- Kunder som vil søndagshandle, er egoistiske og korttenkte

Madrass-gründer Bjørn J. Johannesen er sikker på at søndagsåpne butikker vil føre til høye priser, elendige arbeidstider og mange konkurser.

Publisert: Publisert:

Madrassmesteren_liw_03.jpg Foto: Lars Idar Waage

— Jeg mener de er egoistiske og korttenkte, de som absolutt skal handle når det passer dem. Det er klart folk synes det er fint med søndagsåpent, men da ser de ikke hele bildet, sier gründer Bjørn J. Johannesen ved Madrassmesteren.

— Det er egentlig enkel mattematikk. Det er totalkostnadsdrivende for landet og ineffektivt. Det vil føre til høyere priser for folk flest og konkurser for butikkene, sier Johannesen.

E-poster til politikerne

Les også

Butikksjefer kritiske til søndagsåpne butikker

Han ser ingen grunn til å endre dagens regelverk og har de siste årene engasjert seg kraftig i saken. Han diskuterer aktivt på Facebook, engasjerer seg i media, og pøser på med e-poster til stortingsrepresentantene fra de aktuelle partiene Høyre, Venstre og Frp – som har flertall i Stortinget for denne saken.— Med søndagsåpne butikker vil folk vil handle like mye som i dag, bare spredd på flere dager. De ansatte skal ha dobbelt betalt på søndager, altså blir det to ekstra lønningsdager å betale for butikkeierne. Se bare hva som skjedde i Danmark, sier Johannesen.

Les mer:

Les også

- Vi er ikke bundet til sentrum

Danske erfaringer

Les også

LO-lederen spår tøffere hverdag

Danskene innførte søndagsåpne butikker 1. oktober i fjor. Det har ført til at et hundretalls butikker har stengt og flere lavprisbutikker har dukket opp, ifølge Aftenposten. Vinnerne har vært de med størst økonomiske muskler, ifølge John Wagner, leder for De Samvirkende Købmænd i Danmark. Ved de store shoppingsentrene i København er det imidlertid en knallsuksess med utvidet åpningstid.Ledelsesbarometer fra organisasjonen Lederne viser at nærmere 70 prosent av medlemmene i handelsbransjen er negative til søndagsåpne butikker.

— Likevel blir de tvunget til å holde åpent ettersom konkurrentene gjør det. Det blir umulig å stå imot, sier Johannesen.

Da vi møtte ham i butikken rett etter åpningstid klokken 10.00 onsdag, var det tre ansatte på jobb - men ikke en eneste kunde. Et rent tapsprosjekt, med andre ord.

— Vi kan likevel ikke stenge butikken på formiddagen og holde åpent på kvelden og søndagen fordi kundene ønsker det. Da har barnehagene, skolene og SFO-ene stengt. Alt henger sammen med alt her. Det er en domino-effekt, sier Johannesen.

- Frihetsargumenter

For de borgerlige partiene handler spørsmålet om friheten til å bestemme selv når man vil handle. I tillegg mener kritikerne av dagens ordning at det er urettferdig at små butikker kan holde åpent mens store må stenge.

- Det finnes mange, som skoleungdom og studenter, som ønsker å jobbe søndager og kvelder?

— Ja, jeg ser den. Men det er ikke arbeidsledighet i Norge. Den ledige arbeidskraften vi har burde brukes til helse- og omsorg. De trenger folk på Stokka sykehjem, for å si det sånn, sier Johannesen, som ikke orker høre på "populistene som klager over at butikkene er stengt fordi de var fem minutter for seint ute til å kjøpe fredagspilsen sin".

— Det er samme system og får samme konsekvenser i butikken som hvis de kommer fem minutter for seint til flyet sitt til Rhodos, sier Johannesen, som nå setter sin lit til at KrF gjør en avtale med Venstre som får dem til å snu før Stortinget skal behandle saken.

Publisert: