plass på topp 6-listen, i tillegg til Arve Kambe på andre plass.

Aftenbladet kjenner til at nyvalgt fylkesleder, Sveinung Stensland, i så måte seiler opp som den heteste kandidaten sjetteplassen.

— Jeg har stått på listen to ganger tidligere og stiller meg til disposisjon for partiet også denne gang, sier Stensland.

Nominasjonskomiteen bestemmer seg endelig i november.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Kommunen har gjeld til langt opp over ørene: - Uten den lave renta hadde dette vært en økonomisk katastrofe

  2. Stavanger-politiker søker om fritak fra sine politiske verv: - Livet sier «stopp litt nå» til meg

  3. 13 fikk bot på E39

  4. Lærere med hovedfag klarer ikke løse nye eksamens­oppgaver for matematikk i videregående: - Vi føler oss maktesløse

  5. Sju smittetilfeller langs ruten til bussen med koronasmittede pensjonister

  6. – Trippelen var en kjekk og spennende utfordring

  1. Politikk