Rideskole midt i byen

Kristian Tjomsland steller hestene sine på en utradisjonell måte. Det ser ut til å fungere siden hestene hans lever lenger enn gjennomsnittet.

Publisert: Publisert:

Kristian Tjomsland sammen med islandshesten Glæsir. Foto: Alise Lea Tiller

  • • Cornelius Munkvik
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Kun kort vei fra sentrum ligger et stort landlig område hvor Kristian Tjomsland og kona Anniken holder til. På den 30 mål store tomten er en ridebane, to store drivhus, flere beiter til hestene og vakker natur. Det som tidligere var et rosegartneri har blitt til Storhaug rideklubb.

Fra gartneri til rideklubb

Tjomsland er daglig leder i Storhaug rideklubb. Han passer på dyrene, er rideinstruktør, vedlikeholder gården og tar seg av papirarbeid. Han nekter å regne ut hva han tjener i timen fordi han vet det er et lavt tall. Interessen for natur og dyr er mye sterkere enn økonomiske ønsker og behov. Men likevel måtte rosegartneriet, som har blitt drevet av familien siden 1875, legges ned i 2009 av økonomiske grunner.

— Jeg savner ikke gartneriet. På slutten hadde vi ikke fortjeneste, sier Tjomsland. Konen startet da rideskole i 2005 mens han prøvde seg som bussjåfør. Det trivdes han ikke med, og dermed bestemte de seg for å drive rideklubben sammen.

- Best uten sko

Måten han steller hestene på er ikke tradisjonell, men han mener det er til hestens beste.

— De største problemene ved den tradisjonelle måten å stelle hester på er at hestene bruker sko, står i en boks om natten og spiser feil mat; for mye korn. Hos oss går alle hester barbent og får gå ute også på natten. Vi gir dem mest mulig høy og minst mulig kraftfôr, sier Tjomsland. Det krever spesielle tilpasninger når hestene vandrer barbent. Tjomsland passer på at hestene går på grus i stedet for møkk og gjørme for å unngå sopp og dårligere hovkvalitet. Han er opptatt av å behandle dyrene på en naturlig måte og ikke menneskeliggjøre dem.

— En tam hest lever i gjennomsnitt i 12-13 år. Våre hester er i gjennomsnitt 21 år, men jeg håper vi kan beholde dem i flere år. Jeg har et praktisk syn på at fordelen er stor når vi slipper å avlive gode rideskolehester i en tidligere alder, sier Tjomsland.

Ryttere fra 2,5 til 85 år

De 110-130 rytterne ved rideskolen har foreløpig ikke en innendørs hall, men rideklubben har fått innvilget å gjøre om det ene drivhuset til ridehall. Foreløpig brukes en utendørs bane og en smal turløype som går nesten ned til Godalen badeplass. Ryttere i alle aldre; fra 2,5 år til 85 år har glede av Tjomslands engasjement i nærmiljøet. Utfordringen å drive en rideklubb midt i byen er hensyn til naboene.

— Vi holder det rent i gatene og tar hensyn. For tre år siden satt kommunen opp et «ridning forbudt»-skilt. Naboene satte i gang en underskriftskampanje for å støtte det vi holder på med her, sier Tjomsland.

Samarbeider med skoler

Rideskolen gir også et tilbud til elever som trenger et alternativ til tradisjonell teoretisk skole. Elevene lære å ri, stelle på gården og ta ansvar og kontroll. Foreløpig samarbeider han med Bergeland videregående og Lenden skole.

— Det er en kompleks forklaring på hvorfor det fungerer at elevene kommer hit, men det handler om mestringsfølelsen man får av å arbeide med dyr og planter.

Han er også deltidsstudent for å bli faglærer i naturbruk. Slik skal han kunne tilby et bedre tilbud for elever med ekstra behov.

— Jeg studerer pedagogikk fordi skolene da slipper å betale en lærer for å undervise her borte. Da kan jeg gjøre det selv, sier Tjomsland.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

  2. Elbiler må betale mer

  3. Folk valfarter til Helleland for å se på det som kan bli et gruveeventyr

  4. Elg skutt ved Sandvedparken

  5. Koronasmitten øker - men ikke i Sverige

  6. Norge har mest overvekt og fedme i Norden. Disse 25 tingene skal få nordmenn til å spise sunnere.