Høie mener styrekåte kommuner må tuktes

Bent Høie (H) er glad for at regjeringen vil gi funksjonshemmede rett til brukerstyrt personlig assistent. Men han frykter at gjerrige og styringskåte kommuner fortsatt kan ødelegge.

Publisert: Publisert:

Bent Høie (H) mistenker at helseminister Jona Gahr Støre har gitt Kommune-Norge en mulighet til å spenne bein for assistent-ordningen. Foto: Siv Dolmen

  • Thomas Ergo
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Karin Andersen (SV)

Aftenbladet kunne fredag fortelle at helseminister Jonas Gahr Støre, etter flere års politisk tautrekking og kamp fra interesseorganisasjoner, går inn for å rettighetsfeste ordningen med Brukerstyrt personlig assistent (BPA). Det betyr i korthet at funksjonshemmede med stort hjelpebehov har rett til å velge vekk tjenester i kommunal regi. I stedet kan de selv ansette og styre assistenter betalt av kommunen.

Helseminister Jonas Gahr Støre Foto: Jonas Haarr Friestad

— Det er grunn til å gratulere de som har klart å få regjeringen til å snu, altså Funksjonshemmedes fellesorganisasjon, Norsk forbund for utviklingshemmede og Handikapforbundet. At et forslag til rettighetsfesting nå sendes ut på høring, er prinsipielt viktig, sier Bent Høie (H), leder av Stortingets helse- og sosialkomité.

Les også

Funksjonshemmede får rett til assistenter

Men han er kritisk til enkelte begrensninger Gahr Støre setter til ordningen. Ministeren sier blant annet at kommunen kan avstå fra å gi den funksjonshemmede assistentordning, dersom den blir vesentlig dyrere enn om kommunen selv organiserte tjenesten.

— Ikke en spare-ordning

— Når jeg har kjempet for rettighetsfesting av BPA, har jeg vært opptatt av at den skal være en institusjonell rettighet. Det skal ikke være mulig for kommunene å finne ulike argumenter for likevel ikke å gi funksjonshemmede ordningen. BPA er ikke en ordning der man går inn for å spare penger, sier Høie til Aftenbladet.

Forslaget vil være på høring til slutten av august. Nå vil Høie jakte etter slike smutthull.

— Ville ikke du også skjelt til pengene, hvis du var helseminister?

— Man må alltid se det offentliges tjenester i sammenheng med pengebruk. Jeg er enig i at BPA ikke bør koste mer enn om kommunen utførte tjenestene i egen regi. Men Høyre mener at BPA ikke er dyrere. Det betyr ikke at kommunene ikke argumenterer for at det er dyrere. Tvert i mot ser vi ofte en iboende trang og kultur i kommune til å mene at alt som drives i egen regi alltid er mye bedre. Om dette forslaget tar et oppgjør med den holdningen, ønsker vi nå å finne ut av.

Høie vil også forsikre seg om at forslaget ikke gir rom for at kommuner tar styring over de funksjonshemmedes assistenter.

— Er ikke poenget med ordningen det motsatte: At brukeren skal styre assistenten?

Høie humrer.

SV delvis fornøyd

— Jo, men alle har ikke tatt det poenget. Vi har sett mange grelle eksempler på at kommuner ønsker å styre BPA , sier Høie, og nevner et eksempel fra Randaberg, tidligere omtalt i Aftenbladet.

Høie anslår at rettighetsfestingen kan tre i kraft tidlig i januar 2014. I september er det stortingsvalg. Stavangermannen nevnes ofte som en het kandidat til å overta som helseminister, dersom de borgerlige vinner valget.

— Forhåpentligvis skal en ny regjering innføre rettighetsfestingen, så da kan det sikkert bli forbedringer, sier Høie.

Gahr Støres forslag er et resultat av et kompromiss innad i regjeringen. SVs stortingsrepresentant Karin Andersen sier det har tatt lang tid å bli enige.

Karin Andersen (SV)

— Prinsippet om rettighetsfesting og selvbestemmelse er viktig og et gjennombrudd. Men det er for mange begrensninger i når du kan kreve retten. SV vil derfor jobbe videre med å utvide ordningen, sier Andersen til Aftenbladet.

Les også:

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Demonstrasjon i Sirdal til støtte for gravid kvinne

  2. Tre personer siktet for ungdomsvold mot 15-åring på Vaulen ved Stavanger

  3. Kaster du kaffegruten? Den kan brukes til både velvære og i hagen

  4. Letter på karanteneregler - barer og fornøyelsesparker får åpne

  5. Forskningsgigant må nedbemanne: Forskere i Stavanger kan miste jobben

  6. Blir dette nå Jærens dyreste hus?

  1. Stavanger