Svenske partitopper lærer av Sandnes

Tre svenske riksdagsmedlemmer var mandag i Sandnes for å høste erfaringer Sandnes hadde med høstens valg, der det for første gang var mulig å stemme via pc-en hjemme i stua.

Publisert: Publisert:

Tre svenske riksdagsmedlemmer møter Høyre -politikere i Sandnes for å høre erfaringer med e-valg. Fra v: Thor Magne Seland (H), Lars Beckman, Ann-Britt Åsebol, Kenny Rettore (H), Norunn Ø. Koksvik (H), Håkon Block Vagle (H) og Mats Gerdau. Foto: Helene Andreassen

  • Helene Andreassen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Riksdagen ser på selve valgordningen, og ett spørsmål er om en skal forsøke e-valg. Sandnes var en av ti kommuner som testet elektronisk valg i 2011. Ann-Britt Åsebol, Lars Beckman og Mats Gardau fra Høyres søsterparti Moderaterna møtte de norske partikollegene Thor Magne Seland, Norunn Ø. Koksvik, Kenny Rettore og Håkon Block Vagle.

— I Sverige har vi også valg hvert fjerde år, men har både riksdagsvalg og kommunevalg på samme dag. Velgeroppslutningen er på mellom 78 og 80 prosent. Vi velger på samme måte som vi har gjort i 100 år. Nå er det kanskje på tide å gjøre valgordningen mer moderne, sier Beckman.

Ulike reaksjoner

Riksdagsmedlemmene sier ett tema er om valgene skal fordeles på to omganger, som i Norge, men at frykten for at valgdeltakelsen skal gå ned, holder igjen.

— Mitt inntrykk er at velgerne syntes det var fint å kunne stemme elektronisk, sier Seland. Antallet forhåndsstemmer økte med 40 prosent, men valgdeltakelsen ble ikke økt; i 2011 var den på 64 prosent.

Forsøket med e-valg var omstridt; noen fryktet juks og utilbørlig press, andre at det ble mer vanskelig å stemme hemmelig.

Evaluering til høsten

En rapport fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sier den har lite å utsette på den tekniske løsningen. Kommunal og regionaldepartementet opplyser at det vil legge frem en stortingsmelding om elektronisk stemmegivning høsten 2012, blant annet basert på rapportens konklusjoner. Da vil departementet gi anbefalinger om hvorvidt forsøk med elektronisk stemmegivning skal videreføres.

Publisert:
  1. Sandnes