Usikkert om Strand ser mot Stavanger

Etter at drømmen om en felles Ryfylke-kommune havarerte, er det ikke klart om lokalpolitikerne i Strand vil vurdere naboprat med Stavanger.

Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes (midten) og varaordfører Astrid Norland (KrF) fikk nei fra Hjelmeland og Forsand. Nå kan Stavanger bli en aktuell partner. Foto: Tor Inge Jøssang

 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det kommer signaler fra lokalpolitikere i Høyre, Frp og Bygdelista for Tau og Nordbygda om at det kan bli aktuelt å se mot Stavanger. Tidligere har Ap, Sp og SV vært skeptiske til en slik løsning. KrF kan fort komme i en vippeposisjon.

Varaordfører Astrid Norland (KrF):

– Vårt fokus vil fortsatt være satsing på gode løsninger for innbyggerne i Ryfylke. Endring av kommunestrukturen vil falle omtrent samtidig med åpningen av Ryfast. Vi vil bygge opp om tettstedene våre og rigge oss som en sterk og attraktiv region i samarbeid med nabokommunene. Vi vil ha fokus på å styre turiststrømmene, slik at de får positive ringvirkninger for Ryfylke. Nå må vi bruke litt tid på å vurdere veien videre, signaliserer hun.

Jubel for Nye Sandnes

Ventet

Politikerne har tidligere vedtatt at de vil vente med å vurdere Stavanger-alternativet til Ryfylke-alternativet er avklart av Stortinget. Nå kan de begynne å tenke på det.

– For Strand Frp er det naturlig å se på mulighetene som Stavanger-alternativet kan gi. Vi er valgt inn for å gi innbyggerne best mulig tjenester og derfor skylder vi innbyggerne å se på alle muligheter. Naturligvis forskutterer vi ikke om vi anbefaler eller ikke anbefaler sammenslåing med Stavanger, men samtaler bør vi ha, uttaler gruppeleder Petter Korneliussen.

Bygdelista for Tau og Nordbygda har vært Stavanger-patrioter hele tiden.

– Det blir fantastisk hvis vi blir slått i sammen med Stavanger! De kan blant annet sin næringspolitikk, og vil trolig se med andre øyne på Nordmarka industriområde (ved Tau), uttaler Snorre Walde.

Høyre-politiker Elisabet Lerstøl Oftedal tenker slik om Nye Sandnes.

– Trist for Ryfylke som region, men jeg er ikke like overbevist om at det er så trist for Strand. Klart Stavanger og Strand har mye de kan tilføre hverandre - begge veier, kommenterer hun.

Strand kommunestyre har 29 medlemmer. Høyre (7 representanter), Frp (3), Bygdalista (1) har totalt 11 representanter. Stavanger-motstanderne Ap (7), Sp (2), Venstre (1) og SV (1) har 11 representanter. Med andre ord kan KrF få en nøkkelrolle med sine 6 representanter.

Stor skuffelse

Denne dagen er imidlertid Strand-politikerne mest av alt skuffet over at Nye Sandnes fikk klarsignal fra partiene Høyre, Venstre og Frp på Stortinget. KrF støtter ikke sammenslåingen av Forsand/Sandnes.

Ordfører Irene Heng Lauvsnes (H): - Jeg er forundret over Frp, med leder Helge Andre Njåstad i kommunalkomiteen, som ser ut til å ha som viktigste kampsak å bygge en «fremskrittrettet» kommune ved å slå sammen to kommuner som er delt av et ferjesamband som er vedtatt nedlagt. Samtidig har Frp samferdselsministeren og er ansvarlig for veiprosjektet Ryfast som skal styrke regionen Ryfylke. Dette forundrer meg. Men jeg opplevde støtte for mitt syn i Høyre og vet at de sloss for å få til en løsning for Ryfylke, men resultatet ble som det ble og det vil vi forholde oss til.

På den andre siden er jeg lettet over at det nå er tatt en beslutning. Jeg tror dette kan bli bra også for Strand og vil gratulere nye Sandnes ! Jeg er spesielt optimistisk for Wirak sine løfter til velgerne i Forsand om store satsinger innen næringsutvikling og turisme i Ryfylke. I prinsippavtalen har de også sagt at de skal bli ledende innen havbruk. I tillegg til dette vil kommunen skal være pådriver for å sikre en tilstrekkelig forskottering for Espedal-Frafjord. Med den slagkraften Sandnes har er jeg optimistisk mht gjennomslag for denne tunnelen. Nye Sandnes vil også få økte kraftinntekter som vil gi dem handlekraft til å innfri løftene de har gitt i prinsippavtalen. Jeg forventer at de vil legge disse tilbake til Forsand. Positiv utvikling i Forsand er bra for Strand og omvendt. Vi har felles bo og arbeidsmarked. Og vi er opptatt av et godt forhold til alle våre naboer. Jeg ønsker Nye Sandnes lykke til og ønske dem velkommen til samarbeid til beste for regionen.

Dette blir det nye kommune-Norge

Alf Henning Heggheim (Sp): – Trist dag for Ryfylke! Tenk at stortingsflertallet bidrar til et splittet Ryfylke - i en politisk hestehandel på bakrommet - der resultatet er at sunn fornuft er tilsidesatt. Folk flest bare rister på hodet.

Senterpartiet i Strand er ikke klar for naboprat med Stavanger. Vi har vært klar og tydelig på at vår første prioritet var en kommunesammenslåing i Ytre Ryfylke bestående av Forsand, Strand og Hjelmeland. Hvis ikke det ble en realitet, vil Strand fortsette som egen kommune. Vi er imidlertid ikke avvisende til samarbeid med Stavanger på flere tjenesteområder - men ikke noen naboprat nå. Nå må kommunene heller få ro!

Varaordfører Astrid Norland (KrF): – KrF sin Stortingsgruppe har gjennom hele prosessen sagt nei til Forsand – Sandnes fordi dette ikke gir grunnlag for en hensiktsmessig kommunestruktur i Ryfylke. Vi er skuffet over at dette synet ikke nådde gjennom.

Petter Korneliussen (Frp): - Vi er også skuffet over resultatet. Vi har hele tiden ment at det i et regionalt hensyn var best med sammenslåing av Hjelmeland, Strand og Forsand.

Erik Rydningen Nyman-Apelset (Venstre): - Jeg kan ikke si annet enn at jeg er skuffet over dette resultatet. Jeg håpet i det lengste at flere ville se at den frivillige sammenslåingen mellom Forsand og Sandnes ikke var hensiktsmessig i et regionalt perspektiv. Men når det til tross for et knapt flertall i Forsand var gjensidige vedtak om sammenslåing, var det vanskelig å overbevise regjeringspartiene om å si nei til Nye Sandnes. Og når opposisjonen samstemt sier nei til bruk av tvang blir det desto vanskeligere å få gjennomslag for Strand, Forsand og Hjelmeland.

Årsmøtet i Venstre sa nei til Stavanger i 2016. Jeg er fremdeles negativ til sammenslåing med Stavanger. Vi frykter at hvis Strand også «forsvinner» fra Ryfylke, vil det aldri bli noen kommunesammenslåinger i regionen. Rett og slett fordi de andre kommunene i så fall ikke er store nok til å lage en kommune med minst 15.000 innbyggere.

Jan Erik Bratteli (SV): Strand SV er skuffet over resultatet. Vi ønsket et samlet Ryfylke, der Strand, Hjelmeland og Forsand ble én kommune. Ytre Ryfylke hadde stått sterkere om de tre kommunene hadde stått sammen, som også ville vært naturlig med tanke på geografiske og regionale hensyn. At Strand kommune nå skal vurdere å gå i samtaler med Stavanger er vi skeptiske til.

Tidligere ordfører i Hjelmeland, Trine L. Danielsen (H), gir Sp i Hjelmeland og Høyre i Forsand ansvaret for utfallet.

– Forsand og Sandnes blir ett nå, dermed er en historisk epoke over og ny startet. Vi jobbet for et stor Ryfylke og hadde sjansen til å være grunnleggere av Søre Ryfylke/Fjord kommune, men det ville ikke Senterpartiet i Hjelmeland og et knapt flertall i Forsand med Høyre i spissen der. Hver mann for seg selv inntil videre. Spennende å se hva Sandnes vil bidra med i Ryfylke fremover, kommenterer hun.

Publisert:
 1. Forsand
 2. Sandnes
 3. Strand
 4. Ryfylke
 5. Alf Henning Heggheim

Mest lest akkurat nå

 1. Millionerstatning etter byggetabber

 2. Barnehageansatt i Stavanger smittet

 3. Påskestemning på fjellet: - Helt kanon!

 4. Han har fått sekser på sekser – nå trenger han større lokaler

 5. Søppel flyter over ved bofellesskap

 6. Han ble rasende da han fikk vite at han skulle bli far